Το ρεύμα για το ΜέΡΑ25 είναι αδιαπραγμάτευτα ένα δημόσιο αγαθό: Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Οκτ, 2021

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος δεν έρχονται ως φυσικό φαινόμενο, όπως περιφερόμενοι Υπουργοί της Κυβέρνησης προσπαθούν να ισχυριστούν στα πάντα φιλόξενα γι’ αυτούς Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Είναι αποτέλεσμα μιας ακραία ταξικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010 μέχρι και σήμερα, με νομοθετήματα που έρχονται έτοιμα από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Έτσι ακριβώς το 2018, ήρθε ένα τέτοιο νομοθέτημα, στα πλαίσια των «Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής (Ν.4512/2018)», με το οποίο νομοθετήθηκε και η ίδρυση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), δίνοντας στο δίλημμα «χρηματιστηριακό εμπόρευμα ή δημόσιο αγαθό» την οριστική απάντηση: χρηματιστηριακό εμπόρευμα.

Τα κόμματα του μνημονιακού τόξου (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) έχουν κάνει την πολιτική, βαθιά ταξική επιλογή να αφήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα βορά στους κερδοσκόπους. Η ηλεκτρική ενέργεια όμως αποτελεί βασικό αγαθό, αναγκαίο για την επιβίωση των ανθρώπων. Για αυτόν τον λόγο το ρεύμα, όπως όλα τα βασικά αγαθά (νερό, υγεία), αποτελούν διακαή πόθο των ολιγαρχών, καθώς η εκμετάλλευση τους σημαίνει εγγυημένα υπερκέρδη και ακριβώς γι’ αυτό το ρεύμα πρέπει να είναι ένα δημόσιο αγαθό με δυνατότητα πρόσβασης από όλες και όλους.

Μπροστά λοιπόν σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η λύση δεν μπορεί να είναι διαχειριστική, δεν μπορεί να ρυθμιστεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας με τρόπο κοινωνικά επωφελή. Απαιτείται ρήξη με το καθεστώς που εγκαθίδρυσαν οι συνθηκολογημένες μνημονιακές Κυβερνήσεις της χώρας μας, είτε αυτή ήταν του κ. Τσίπρα που μετέτρεψε de facto και de jure το ρεύμα σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα ιδρύοντας το Χρηματιστήριο Ενέργειας, είτε η Μητσοτάκης Α.Ε. που με χαρά τώρα πήρε τη σκυτάλη του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Το ρεύμα για το ΜέΡΑ25 είναι αδιαπραγμάτευτα ένα δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου προτείνουμε την άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ με ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και επανεθνικοποίηση του συνόλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο