Γ. Βαρουφάκης από το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων: Καμία ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας δεν έγινε – Διαψεύδω τον Πρωθυπουργό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Απρ, 2022

Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο των Τρικάλων πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη καθώς και μέλη και στελέχη του ΜέΡΑ25 Θεσσαλίας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομείου ανέφεραν ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού ακόμα και σε σχέση με το οργανόγραμμα του 2012 της τρόικας, τη στιγμή που οι όποιες προσλήψεις γίνονται καλύπτουν ίσα ίσα τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις. Με πάνω από 100 άτομα να δουλεύουν στο Νοσοκομείο Τρικάλων ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη, παντού, οι οποίοι θα καταλήξουν σύμφωνα με τα σχέδια της Κυβέρνησης σε εργολάβους. Με αρκετούς ακόμα, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές που βοηθήσαν πολύ μέσα στην πανδημία μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ όμως κι αυτοί, ούτε καν από τον τακτικό προϋπολογισμό και οι οποίοι τώρα θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν ως μια ελάχιστη ανταμοιβή για όσα έκαναν μες την πανδημία.

«Μόνο χειροκρότημα, ειρωνεία και κοροΐδα πήραμε» ανέφεραν χαρακτηριστικά. «Ούτε προσλήψεις προσωπικού, ούτε τίποτα. Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για τα σώματα καταστολής, τους υγειονομικούς τους έχει πεταμένους » τόνισαν.

Χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση των επικουρικών που 3 χρόνια στηρίξαν το ΕΣΥ, επαναφορά του μισθού στα προ του 2012 επίπεδα και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, επισήμαναν οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου αναφέρθηκαν στην γενική υποχρηματόδοτηση των δημοσίων νοσοκομείων, όπου ακόμα και οι όποιες ΜΕΘ έγιναν κι αυτές με δωρεές ιδιωτών και μέσω ΕΣΠΑ κι αυτές. Ενώ μίλησαν για μια προσπάθεια πλήρους ιδιωτικοποίησης στον τομέα υγείας με ΣΔΙΤ και συγχωνεύσεις.

«Προσπαθούν να εξαντλήσουν τους γιατρούς του ΕΣΥ» ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Νοσοκομείου Τρικάλων, ενώ επισήμαναν ακόμη πως υπάρχουν και πολλές απώλειες από άλλες παθήσεις αυτά τα χρόνια της πανδημίας. Η Κυβέρνηση όμως τώρα παρατάει και την υγειονομική επιτήρηση και την όποια υποτυπώδη ιχνηλάτηση έκανε.

Ακόμα οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως η εκπαίδευση των ειδικευομένων έχει θυσιαστεί μέσα στην πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι η εκπαίδευση τους πρέπει να προστατευτεί και τέλος, όσον αφορά ανεμβολίαστους υγειονομικούς που σε διαθεσιμότητα χωρίς κανένα μισθό, οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας επισήμαναν πως πάνω σε αυτούς εξαντλεί η Κυβέρνηση την αυστηρότητα της, τη στιγμή που τα έχει θαλασσώσει με την πανδημία.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του εξέφρασε τη στήριξη του στους εργαζόμενους, λέγοντας πως ο θυμός τους είναι βάλσαμο. «Πρέπει να παραμείνετε έτσι. Δεν μπορείτε να αφήσετε την μεγάλη εικόνα να πάει προς τα εκεί που περιγράφετε και θέλουν οι κυβερνώντες, διότι ήδη ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση εκ των έσω και προχωράει για να υπάρξει μεγαλύτερη προσοδοφορία των κλινικαρχών. Η ιδιωτικοποίηση εκ των έσω ξεκινάει με τον καθαρισμό. Απολύουν τους εργαζόμενους καθαρισμού για να πληρώνουν πιο ακριβά τους εργολάβους. Υπάρχει όμως γενικά σχέδιο για αυτή την αποψίλωση του ΕΣΥ, καθώς η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα πλήττει τα συμφέροντα και τα σχέδια των φίλων της Κυβέρνησης, των κλινικαρχών. Εμείς στηρίζουμε τη μάχη σας.» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ακόμα τη θέση του ΜέΡΑ25 για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί γενικά η κεντρική διοίκηση όσον αφορά τις δημόσιες δομές: «Δεν μπορεί ένας Υπουργός να καθορίζει τι γίνεται στις κοινωνικές δομές. Θέλουμε δημόσιες δομές αυτοδιαχειριζόμενες. Οι σύλλογοι των υγειονομικών είναι αυτοί που για μας πρέπει να αποφασίσουν για την επιστροφή των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους.» ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι μεταξύ των δύο γενιών, της γενιάς του παρόντος και του μέλλοντος που κράτησαν όρθια την κοινωνία στη διάρκεια της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το πέτυχαν παρατημένοι από ένα κράτος το οποίο άγεται και φέρεται από ιδιωτικά συμφέροντα που το μόνο στόχο που έχουν είναι η ιδιωτικοποίηση εκ των έσω αυτού του νοσοκομείου, όλων αυτών των νοσοκομείων. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αλλά και άλλες κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, χρησιμοποίησαν την καταστροφή της πανδημίας ως μια εξαιρετική ευκαιρία για αυτούς για να διαβρώσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας από μέσα. Καμία ενίσχυση του συστήματος δεν έγινε. Διαψεύδω τον Πρωθυπουργό. Ακούσαμε πριν, δεν υπάρχουν νέες μόνιμες θέσεις. Οι ειδικευμένοι δεν ειδικεύονται, είναι το νέο brain drain, αυτά τα παιδιά θα φύγουν στο εξωτερικό εάν συνεχίσει η Κυβέρνηση να κάνει αυτό που κάνει και θα συνεχίσει, αν τους αφήσουμε. Γιατί ο στόχος τους είναι να μην υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν θα το ιδιωτικοποιήσουν επισήμως, το ιδιωτικοποιούν καθημερινά. Πρώτα με τις υπηρεσίες καθαρισμού, διαγνωστικά, βάζουν ιδιωτικά χειρουργεία μέσα εδώ, ουσιαστικά κάποια στιγμή θα ξυπνήσουμε και θα έχει μείνει το κέλυφος του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και χρησιμοποίησαν, και εδώ είναι η δαιμονική διαστροφή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, την πανδημία για να το κάνουν αυτό. Την ώρα που σας χειροκροτούσαν ετοιμάζονταν να σας αποχαιρετήσουν: άντε γειά, εσείς στο εξωτερικό, εσείς αφού διαλυθείτε υποστελεχωμένοι στις κλινικές covid, στις κλινικές που δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν ενισχυθεί για όλες τις άλλες ασθένειες θα καταρρεύσετε και κάποια στιγμή ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να σας αντικαταστήσουν μέσα από την ΣΔΙΤ, μέσα από την ιδιωτικοποίηση. Εμείς ως ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε, να στηρίξουμε τον αγώνα σας. Να σας βοηθήσουμε να μετατρέψετε τον εύλογο θυμό σας, όχι μόνο σε ιατρικές υπηρεσίες που σώζουν κόσμο αλλά και στο κίνημα το οποίο θα διασώσει το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο