Εκδήλωση – συζήτηση για την αστυνομική βία και καταστολή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον Πολυχώρο Ένεκεν στη Θεσσαλονίκη, η οποία οργανώθηκε από το ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης.
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, η άγρια καταστολή των απεργιών των εργαζομένων, η επίθεση στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, η εισβολή στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, οι ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές της ΕΛ.ΑΣ., οι δολοφονικές επιθέσεις και συγκαλύψεις με τα πρόσφατα δυστυχώς τραγικά περιστατικά, αλλά και συνολικά η βία και η καταστολή στα εργοστάσια, τα πανεπιστήμια, τις πλατείες, τον δρόμο, από μία ασύδοτη αστυνομία που επιβραβεύεται κιόλας από την Κυβέρνηση και σχεδόν το σύνολο της Αντιπολίτευσης -πλην του ΜέΡΑ25- με το επίδομα της καταστολής των 600 ευρώ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλητών και των πολιτών που ήρθαν για να συζητήσουν για την κατάσταση και για τις προτάσεις του ΜέΡΑ25.
Σε μια Ελλάδα όπου συναντάμε ιστορικά μία γραφειοκρατική αστυνομία με βασικό στοιχείο την καταστολή των πολιτικών δικαιωμάτων και τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. με τον ακροδεξιό και νεοναζιστικό χώρο, με ακροδεξιούς θύλακες να παραμένουν εντός του Σώματος, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα αυταρχικοποίησης του κράτους, “στρατιωτιοτικοποίησης” της αστυνομίας και περαιτέρω αστυνομικοποίησης της κοινωνίας.
Αστυνομία για την πανδημία, αστυνομία για τα πανεπιστήμια, αστυνομία παντού!
Μία αστυνομία που λειτουργεί με μιλιταριστικά, ρεβανσιστικά και ταξικά χαρακτηριστικά. Μία αστυνομία σε ρόλο μπράβου της ολιγαρχίας και της εργοδοσίας.
Ο πυροβολισμός του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, φανέρωσε για άλλη μία φορά τον πραγματικό ρόλο της ΕΛΑΣ.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Ποια πρέπει να είναι η απάντηση μας; Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της αστυνομίας; Μερικά μόνο από τα ερωτήματα, που κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομιλητές της εκδήλωσης, ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος, η Σαμπίνα Κουρρίζι, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ και ο Θωμάς Αχταρίδης, συντονιστής Τομέα Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25.
Παράλληλα στην εκδήλωση υπήρξαν παρεμβάσεις από οργανώσεις και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ στην εκδήλωση έστειλε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στη Μαλαματίνα.
Το ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης και το ΜέΡΑ25 συνολικά ανοίγει τον διάλογο για μια ριζική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. με αφοπλισμό, εκδημοκρατισμό και κατάργηση στρατιωτικοποιημένων σωμάτων (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ-ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ κλπ.), με κοινωνικό έλεγχο της εκπαίδευσης και των ΕΔΕ με αποχρηματοδότηση (defund) του σώματος, μεταφορά αρμοδιοτήτων και ανακατανομή των πόρων.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Αλέξανδρος Γαλατιανός από το ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.