ΜέΡΑ25 Παντού: Η περιοδεία του ΜέΡΑ25 σε Λάρισα και Τρίκαλα

Συνεντεύξεις - videos
17 Απρ, 2022

Διήμερη περιοδεία πραγματοποίησε την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Απριλίου σε Λάρισα και Τρίκαλα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς καθώς και με διδάσκοντες, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άκουσε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους και παρακίνησε, μεταξύ άλλων, τους «πολίτες σε Τρίκαλα, Λάρισα, στη Θεσσαλία, παντού, να ξεσηκωθούν για αυτό που συμβαίνει με το ρεύμα.»

Ειδικότερα,

Την Τετάρτη 13 Απριλίου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στη Λάρισα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μιχάλη Κριθαρίδη και κλιμάκιο μελών και στελεχών του ΜέΡΑ25. Πρώτη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη δε μπορούσε παρά να είναι  το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (Συγκρότημα «Γαιόπολις» – πρώην ΤΕΙ), όπου  συνάντησε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, κ. Ζήση Μαμούρη και συζήτησαν για τα ζητήματα που απασχολούν την Ανώτατη εκπαίδευση. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής,  την τοξικότητα μιας δήθεν αξιολόγησης που κόβει ακόμα περισσότερο τους ήδη ισχνούς προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων καθώς και για την προσπάθεια να ξαναεφαρμόσουν τα Συμβούλια Διοίκησης της κυρίας Διαμαντοπούλου, που απέτυχαν παταγωδώς, με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας να είχε τότε βρεθεί χαρακτηριστικά με τρεις κανονισμούς λειτουργίας. 

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ της Λάρισας, όχι μόνο ως πολιτικός αρχηγός αλλά και ως πανεπιστημιακός, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια και γενικότερα η δημόσια παιδεία, δήλωσε: «Αφήστε τα πανεπιστήμια ήσυχα. Όσο λιγότερο ασχολούνται οι υπουργοί με τα πανεπιστήμια τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν τα πανεπιστήμια να κάνουν καλά τη δουλειά τους». Αναφορικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση τόνισε πως «Εμείς καταγγέλλουμε ότι το 56% της αύξησης δεν οφείλεται στην αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου, του πετρελαίου, οφείλεται στον κ. Μυτιληναίο, στον κ. Λάτση, στον κ. Περιστέρη, στη CVC που αγόρασε τη ΔΕΗ, στον κ. Βαρδινογιάννη. Αυτοί οι άνθρωποι κάθε φορά που ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου τσεπώνουν ένα πολύ σημαντικό ποσό από την αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ των ανθρώπων μας. Το ΜέΡΑ25 είμαστε το μόνο κόμμα που ονοματίζουμε τους ανθρώπους αυτούς…». Στη συνέχεια ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 πραγματοποίησε διάλεξη στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Τεχνολογία, Χρήμα, Πόλεμος» και κατόπιν συνομίλησε μαζί τους για τους προβληματισμούς τους.

Ακολούθως ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» του Σωτήρη Πολύζου στον τηλεοπτικό σταθμό trt όπου και μίλησε για την ακρίβεια, την ενέργεια, τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την άμεση ανακούφιση από τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το ενεργειακό «παιχνίδι» που έχει στηθεί πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και, τέλος, για την εκλογολογία.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, τόσο από την οικονομική κρίση 13 χρόνια τώρα, όσο και από την ενεργειακή, με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 να αναλύει τις απόλυτα εφαρμόσιμες πρακτικές λύσεις με τις οποίες μπορεί να δοθεί ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, με παράλληλη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και κατάργηση της προπληρωμής φόρου.  Ανέφερε χαρακτηριστικά «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Άνθρωποι και επιχειρήσεις που επιβίωσαν μετά από 13 χρόνια μνημονίων και αποπληθωρισμού, σήμερα έχουμε τον πληθωρισμό, ιδίως στην ηλεκτρική ενέργεια και γενικότερα στην ενέργεια που πάει να τους τσακίσει. Κι αν τους τσακίσει αυτούς εδώ τους ανθρώπους αυτή η νέα μορφή λιτότητας και κρίσης θα έχουμε νέο κύμα ανεργίας, νέο κύμα ερημοποίησης της χώρας, μετανάστευσης με τα νέα μας να φεύγουν στο εξωτερικό.» Δείτε εδώ τις κοινές δηλώσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη και του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, κου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, μετά το πέρας της συνάντησης.

Την Πέμπτη 14 Απριλίου οι συναντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησαν με επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο των Τρικάλων όπου, μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη καθώς και μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Θεσσαλίας συνομίλησαν με  τους εργαζόμενους οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και στα αιτήματά τους για μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση των επικουρικών που 3 χρόνια στήριξαν το ΕΣΥ, επαναφορά του μισθού στα προ του 2012 επίπεδα και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του, αφού διέψευσε τον Πρωθυπουργό καθώς δεν υπάρχουν οι μόνιμες προσλήψεις που διατρανώνει, εξέφρασε τη στήριξή του στους εργαζόμενους, λέγοντας πως ο θυμός τους είναι «βάλσαμο» και  τους ενθάρρυνε να παραμείνουν έτσι καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «Δεν μπορείτε να αφήσετε την μεγάλη εικόνα να πάει προς τα εκεί που περιγράφετε και θέλουν οι κυβερνώντες, διότι ήδη ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση εκ των έσω και προχωράει για να υπάρξει μεγαλύτερη προσοδοφορία των κλινικαρχών. Η ιδιωτικοποίηση εκ των έσω ξεκινάει με τον καθαρισμό. Απολύουν τους εργαζόμενους καθαρισμού για να πληρώνουν πιο ακριβά τους εργολάβους. Υπάρχει όμως γενικά σχέδιο για αυτή την αποψίλωση του ΕΣΥ, καθώς η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα πλήττει τα συμφέροντα και τα σχέδια των φίλων της Κυβέρνησης, των κλινικαρχών. Εμείς στηρίζουμε τη μάχη σας.» Δείτε τις κοινές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη και των εκπροσώπων των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

Στις 11 π.μ. έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ όπου αναφέρθηκε στην ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και όσα πλήττουν τους πολίτες μέσω των ολιγαρχικών καρτέλ, καθώς ακόμα και στα φωτοβολταϊκά που αντί να αναπτύσσονται στις ταράτσες των πολυκατοικιών στις πόλεις, «φυτρώνουν» στον Θεσσαλικό κάμπο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Βλέπουμε μία κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει μία συνολική ολιγαρχική δυναμική, μία ολιγαρχία δίχως σύνορα είτε είμαστε εδώ είτε στη Βρετανία είτε στη Γερμανία είτε στην Ολλανδία είτε στην Ιταλία, μία ολιγαρχία που δεν χάνει καμία ευκαιρία, δεν αφήνει καμία κρίση, μεγάλη κρίση να πάει χαμένη. Είτε είναι ο covid είτε είναι η κρίση χρέους είτε είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκουν τρόπους να μεγιστοποιούν τις προσόδους και την αισχροκέρδεια των μελών τους, των μετοχών τους και ταυτόχρονα να υπονομεύσουν ό,τι δημόσιο υπάρχει. Σήμερα εδώ στα Τρίκαλα, χτες στη Λάρισα μιλούσαμε με ανθρώπους οι οποίοι μας έλεγαν ότι μπορεί να επιβίωσαν, ήταν από αυτούς που επιβίωσαν δεκατρία χρόνια κρίσης και τώρα όμως είναι έτοιμοι να καταρρεύσουν.» 

Ακολούθησε συνάντηση στο θέατρο του Ληθαίου με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων ενάντια στη χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην περιοχή του Ασπροποτάμου και των Αγράφων, όπου ανέφερε πως οι ΑΠΕ είναι το μέλλον, αλλά οι κυβερνώντες με αυτά που κάνουν στρέφουν τον κόσμο εναντίον τους και αναφέρθηκε στην πρόταση του ΜέΡΑ25 «Καμία ανεμογεννήτρια στη στεριά, στα βουνά. Κανένα φωτοβολταϊκό στις πεδιάδες, στους κάμπους, στην καλλιεργήσιμη γη. Πλωτές ανεμογεννήτριες στις ανοιχτές θάλασσες και φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των πολυκατοικιών», υπογραμμίζοντας πως τους κυβερνώντες δεν τους ενδιαφέρει αν θα καταστρέψουν τα Άγραφα, καθώς τους ενδιαφέρουν μόνο τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. 

Η γεμάτη παραγωγικές συναντήσεις περιοδεία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Θεσσαλία έκλεισε με δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, η μία στη Ραδιοφωνική Λέσχη 97.6 FM, όπου, καλεσμένος του Λάζαρου Μάμαλη, μίλησε για την ενεργειακή κρίση αναλύοντας τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπισή της, την οικονομία, το ευρώ, τη δήθεν αποπληρωμή του ΔΝΤ και την πρόταση του ΜέΡΑ25 και η άλλη στο Ράδιο Ζυγός όπου, καλεσμένος του Κώστα Καραποστόλη, μίλησε και για τα συμφέροντα που επωφελούνται από τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία, την εκλογολογία και τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο