Τομέας Εξωτερικών και Άμυνας: ΕΕ – Κυβέρνηση ανέτοιμες για ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Αυγ, 2021

Η επικράτηση των Ταλιμπάν, μετά την άτακτη αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τη χώρα, έχει ως αποτέλεσμα τη φυγή μεγάλου αριθμού Αφγανών προσφύγων, οι οποίοι ήδη εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν με προορισμό κυρίως τις χώρες της Δύσης.
Καθώς είναι θέμα χρόνου να φθάσουν στα ελληνικά/ευρωπαϊκά σύνορα οι Αφγανοί πρόσφυγες, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παιχτεί ξανά το ίδιο μισανθρωπικό έργο εργαλειοποίησης των κατατρεγμένων από ΕΕ – Κυβέρνηση – ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το ΜέΡΑ25 δίνει προτεραιότητα:

  • Στη διαφύλαξη του δικαιώματος αίτησης ασύλου – δικαίωμα που καμία πολιτισμένη χώρα δεν μπορεί να αναστείλει
  • Στην άσκηση βέτο εντός των οργάνων της ΕΕ έως ότου γίνει αποδεκτή η απαίτηση για αποδοχή προσφύγων και καταμερισμό τους σε κράτη-μέλη
  • Στην κατάργηση όλων των στρατοπέδων («ανοικτών» και «κλειστών δομών»), που αποτελούν (i) παραβίαση των δικαιωμάτων τόσο των εγκλείστων σε αυτά όσο και των κατοίκων της περιοχής, και (ii) υγειονομικής απειλής για όλους. Αντ’ αυτών, καταμερισμός όσων, και για όσο, παραμένουν, στην Ελλάδα σε όλη την επικράτεια και ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό και στην εκπαιδευτική και παραγωγική διαδικασία.

Η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα, η Ελλάδα δεν είναι το buffer state – ή Aspida αν προτιμάτε – της Ευρώπης.
Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο