Οι συστημικές τράπεζες υπεξαίρεσαν την ρευστότητα που χορηγούσε η ΕΚΤ εν μέσω πανδημίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
12 Σεπ, 2022

Στα 54 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, από 31 δισ. ευρώ περίπου το 2020, ανήλθε στα τέλη του 2021 η πλεονάζουσα ρευστότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που ελλείψει επαρκούς ζήτησης για δάνεια επέστρεψε ξανά στην ΕΚΤ με τη μορφή καταθέσεων.

Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που άντλησαν οι τράπεζες μέσα από το Πρόγραμμα Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (το TLTRO III) με αρνητικό επιτόκιο -1%, γύρισε τελικά πίσω στο Ευρωσύστημα με επιτόκιο -0,5%, με συνέπεια το τελικό όφελος από το φθηνό χρήμα που έριξε η ΕΚΤ στην αγορά, στην προσπάθειά της να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, να επιστρέψει πίσω στις τράπεζες με τη μορφή «επιτοκιακού εσόδου».

Αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία που βαίνει προς το τέλος της και παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για δάνεια δεν ήταν η αναμενόμενη, οι ελληνικές τράπεζες κράτησαν κλειστή την ομπρέλα στην άφθονη ρευστότητα που έρεε από το Ευρωσύστημα και άντλησαν μέσω του προγράμματος TLTRO 50,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank έχει αντλήσει μέσω TLTRO 13 δισ. ευρώ, η Εθνική 11,6 δισ. ευρώ, η Eurobank 11,7 δισ. και η Τράπεζα Πειραιώς 14,5 δισ. ευρώ.

Η αυξημένη ρευστότητα των 54 δισ. ευρώ που επέστρεψαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην ΕΚΤ με τη μορφή καταθέσεων προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων και αφορά το σύνολο της δραστηριότητάς τους, δηλαδή τόσο την Ελλάδα όσο και τις θυγατρικές του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις που έχει η Alpha Bank στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2021 σε 11 δισ. ευρώ, της Εθνικής σε 15 δισ. ευρώ, της Eurobank σε 13 δισ. ευρώ και της Πειραιώς σε 14,7 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες λοιπόν υπεξαίρεσαν επί της ουσίας την ρευστότητα που χορηγούσε η ΕΚΤ εν μέσω πανδημίας, την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες στέναζαν και είχαν ανάγκη από παροχή ρευστότητας. Γι’ αυτή την υπεξαίρεση όμως, δεν λέει τίποτα η Κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε η δήθεν «προοδευτική αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει αυτή την υπεξαίρεση των συστημικών τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί κατ΄επανάληψη και την συγκάλυψη της από το μνημονιακό τόξο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο