Μ. Κριθαρίδης: Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ – Οι εργαζόμενοι, οι μόνοι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων του εργοστασίου όχι τα fund

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Φεβ, 2023

Ο πλειστηριασμός του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων της ΒΙΟΜΕ από ένα fund του εξωτερικού αποτελεί ένα ακόμα εξόφθαλμο σκάνδαλο “ανάπτυξης” προς όφελος των real estate και των εμπορικών κέντρων.

Ακόμα και στο μέρος των εγκαταστάσεων που είναι δεσμευμένο από το κράτος και δεν βγήκε στον πλειστηριασμό, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος του αποκλεισμού της πρόσβασης των εργαζομένων, αλλά κι ο κίνδυνος να χαθούν οι πολιτιστικές δημιουργίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο μέρος που πλειστηριάστηκε.

Η ΒΙΟΜΕ ήταν μια βιώσιμη επιχείρηση -το αποδεικνύει η πολύ επιτυχημένη διαχείριση της από τους εργαζόμενους- που έκλεισε για λόγους σπέκουλας του ιδιοκτήτη της, αφήνοντας πίσω απλήρωτους εργαζόμενους, στους οποίους δικαιωματικά ανήκει μιας και πήραν την υπόθεση της συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης στα χέρια τους.

Αυτοί άλλωστε θα έπρεπε κανονικά, να ικανοποιούνται και προνομιακά από τους πλειστηριασμούς και να κατατάσσονται με προτεραιότητα στους πίνακες των πιστωτών, αντί για τις τράπεζες και τα διάφορα αρπακτικά ταμεία.

Για μας, το μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης του τόπου δεν μπορεί να βασίζεται στον δήθεν “εξευγενισμό” περιοχών μέσω της άκρατης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά σε εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης και εργατικού, κοινωνικού-δημοκρατικού ελέγχου επιχειρήσεων που παράγουν οικολογικά προϊόντα σε προσιτές τιμές προς όφελος των πολιτών, μακριά από τα καρτέλ και τις προσόδους της ολιγαρχίας.

Κάτω τα χέρια σας, λοιπόν, από τη ΒΙΟΜΕ. Ανήκει στους εργαζόμενους της και σε κανένα ξένο fund που με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό -χάρη στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο