Μιχάλης Κριθαρίδης: «Είναι πολύ σημαντικό να ξανατοποθετήσουμε τις πλατείες εκεί που πραγματικά ανήκουν»

Συνεντεύξεις - videos
20 Ιούλ, 2021

Παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μ. Κριθαρίδη στην εκδήλωση Συνάντησης – Αναμέτρησης για τα 10 χρόνια από τις πλατείες.

Καλησπέρα σε όλες και όλους. Χαιρετίζω εκ μέρους του ΜέΡΑ25 τη σημερινή πολύ σημαντική πρωτοβουλία σας και ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανοίξει επιτέλους αυτή η συζήτηση για τις πλατείες, σε μια εποχή και σε μια περίοδο όπου για άλλη μια φορά λοιδορούνται οι πλατείες ποικιλοτρόπως. Πάρα πολλοί προσπαθούν με έναν σύγχρονο αναθεωρητισμό να τις συνδέσουν και πάλι με τη Χρυσή Αυγή ή τώρα, πολύ πρόσφατα, με τους αντι-εμβολιαστές και όλο αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα της εποχής.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν και να δούμε τα πραγματικά χαρακτηριστικά των πλατειών, αλλά να δούμε και σήμερα τι μπορεί να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση και σε αυτό το πλαίσιο με όλα αυτά που ζούμε στις σύγχρονες πλέον πλατείες, με τα σύγχρονα μεσοπρόθεσμα, μιας και πολύ πρόσφατα ψηφίστηκε ένα μεσοπρόθεσμο, χωρίς πολλοί από εμάς να το έχουμε καταλάβει.

Ένα μεσοπρόθεσμο αρκετά ματωμένο, ίσως περισσότερο και από τα προηγούμενα, με πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και του 3,7%. Όλα αυτά λοιπόν που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας και ήδη αντιμετωπίζουμε και με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά και ιδιαίτερα μετά την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά το δημοψήφισμα και την ανατροπή ουσιαστικά του ίδιου του λαού, των κινημάτων, αλλά και των πλατειών σε μεγάλο βαθμό, όταν συμφώνησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τις Βρυξέλλες.

Νομίζω ότι όλα αυτά έχουν μεγάλη και ουσιαστική αναφορά και στο σήμερα, γιατί έχουμε ένα νέο σκίρτημα, και με τη Νέα Σμύρνη, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, με το κίνημα «me too» και τα άλλα φεμινιστικά κινήματα για την αντιμετώπιση ουσιαστικά της συστημικής πατριαρχίας.

Όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη περισσότερα στο παρόν και στο μέλλον: την κλιματική καταστροφή την οποία βιώνουμε, αν και την έχουμε αφήσει τον τελευταίο χρόνο στην «άκρη» λόγω της πανδημίας που ζούμε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ άμεσα τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν για τη λαϊκή πρώτη κατοικία και το μικρομάγαζο, θα βιώσουμε ακόμη περισσότερο στο κομμάτι της εργασίας την περαιτέρω απορρύθμιση μιας εργασιακής πραγματικότητας που ήδη είχε καταστεί ζούγκλα με την 11ετή πλέον μνημονιακή διαδικασία, αλλά και προηγουμένως, όταν πάρα πολλά απλά δεν εφαρμόζονταν στην πράξη.

Γι’ αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε και το τι έγινε τότε και το τι γίνεται σήμερα, αλλά και το τι μπορεί να γίνει αύριο, την επόμενη μέρα απέναντι σε όλα αυτά, με νέους κιόλας τρόπους διεκδίκησης, με τη χρήση των σύγχρονων εργαλείων, τα οποία οι οργανώσεις σας (Συνάντηση και Αναμέτρηση) μπορώ να πω ότι χρησιμοποιούν και αξιοποιούν με μεγάλη επιτυχία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον, πρέπει να εμπλέξουμε και έναν κόσμο ο οποίος δυσκολεύεται, ειδικά μετά την απογοήτευση του 2015, να σηκωθεί από τον καναπέ, το γραφείο, από οπουδήποτε, και να εμπλακεί ξανά πιο ενεργά στο κίνημα, να βγει έξω στο δρόμο.

Αλλά και παραπέρα, πρέπει να δούμε και για την ένταξη των μεταναστών και μεταναστριών σε όλες αυτές τις διεργασίες, γιατί, κακά τα ψέματα, δεν πρέπει να γελιόμαστε, η σύγχρονη εργατική τάξη της χώρας μας αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πολιτικές της λιτότητας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε και όλοι οι υπόλοιποι, αλλά και έναν συστημικό ρατσισμό από μια ακροδεξιά σε μεγάλο βαθμό, αυταρχική κυβέρνηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πάρα πολύ σημαντικό και να ξανατοποθετήσουμε τις πλατείες εκεί που πραγματικά ανήκουν, υπερασπιζόμενοι ουσιαστικά το τι πραγματικά ήταν και απεγκλωβίζοντας τον κόσμο από το αν πρόκειται «λαϊκισμό», για δήθεν συνύπαρξη με την ακροδεξιά κοκ, όλα αυτά δηλαδή που τα συστημικά μέσα καθημερινά θέλουν να εμπλέξουν, αλλά και βεβαίως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την παραπέρα οργάνωσή μας σε κάθε τόπο και σε κάθε χώρο.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 χαιρετίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και ευχαριστούμε και πάλι την Συνάντηση και την Αναμέτρηση, τόσο για την πρωτοβουλία, όσο και για την πρόσκληση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο