ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Θράκης-Ανατολικής Μακεδονίας: Κάτω τα χέρια σας από το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Απρ, 2023

Τον Ιούλιο του 2022, εκδηλώνεται μεγάλη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Η πυρκαγιά, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν χαρακτηρίστηκαν ως δυσμενείς, συνέχιζε επί επτά ημέρες το καταστροφικό της έργο με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε ήταν τεράστιας έκτασης καθώς αποτεφρώθηκαν συνολικά 46.040 στρέμματα από τα συνολικά 428.000 στρέμματα natura του Εθνικού Πάρκου. Ούτε λίγο ούτε πολύ κάηκε το 23% της έκτασής του.
Τότε ο δήμαρχος Σουφλίου είχε απευθύνει έκκληση προς την πολιτεία σημειώνοντας πως “πρέπει να δούμε το πώς θα ενισχυθεί το δάσος. ..Δακρύζω” -είχε σημειώσει χαρακτηριστικά- “όταν βλέπω αυτή την μαυρίλα.Εδώ μεγάλωσα βλέποντας πράσινο τοπίο. Τώρα βλέπουμε μαύρο”.

Και πώς ανταποκρίθηκε η πολιτεία και η Μητσοτάκης Α.Ε στις αγωνιώδεις εκκλήσεις για προστασία του Εθνικού Πάρκου, που σημειωτέον αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο;

Επιτρέποντας την κατάθεση αιτήματος για εγκατάσταση δέκα ανεμογεννητριών στο νοτιοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου, στη θέση ‘Τρίκορφο”.

Η ακόρεστη βουλιμία του καρτέλ της “πράσινης” ενέργειας είναι τέτοιας έκτασης που τολμούν και τίθεται μάλιστα προς συζήτηση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκατάσταση αιολικού πάρκου μέσα στο Εθνικό Πάρκο!

Σύμφωνα δε με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ η προθεσμία για την υποβολή γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης προσδιορίζεται χρονικά έως την 19η Απριλίου 2023.

“Ελπίζουμε ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο και ότι ο φάκελος του έργου θα αποσυρθεί άμεσα από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης” τονίζεται σε οργισμένη ανακοίνωση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

“Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος από τις σωρευτικές επιπτώσεις των αιολικών σταθμών παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές της Θράκης, και ενώ ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, για πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου” προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, “είναι σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, με στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών”. Και αυτό καθώς “οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη. Πόσο μάλλον αν αυτό συμβεί και στο Εθνικό Πάρκο, το σημαντικότερο καταφύγιο για τα είδη αυτά στα Βαλκάνια και την Ευρώπη” διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης.

Στη Θράκη εντός των περιοχών του δικτύου Natura βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες 167 ανεμογεννήτριες και άλλες 101 στην περιφέρεια αυτών ενώ ο αριθμός των αιολικών πάρκων που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης στην περιοχή είναι σχεδόν εξαπλάσιος των εγκατεστημένων.

Και φτάσαμε στο σημείο να διεξάγεται συζήτηση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Μια από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας λαμβάνοντας το 2006 τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Πάρκου. Και αυτό διότι εντός του Εθνικού Πάρκου συμβιώνουν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Στο δάσος της Δαδιάς έχουν καταγραφεί 360-400 είδη φυτών εκ των οποίων 29 προστατευόμενα, 36 από τα 39 είδη αρπακτικών της Ευρώπης ενώ φιλοξενεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα (30-35 ζευγάρια) σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους πώς “ο ορθός χωροταξικός σχεδιασμός, μακριά από οικολογικά σημαντικές περιοχές, είναι η μόνη λογική και βιώσιμη επιλογή που οφείλει να κάνει η Πολιτεία για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Η Ελλάδα οφείλει να αποτρέψει τη θανάτωση και τον εκτοπισμό σπάνιων ειδών άγριας ζωής και την απώλεια σπάνιων τύπων οικοτόπων από αυτές τις δραστηριότητες.”

Παράλληλα όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες “τα πουλιά που χάνουν τη ζωή τους από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες, είναι απειλούμενα, σπάνια και προστατευόμενα είδη κυρίως αρπακτικά και πτωματοφάγα (αετοί, γεράκια, γύπες)..Σε απειλούμενα είδη ακόμη και μικρός αριθμός θανάτων είναι ικανός να τα οδηγήσει σε εξαφάνιση. Θάνατος δέκα περιστεριών δεν έχει μετρήσιμο οικολογικό αντίκτυπο, όμως ο θάνατος δέκα μαυρόγυπων αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού των Βαλκανίων.”

Τι σημασία όμως έχει η ομορφιά και η προστασία της βιοποικιλότητας, μπροστά στην ικανοποίηση της παρασιτικής ολιγαρχίας που ασχημονεί και βανδαλίζει μεταφέροντας δισεκατομμύρια υπερκερδών στα ταμεία της;

Και τι είδους “πράσινη” μετάβαση είναι αυτή που στο πέρασμά της εκριζώνει χιλιάδες δέντρα και κονιορτοποιεί παρθένα οικοσυστήματα;Που δεν ορρωδεί προ ουδενός απαιτώντας ανερυθρίαστα να καταβροχθίσει ακόμη και μοναδικά περιβαλλοντικά κοσμήματα;

Το θράσος σας είναι απύθμενο.

Μην τολμήσετε. Κάτω τα παρασιτικά μαυραγορίτικα χέρια σας από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Θράκης-Ανατολικής Μακεδονίας

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο