Επίκαιρη ερώτηση του Γ. Βαρουφάκη στον Πρωθυπουργό για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και την απόσυρση του κατάπτυστου Π.Δ.

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Φεβ, 2023

Με τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών να βρίσκονται σε εξέλιξη και μετά και τις καταλήψεις των σπουδαστών στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα και στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό για την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών από την Κυβέρνηση και την ανάγκη να υπάρξει άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Π.Δ. 85/2022.

Κε Πρωθυπουργέ,

Με το ΠΔ 85/2022 ισχυρίζεστε πως αντιμετωπίζεται μία θεσμική εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια (από το 2003) και η οποία διατηρήθηκε με ευθύνη όλων των εν τω μεταξύ κυβερνήσεων. Αφήσατε όμως εκτός διαβούλευσης τους άμεσα ενδιαφερόμενους – σπουδαστές, καθηγητές, αποφοίτους – ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι αποτελεί έναν Δούρειο Ίππο από την μεριά της κυβέρνησής σας για την άλωση του Άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε τα κολέγια της συμφοράς να πάρουν, από το κράτος μας, τη βούλα του «πανεπιστήμιου».

Οι ρυθμίσεις του εν λόγω προεδρικού διατάγματος ακυρώνουν κι εκμηδενίζουν ουσιαστικά τις καλλιτεχνικές σπουδές (ιδίως δραματικές, κινηματογραφικές σχολές, ωδεία και σχολές χορού) αντιμετωπίζοντας τους κατόχους όλων αυτών των τίτλων σπουδών ως απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), με όλες τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες για την επαγγελματική προοπτική όλων των αντίστοιχων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων.

Με όλα αυτά, έρχεται ξανά στην επιφάνεια η ανάγκη ίδρυσης δημόσιας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, κάτι που το θέσαμε από την πρώτη στιγμή ως ΜέΡΑ25. Πριν λίγες μέρες, μιλήσατε περί ίδρυσης μιας αντίστοιχης ακαδημίας έως το 2025.

Με δεδομένα τα παραπάνω, σας ρωτώ κ. Πρωθυπουργέ:

1. Κατανοείτε ότι μόνο η άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/2022 και η εκκίνηση ουσιαστικής διαβούλευσης με τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη, πάντα επί τη βάσει της Συνταγματικής επιταγής του Άρθρου 16, δύναται να θέσει τέλος στην μετωπική σύγκρουση των Παραστατικών Τεχνών με την Πολιτεία;

2. Δεδομένης της δεδηλωμένης διάθεσης των Ιδρυμάτων της Ολιγαρχίας (π.χ. Ίδρυμα Λάτση, Ίδρυμα Νιάρχου, Στέγη Ωνάσση) να κυριαρχήσουν πλήρως στον Πολιτισμό. ότι η εξαγγελία σας κρύβει τα ανωτέρων «ευαγή ιδρύματα» στο πίσω μέρος της, πως εννοείτε εσείς και η κυβέρνησή σας την ίδρυση ακαδημίας παραστατικών τεχνών; Σκοπεύετε να προηγηθεί ευρεία διαβούλευση για τον κοινωνικά βέλτιστο σχεδιασμό και υλοποίηση ή θα την εκχωρήσετε δώρο στα ιδρύματα της Ολιγαρχίας που εποφθαλμιούν τον Πολιτισμό αυτής της χώρας;

3. Σκοπεύετε να επαναφέρετε – με νομοθετική ρύθμιση άμεσα – τη διαβάθμιση «Ανώτερες Σπουδές» για τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σπουδών, ώστε να αρθούν όλα τα επαγγελματικά, ασφαλιστικά και μισθολογικά εμπόδια που τέθηκαν με την δημοσίευση του Π.Δ. 85/2022;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιάνης Βαρουφάκης

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο