ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Ηπείρου: Οι σχολικές μονάδες καταρρέουν, οι μαθητές κινδυνεύουν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Απρ, 2023

Ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής του Προτύπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, έπεσε πριν από λίγες ημέρες από ύψος έξι μέτρων, όταν υποχώρησε η συρμάτινη περίφραξη του περιβόλου της αυλής του σχολείου, με αποτέλεσμα την διακομιδή του μαθητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το περιστατικό που δεν είναι μεμονωμένο, αναδεικνύει τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων καθώς η υποχρηματοδότηση των σχολείων και των σχολικών επιτροπών από το κράτος προσέλαβε δραματικές διαστάσεις, με τις περικοπές μετά το 2010, σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, να έχουν ανέλθει στο 60%.

Στην νεοφιλελεύθερη τυφλότητά του το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη Α.Ε εστιάζει αποκλειστικά το ενδιαφέρον του στην εξυπηρέτηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, των ιδιωτικών κολεγίων και στην “απαλλαγή” από τις δεσμεύσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος για δωρεάν και δημόσια παιδεία. Εξάλλου σύμφωνα με την πρωθυπουργική ρήση “κάποιοι πρέπει να γίνουν ψυκτικοί στο Περιστέρι”!

Ευθύνες όμως φέρει και η Δημοτική Αρχή για την αβελτηρία που έχει επιδείξει στις αγωνιώδεις εκκλήσεις της Ένωσης Γονέων των Ιωαννίνων, που με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν, πώς πριν από δυο μήνες κατέθεσαν αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου θέτοντας το σοβαρότατο ζήτημα των κτηριακών σχολικών υποδομών στο Δήμο, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν: «Ως πότε όμως θα στηριζόμαστε σε «θαύματα»; Θέλουμε τα παιδιά μας να επιστρέφουν από το σχολείο όπως τα στέλνουμε: Σώα και αρτιμελή. Το να στέλνεις το παιδί σου στο σχολείο και να μην ξέρεις αν θα επιστρέψει σώο είναι εγκληματικό και ανεπίτρεπτο για την εποχή μας..Δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό το ατύχημα στο Πρότυπο Γυμνάσιο. Καθημερινά σε σχολεία συμβαίνουν μικροτραυματισμοί μαθητών οφειλόμενοι σε κακοτεχνίες και φθορές στα κτήρια και τις αυλές. Η προσπάθεια να αποδοθεί το ατύχημα στην «ατομική ευθύνη» όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Δημάρχου και τη σύλληψη της Διευθύντριας του σχολείου «για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια» δεν μπορεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και Δήμου” τονίζεται.

Η εξαθλίωση και ο ευτελισμός κάθε βασικού και δημόσιου αγαθού δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Απαιτείται γενναία κρατική χρηματοδότηση για έργα στις απαξιωμένες σχολικές μονάδες για να μην κινδυνεύουν οι ζωές των παιδιών μας.

Η παιδεία δεν είναι εμπορικό και αγοραίο προϊόν.

Το ταξικό πρόσημο της παιδείας και η ευρύτερη αντιμετώπιση της κοινωνίας ως πολλών ταχυτήτων δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Δεν θα το επιτρέψουμε εμείς αυτό.

ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Ηπείρου

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο