Καταδίκη της Ελλάδας για υπέρβαση των ετήσιων οριακών τιμών του διοξείδιου του αζώτου (ΝΟ₂) στην Αθήνα και των μικροσωματιδίων PM10 στη Θεσσαλονίκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Απρ, 2023

Με τις δημοσιευθείσες στις 16.02.2023 για την Αθήνα και 23.03.2023 για τη Θεσσαλονίκη αποφάσεις του, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα “παρέλειψε να θεσπίσει από τις 11 Ιουνίου 2010 τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την ημερήσια οριακή τιμή για το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) για τον οικισμό της Αθήνας (EL 0003) και την ημερήσια οριακή τιμή για τα μικροσωματίδια ΑΣ10 (ΡΜ10) στον οικισμό Θεσσαλονίκης (EL 0004), παρέβη τις υποχρεώσεις που επιβάλλει το άρθρο 23, παράγραφος 1, της οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, σε συνδυασμό με το παράρτημα XV αυτής, και, ειδικότερα, την υποχρέωση να μεριμνήσει προκειμένου τα σχέδια για την ποιότητα του αέρα να θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης της εν λόγω οριακής τιμής να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη”.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν ήταν, φυσικά, κεραυνός εν αιθρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν προκρίνουν φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα ανάπτυξη και προώθηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ανακύκλωση στην πηγή, αφού αυτές αντιτίθενται με τις επιταγές “ανάπτυξης” της τρόικας και των ολιγαρχικών καρτέλ. Είναι αδύνατον να νομοθετείς για καύση απορριμμάτων, τσιμεντοποίηση του αστικού ιστού στη ΔΕΘ και το Ελληνικό, εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των μεταφορών και να περιμένεις να βελτιωθεί η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Και φυσικά η φροντίδα για τον άμεσο περιορισμό των ανθρωπογενών εκπομπών ώστε να μετριασθεί η κλιματική κρίση παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο περίπου 400.000 πρώιμοι θάνατοι στην ΕΕ μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι κίνδυνοι και, κατ’ επέκταση, οι βλάβες από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σημαντικά υψηλότερες σε άτομα που βρίσκονται σε χαμηλή κοινωνικοοικονομική θέση ή ζουν πιο κοντά σε κύριες πηγές ρύπανσης. Αυτή τη βαθιά ταξική διάσταση του θέματος, από όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μόνο το ΜέΡΑ25 την έχει αναδείξει.

Ποιός, λοιπόν, θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την οικοκτονία, για το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων σε βάρος των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης; ο κ. Σκρέκας;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο