ΜέΡΑ25: Φθηνό, επαρκές ρεύμα, χωρίς επιδοτήσεις είναι εφικτό ΤΩΡΑ. Η ακρίβεια είναι επιλογή της ολιγαρχίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Μαρ, 2022

Σήμερα, η κοινωνία βρίσκεται σε πόλεμο με την ακρίβεια, ιδίως με την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Δυστυχώς, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται απέναντι στην κοινωνία, διαγωνιζόμενοι για το ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει την εύνοια των μαυραγοριτών που κερδοσκοπούν στην πλάτη της.

Από τη μία, η «Μητσοτάκης ΑΕ» ανήκει κυριολεκτικά στους μαυραγορίτες που νέμονται το ψευτο-Χρηματιστήριο Ενέργειας. Από την άλλη, η Αξιωματική Αντιπολίτευση (επί των ημερών της οποίας οικοδομήθηκε το ψευτο-Χρηματιστήριο αυτό) αρνείται να δεσμευτεί τόσο για κατάργησή του όσο και για ρεαλιστικά μέτρα που εξασφαλίζουν φτηνό, επαρκές ρεύμα.

Κι όμως:

Μια μεγάλη μείωση στην τιμή του ρεύματος είναι απολύτως εφικτή. Σήμερα!

  • Με επάρκεια ρεύματος
  • Χωρίς καν οι εταιρείες παραγωγής να αναγκαστούν να παράγουν κάτω του κόστους
  • Χωρίς καμία επιδότηση από το Δημόσιο με δανεικά από την τρόικα

Να γίνει τώρα ό,τι γίνεται σε καιρό πολέμου

Σε καιρό πολέμου, το κράτος όταν χρειάζεται φορτηγά ή τρόφιμα για το μέτωπο, προσφέρει σε κάθε επιχειρηματία (π.χ. κατασκευαστή οχημάτων, αγρότες) τιμή ανάλογη με το μέσο κόστος της συγκεκριμένης επιχείρησης για συγκεκριμένες ποσότητες.

Δεν λέει στον επιχειρηματία: Δώστε όσα φορτηγά, ή όσο σιτάρι, θέλεις στην τιμή Χ. (Και βέβαια ποτέ δεν θα πληρώσει, εν καιρώ πολέμου, το κάθε φορτηγό στην πιο ακριβή τιμή του πιο ακριβού φορτηγού!)

Λέει στον κάθε επιχειρηματία: Θα σου αγοράσω Χ φορτηγά, ή Χ τόνους σιτηρά, στην τιμή Ψ – με τις τιμές Χ και Ψ να είναι ανάλογες με τις παραγωγικές δυνατότητες και τα κόστη της κάθε επιχείρησης.

ΜέΡΑ25 – ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Διαφορετικά πλαφόν στην χονδρική τιμή σε μονάδες παραγωγής με διαφορετικό μέσο κόστος (με την χονδρική λίγο υψηλότερη από το μέσο κόστος της μονάδας)
  2. Ελάχιστη παραγωγή ανά μονάδα παραγωγής στην συγκεκριμένη χονδρική τιμή
  3. Λιανική τιμή κοινή για όλους που να μην ξεπερνά πάνω από 5% τον μέσο όρο της χονδρικής τιμής όλων των μονάδων του δικτύου
  4. Το κόστος διαρροών του δικτύου να βαραίνει τις ιδιωτικές εταιρείες, όχι τους καταναλωτές

Γιατί διαφορετικό πλαφόν στην χονδρική τιμή ανά μονάδα παραγωγής;

Γιατί να εισπράττει πιο πολλά μια μονάδα που παράγει ρεύμα από ανεμογεννήτριες ή υδροηλεκτρικά όταν ακριβαίνει το φυσικό αέριο; Ο μόνος λόγος είναι επειδή αρέσει στον ολιγάρχη που έχει την μονάδα αυτή.

Γιατί η χονδρική τιμή που εισπράττει η κάθε μονάδα να είναι λίγο υψηλότερη από το μέσο κόστος της μονάδας

Έτσι ώστε κάθε μονάδα παραγωγής να έχει ένα μικρό ποσοστό κέρδους και να μην χρειάζεται καμία επιδότηση από το χρεοκοπημένο κράτος.

Γιατί ελάχιστη παραγωγή ανά μονάδα παραγωγής;

Θυμάστε τι έκανε το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών (οι χώρες του ΟΠΕΚ) για να εκβιάσουν υψηλότερες τιμές πετρελαίου; Μείωναν την παραγωγή τους. Αυτό κάνουν κι οι μαυραγορίτες του ψευτο-Χρηματιστήριου Ενέργειας: Απειλούν με μείωση της παραγωγής ώστε να εκβιάσουν ψηλότερες τιμές χονδρικής. Να γιατί το κράτος έχει υποχρέωση, μέσω της ΡΑΕ, να τους επιβάλει και πλαφόν χονδρικής και ελάχιστη παραγωγή!

Γιατί κοινή λιανική τιμή που να μην ξεπερνά πάνω από 5% τον μέσο όρο της χονδρικής τιμής;

Επειδή όλοι οι χειμαζόμενοι πολίτες έχουν ισότιμο δικαίωμα στο πιο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και στην προστασία από παρόχους-αρπακτικά που τους πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Μια διαφορά ύψους 5% λιανικής με την μέση χονδρική (καθώς το κράτος θα επιβάλει διαφορετική χονδρική σε κάθε μονάδα παραγωγής, ανάλογη με το μέσο κόστος παραγωγής της μονάδας) αρκεί ώστε να μην «μπαίνει μέσα» το δίκτυο διανομής.

Γιατί το κόστος διαρροών του δικτύου να βαραίνει τις ιδιωτικές εταιρείες;

Θέλει και ρώτημα; Πώς αλλιώς θα έχουν οι εταιρείες κίνητρο να διορθώσουν τις διαρροές;

Ποιο το όφελος της κοινωνίας από την εφαρμογή που προτείνει-απαιτεί το ΜέΡΑ25;

Τουλάχιστον 60% επί της λιανικής τιμής που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Χωρίς καμία κρατική επιδότηση. Χωρίς καμία εταιρεία να έχει ζημιά.

Πως προκύπτει αυτό το 60%;

Το 56% της ηλεκτρικής ενέργειας δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο καθώς παράγεται από υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ και λιγνίτη, δηλαδή με εισροές των οποίων το κόστος δεν αυξήθηκε. Σήμερα, εντελώς παράλογα, όταν ανεβαίνει το κόστος του φυσικού αερίου, ανεβαίνει κι η χονδρική του 56% της παραγωγής που δεν κοστίζει περισσότερο. Με τα πιο πάνω μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25 θα σταματήσει άμεσα αυτό το σκάνδαλο. Η λιανική θα πέσει πάνω από 60%, και περισσότερο αν οι εταιρείες έπαυαν να χρεώνουν τους καταναλωτές για τις διαρροές του δικτύου.

Μα όλα αυτά δεν είναι ευρωπαϊκή οδηγία; Μπορεί η Ελλάδα να καταργήσει το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας;

Άλλη μια φορά, οι έλληνες μαυραγορίτες, κι οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, κρύβονται πίσω από τις Βρυξέλλες. Τα μέτρα του ΜέΡΑ25 είναι απολύτως αντίστοιχα εκείνων που ισχύουν στην Γερμανία – όπου το 80% της ενέργειας παρέχεται όπως εμείς προτείνουμε: Έξω από το ψευτο-Χρηματιστήριο Ενέργειας και μέσα από μακροχρόνια συμβόλαια με κάθε εταιρεία τα οποία προβλέπουν, για κάθε εταιρεία, τόσο πλαφόν τιμής όσο και ελάχιστη παραγωγή (διαφορετικά ανά εταιρεία).

Τελικά, τι συμβαίνει;

Η παραγωγή και διατίμηση του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν παραδοθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ (το 2018) και την Νέα Δημοκρατία σε επτά εταιρείες ιδιοκτησίας των κκ. Λάτση, Μυτιληναίου, Περιστέρη και Βαρδινογιάννη – με την ιδιωτική πλέον ΔΕΗ να δουλεύει ώστε ένα ξένο fund να κερδοσκοπεί.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επικαλούνται τις Βρυξέλλες για να δικαιολογήσουν την πλήρη συνθηκολόγησή τους με αυτούς τους ολιγάρχες.

Το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να καταδεικνύει ότι:

  • Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ
  • ΦΘΗΝΟ, ΕΠΑΡΚΕΣ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΤΩΡΑ

Σειρά έχει η κοινωνία:

Ξεσηκωθείτε!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο