Μάθιος Πόταγας: ο πρώτος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης

Πολιτική
01 Μαΐ, 2018

Αύριο, 2 Μαΐου, αντιπροσωπεία του DiEM25 Ελλάδας και του ΜέΡΑ25, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη, θα  παραστεί στην τελετή μνήμης του πρώτου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Μάθιου Πόταγα, στη γενέτειρά του, τη Βυτίνα Γορτυνίας.

Η ιστορία του Μάθιου (Ματθαίου) Πόταγα είναι ελάχιστα γνωστή. Παρότι ο Μανώλης Γλέζος θεωρείται ως ο πρώτος αντιστασιακός, ο ίδιος ο Γλέζος σε συνεντεύξεις του αρνείται αυτόν τον τίτλο, διευκρινίζοντας ότι ανήκει επάξια στον Μάθιο Πόταγα.

Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Εθνική Αντίσταση 1940 -1945», Εκδόσεις Στοχαστής, 2006:

“Το μεσημέρι της 2ας Μαΐου 1941, ο 17χρονος μαθητής της Ε΄ Γυμνασίου του Βαρβακείου από τη Βυτίνα, Μάθιος Πόταγας, πετάχτηκε άοπλος στη μέση του δρόμου, ύψωσε το χέρι και φώναξε στη φάλαγγα των αρμάτων μάχης των ναζί που έφτασαν στη γέφυρα Κουτρουμπή, στο δημόσιο δρόμο, που περνούσε έξω από τη Βυτίνα:

«Σταθείτε. Δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος. Αλλά η Ελλάδα ολόκληρη ακολουθεί».

Έκπληκτος ο διοικητής της φάλαγγας, ρώτησε το διερμηνέα, τι λέει αυτό το παιδί. Όταν ο διερμηνέας του εξήγησε, ο διοικητής με το αυτόματό του σκότωσε τον Πόταγα. Αλλά δεν έφτανε στον ναζί αξιωματικό μόνον ο θάνατος. Διέταξε τους στρατιώτες του και με έναν ογκόλιθο συνέθλιψαν το κεφάλι του νέου που τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στο Γ΄ Ράιχ και το στρατό του…”

Η ηρωϊκή αυτοθυσία του Μάθιου Πόταγα, του μαθητή που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στο ναζισμό και την υποδούλωση της πατρίδας του, αποτελεί μια κορυφαία στιγμή της Εθνικής Αντίστασης κι ένα πολύτιμο μάθημα για όλους εμάς τους σύγχρονους χρεοδουλοπάροικους που ιδιωτεύουμε μπροστά στην Κατοχή της εποχής μας.

Επαναλαμβάνουμε τις τελευταίες του κουβέντες λίγο πριν το κτήνος του ναζισμού τον εκτελέσει:

«Σταθείτε. Δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος. Αλλά η Ελλάδα ολόκληρη ακολουθεί».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.