Με αφορμή την καταστροφική φωτιά της περασμένης εβδομάδας στην Ανατολική Κορινθία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες μία άγονη ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ (τόσο σε κεντρικό επίπεδο με τις δηλώσεις του υπεύθυνου τομεάρχη κ. Ραγκούση, όσο και σε τοπικό επίπεδο με ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας) και την κυβέρνηση της ΝΔ (η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας). Οι ανακοινώσεις αυτές που σε πολλά σημεία υπεισέρχονται σε λεπτομέρειες, που μόνο η εμπεριστατωμένη έρευνα μπορεί να εντοπίσει, δεν μπορούν να συσκοτίσουν μερικές αυτονόητες διαπιστώσεις.
- Δεν είναι δυνατόν να έχουν καεί πάνω από 30.000 στέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών, όχι κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες – δεν είχαμε ανέμους 8 και 9 μποφώρ – και να μην ευθύνεται ο μηχανισμός πυρόσβεσης και κατά συνέπεια η κυβέρνηση. Μπορεί πράγματι να έγιναν σχετικά γρήγορα οι πρώτες ενέργειες, όπως ισχυρίζεται η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, αλλά είναι δυνατόν μία φωτιά που ξεκίνησε δίπλα από το δρόμο να μην μπορεί να ελεγχεί παρότι κινητοποιήθηκαν οι αντίστοιχοι μηχανισμοί άμεσα; Μα τότε οι μηχανισμοί αυτοί είναι ανεπαρκείς και προφανώς η ευθύνη δεν μπορεί παρά να βαραίνει την κυβέρνηση, γιατί αυτή φέρει την ευθύνη για την επάρκεια των μηχανισμών αυτών.
- Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης δεν επαρκούν και οι περικοπές των αντίστοιχων δαπανών στα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης έχουν πλήξει βάναυσα τη δυνατότητα να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών. Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας το ομολογεί έμμεσα στην ανακοίνωσή της, όταν για να υποστηρίξει τη θέση της αναφέρεται σε 37 άλλες πυρκαγιές που ξέσπασαν εκείνη τη μέρα. Δηλαδή αν είστε τυχεροί προλαβαίνουμε, αλλιώς… Είναι δυνατόν να αποτελεί αυτή η αναφορά δικαιολογία για την καταστροφή που συντελέστηκε;
- Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να θυμίσουμε ότι επί τεσσεράμισι χρόνια κυβερνούσε τη χώρα και προφανώς ακολουθώντας τις δικές του μνημονιακές επιταγές συνέβαλε, προφανώς όχι στον ίδιο βαθμό με αυτούς που κυβερνούν πάνω από τέσσερις δεκαετίες τη χώρα, στην ανεπάρκεια του συστήματος δασοπυρόσβεσης και φέρει και τις αντίστοιχες ευθύνες.
Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις θα θέλαμε ως ΜέΡΑ 25 Κορινθίας να επισημάνουμε τις παρακάτω προτεραιότητες:
- Είναι ανάγκη άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές, να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να προστατευτεί η περιοχή από καταπατήσεις πάσης φύσεως (δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες είναι και οι καλλιέργειες που «φυτρώνουν» στις καμένες εκτάσεις). Το 2020 τα εργαλεία υπάρχουν σε πληθώρα (αεροφωτογραφίες, κτηματολόγιο, οι όποιοι δασικοί χάρτες) για να προστατευτεί η περιοχή. Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική και συλλογική βούληση.
- Είναι επιβεβλημένο να ληφθούν εκείνα τα προληπτικά μέτρα που θα προστατεύσουν το εξαιρετικό δάσος της περιοχή από μία μελλοντική καταστροφή που μοιάζει αναπόφευκτη. Χρειάζεται άμεσα να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη δημιουργία δασικών ζωνών, για το συστηματικό καθάρισμα του δάσους μέσω της στοχευμένης υλοτόμησης, για το συστηματικό καθαρισμό του κάθε χρόνο. Κι αυτό πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και οργανωμένα και όχι να περιμένουμε την επόμενη καταστροφή, για να βγάλουμε επιθετικές ανακοινώσεις. Προφανώς σε αυτό το πεδίο η ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, είναι αυξημένη.
- Είναι ανάγκη να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό και να εξοπλιστούν με το απαραίτητο υλικό οι αντίστοιχες υπηρεσίες (Πυροσβεστική και Δασαρχεία), προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Η αξιοθαύμαστη αφοσίωση και αυτοθυσία των πυροσβεστών την ώρα της μάχης με τις φλόγες δεν επαρκεί πάντα και πολλές φορές μπορεί να βάλει σε κίνδυνο και τους ίδιους τους πυροσβέστες.
Επειδή αυτές οι προτεραιότητες είναι μάλλον κοινά αποδεκτές η ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα να εφαρμόζονται είναι αυτονόητη. Παρά την ανυπολόγιστή καταστροφή το μεγαλύτερο μέρος του δάσους έχει σωθεί και οι καμένες περιοχές θα αναγεννηθούν αν τις προστατεύσουμε οργανωμένα και συστηματικά. Ως κοινωνία των πολιτών είναι ανάγκη να απαιτήσουμε άμεσα τα παραπάνω.
ΥΓ. Η συμβολή όλων των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή τις μέρες αυτές, και όχι μόνο, είναι πραγματικά το πιο αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει. Είναι επομένως ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως να συμβάλλει, ώστε να προβληθεί περαιτέρω το έργο τους και να συνδράμουν στην προσπάθεια τους όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας.
ΜέΡΑ25 Κορινθίας
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.