Τομέας Δικαιοσύνης: Θετική εισήγηση για τις εταιρίες διαχείρισης και όχι για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Φεβ, 2023

Η δημοσιοποίηση της εισήγησης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναζωπυρώνει τη συζήτηση.

Το ζήτημα της νομιμοποίησης των funds, ως μη δικαιούχων διαδίκων, έχει αναλυθεί από πολύ πιο έγκριτους συναδέλφους αστικολόγους και καθηγητές ειδικούς στο αντικείμενο. Από άποψη δογματικής της νομικής θεωρίας δεν θα έπρεπε να συζητιέται. Η ορθή άποψη είναι εκείνη της ΑΠ 822/2022 και της ΕφΑθ 25/2023.

Το ζήτημα της νομιμοποίησης δεν μπορεί να γίνει λάστιχο. Η νομιμοποίηση απονέμεται από το νόμο και όχι με σύμβαση όπως επιδιώκουν τα funds και οι servicers. Φαίνεται ότι και πάλι επιστρατεύεται η θεωρία του «δικαίου της ανάγκης».

Το ζήτημα δεν πρέπει να ρυθμιστεί από την υδραργυρική μετάπτωση της νομολογίας. Το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί κεντρικά σε νομοθετικό επίπεδο με μοντέλο την κοστολογημένη πρόταση για το ΣΧΕΔΙΟ ΟΔΥΣΣΕΑΣ.

Κρατική κακή τράπεζα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Αλλά και να συμπληρωθεί με προτάσεις που έχουν αναδειχθεί με τη διαβούλευση με τα κινήματα.

Δικαστικός έλεγχος και φυσικός δικαστής. Όχι πλατφορμοποιημένη τεχνοφεουδαρχική «δικαιοσύνη» χωρίς κυρώσεις για τα funds.

Κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και του εξωδικαστικού

Εγγύηση της πρώτης κατοικίας και του εγγυημένου εισοδήματος με πλαφόν στην αποπληρωμή δόσεων (δημοσίων και ιδιωτικών οφειλών), ώστε να μη προσβάλουν το επίπεδο της στοιχειώδους αξιοπρέπειας και να εξασφαλίζουν και τα δικαιώματα στη σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη.

Τελευταία ευκαιρία κατά το πρότυπο της Κύπρου, ώστε να ενημερώνεται ο δανειολήπτης για το ποσοστό επί του αρτίου, που έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, και να καθίσταται ευχερής είτε η αποπληρωμή στο ποσοστό επί του αρτίου με ένα λογικό κέρδος, είτε ο έλεγχος καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος ή περιπτώσεις αισχροκερδών και καταπλεονεκτικών πρακτικών.

Τα «μεγάλα» κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), έχουν δείξει ότι δεν έχουν διαθέσεις να κινηθούν σε αυτή τη συνολική μεθοδολογική προσέγγιση, ή να καταθέσουν ανάλογες προτάσεις.

Χρειάζεται το ΜέΡΑ25 ως ρυθμιστής ώστε να κινηθεί η νέα Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση για να σταματήσει επιτέλους το σπιράλ της καταστροφής με μια νομοθετική ρύθμιση που θα συγκεντρώσει ευρύτατη συναίνεση.

Διαφορετικά, λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, έρχεται νέα έκρηξη στάσης πληρωμών των ήδη ρυθμισμένων οφειλών με το νόμο «Κατσέλη», που θα κάνει το τοπίο εφιαλτικό.

Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο