Το ΜέΡΑ25 Σερρών για το δυστύχημα στο 9ο Δ.ΣΧ. Σερρών που κατέληξε στο θάνατο του 11χρονου μαθητή

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Δεκ, 2022

Ένας εντεκάχρονος μαθητής έχασε τη ζωή του από έκρηξη λέβητα. Αυτός ο θάνατος δεν ήταν τυχαίος. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα από το τραγικό δυστύχημα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών δεν περιγράφονται. Σε δελτίο τύπου που εκδώσαμε αμέσως μετά το δυστύχημα εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στους γονείς και τους οικείους του μικρού Βασίλη και συγκλονισμένοι επιλέξαμε τη σιωπή, συμμετέχοντας στο μεγάλο πένθος. Περιμένοντας την Δικαιοσύνη να κάνει – ανεπηρέαστη, ελπίζουμε, από πολιτικές πιέσεις- τη δουλειά της καταθέτουμε την άποψή μας και θέτουμε ερωτήματα.

Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τη δήλωση του πρωθυπουργού «η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης….» αποποιούμενος ουσιαστικά τις ευθύνες για την υποχρηματοδότηση των Δήμων για τη συντήρηση των σχολείων, για την κατάντια των σχολικών κτηρίων-ερειπίων, για τα ταβάνια που πέφτουν, για τα κτήρια παγίδες, για τις εντολές «κάψτε λιγότερο τα καλοριφέρ, κρυώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί για να κάνουμε οικονομία». Η Μητσοτάκης Α.Ε κάνει ό,τι μπορεί για να απαξιωθεί το Δημόσιο Σχολείο. Οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία όλα αυτά τα χρόνια έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ το στεγαστικό πρόβλημα των δημόσιων σχολείων επιδεινώθηκε με την κατάργηση του ΟΣΚ και την ανάθεση της ευθύνης αυτής στην ΚΤΥΠ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα περίφημα ΣΔΙΤ. Με στοιχεία της ΚΤΥΠ, το 50% των σχολικών κτιρίων είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 50 ετών και μόνο στο 5% από αυτά έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης.

Πολλά σχολικά κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί από πλευράς στατικής επάρκειας, δεν πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις πυροπροστασίας, ενώ στο 65% υπάρχουν σημαντικές φθορές και κακοτεχνίες. Αυτή είναι η κανονικότητα των (αυτό)αξιολογημένων σχολείων και της «αρίστης» Υπουργού!

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα».

Η διαχρονική αδιαφορία και η κρατική αναλγησία, η πλήρης απαξίωση των σχολικών υποδομών, η υποστελέχωση ή η ανυπαρξία κρατικών δομών ελέγχου και συντήρησης, η κατάργηση του ΟΣΚ, οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία στο «έλεος» της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Βέβαια δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο Δήμος των Σερρών. Παρά τις όποιες δυσκολίες θα έπρεπε να φροντίζει ο Δήμος πολύ περισσότερο για την συντήρηση των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών.

Ρωτάμε λοιπόν:

• Πόσα λεβητοστάσια σχολείων είναι αυθαίρετα και τοποθετημένα σε λάθος σημείο;
• Γιατί δεν παραδόθηκε το έργο την περίοδο των διακοπών του καλοκαιριού του 2022 που τα σχολεία ήταν κλειστά;
• Υπάρχει έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου προς τους διευθυντές των σχολείων να διευκολύνουν τα συνεργεία όταν υπάρχει ανάγκη για διάφορες εργασίες εντός των σχολικών μονάδων;
• Γιατί δεν εκσυγχρονίζεται το ξεπερασμένο και απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις επισκευές και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και που ισχύει από το 1995; Ένα νομοθετικό πλαίσιο που αναθέτει στους διευθυντές την ευθύνη για την παραλαβή των έργων, ενώ ταυτόχρονα δίνει στους ΟΤΑ την αρμοδιότητα για τη λειτουργία των σχολικών, εφόσον ο κάθε ΟΤΑ διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία με -θεωρητικά- την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Καταδικάζουμε τη δήλωση του Δημάρχου Σερρών κ. Χρυσάφη που σε ρόλο ανώτατου δικαστή ήρθε να υποδείξει τους ενόχους, έσπευσε να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών του και έριξε την επόμενη κιόλας ημέρα τις ευθύνες στον εργολάβο και στον διευθυντή του σχολείου, τον οποίο μάλλον θεωρεί ως «αδύνατο κρίκο». Προφανώς οι μετέπειτα διορθωτικές δηλώσεις του προήλθαν κάτω από τη γενική κατακραυγή κι όχι από ψυχόπονη ευαισθησία προς τον κλάδο των εκπαιδευτικών.

Στηρίξαμε τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας στην κινητοποίησή του και απαιτούμε από τον Δήμο Σερρών να υιοθετήσει όλα όσα ζήτησε ο Σύλλογος με διάβημα δεκαέξι σημείων και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για τη διασφάλιση ασφαλών σχολείων για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Την ίδια ώρα η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει από το απαράδεκτο σκηνικό της μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε Δήμο, αρμόδια Υπουργεία και κυβέρνηση, που στήνεται τις τελευταίες μέρες, το οποίο σκηνικό παραπέμπει σε «κουκούλωμα» παρά στην απόδοση ευθυνών όπου κι αν βρίσκονται. Η Δικαιοσύνη καλείται να σταθεί στο ύψος της περίστασης.

ΜέΡΑ25 Σερρών

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο