ΜέΡΑ25: Άμεση κατάργηση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (POS)

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Δεκ, 2022

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σταϊκούρας ξαφνικά, υποτίθεται, να ανακάλυψαν την ασυδοσία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, με την πολιτική τους στάση όμως και τα όσα δημοσίως δηλώνουν είναι σαφές πως δεν σκοπεύουν να τους βάλουν κιόλας και κάποιον φραγμό σε αυτήν.

Όταν οι τράπεζες αισχροκερδούσαν άλλωστε και δεν μετέφεραν την ρευστότητα της ΕΚΤ προς τη χώρα μας μες την πανδημία, υπεξαιρώντας τα spreads και επιστρέφοντας στην συνέχεια την δήθεν «πλεονάζουσα ρευστότητα» που λίμναζε στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Μητσοτάκης κι ο κ. Σταϊκούρας δεν έβγαλαν άχνα, ούτε λογομάχησαν μαζί τους, όπως τώρα παρουσιάζεται να έκανε δήθεν ο Υπουργός Οικονομικών.

Οι ίδιες τράπεζες, που έχουν αναφεκαλαιοποιηθεί ουκ ολίγες φορές με χρήματα των φορολογουμένων, με το που αυξήθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ, αύξησαν κατά 400 εκατομμύρια ευρώ (ενδέχεται να φτάσουν και τα 530 εκατ. ευρώ) τους τόκους που καλούνται να πληρώσουν οι δανειολήπτες στη χώρα μας για τα στεγαστικά τους δάνεια, την ώρα που όμως δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων στις αποδόσεις για τις καταθέσεις των καταναλωτών!

Για αυτές τις συστημικές τράπεζες, ακόμα και στο ζήτημα της φορολόγησης τους, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω φορολόγηση των κερδών τους και καμία περαιτέρω “επιβάρυνση” τους, σε αντίθεση με όσα είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα από τους επιτελάρχες της Κυβέρνησης του, αλλά και με όσα ήδη προχωρούν από άλλες Κυβερνήσεις εντός της ΕΕ, όπως αυτή της Ισπανίας.

Κι όλα αυτά βεβαίως, την ώρα που είναι παράλληλα δεδομένο, πως η Μητσοτάκης Α.Ε. δεν σκοπεύει να προβεί και σε καμία πραγματικά προστασία των δανειοληπτών.

Το μόνο που τόλμησε να ψελλίσει επί της ουσίας o κ. Μητσοτάκης είναι πως η Κυβέρνηση θα ζητήσει, εμμέσως πλην σαφώς, την εκλογίκευση των τιμολογήσεων των υπηρεσιών των τραπεζών.

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση, αν πραγματικά εννοεί αυτή την “εκλογίκευση” των εξωφρενικών τιμολογήσεων των υπηρεσιών των συστημικών τραπεζών, να ξεκινήσει από το μονοπώλιο του συστήματος των συναλλαγών, που αυτές ελέγχουν με απίστευτες χρεώσεις χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει κάποιο φοβερό κόστος το οποίο να επωμίζονται. Να καταργηθούν άμεσα οι χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών με χρεωστική κάρτα μέσω POS, ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από αυτό το επιπρόσθετο βάρος.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο