LTIO: Γιατί οι επιχειρήσεις κολοσσοί κατέστρεψαν τις πιθανότητες της ανθρωπότητας;

Συνεντεύξεις - videos
17 Δεκ, 2021

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των Brian Eno, Roger Waters, Ece Temelkuran, Γιάνη Βαρουφάκη με συντονιστή τον Frank Barat πραγματοποιήθηκε στο Youtube με θέμα την παγκόσμια κλιματική κρίση, με αφορμή την ολοκλήρωση του COP26.

Γιατί οι επιχειρήσεις κολοσσοί κατέστρεψαν τις πιθανότητες της ανθρωπότητας; Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ισχυριζόμενος ότι οι επιχειρήσεις κολοσσοί είναι αυτές που βανδαλίζουν τον πλανήτη και περιγράφοντας τις τρεις αιτίες που συμβάλλουν στην καταστροφή του. Οι 3 αιτίες είναι οι εξής:

1. το φαινόμενο του «λαθρεπιβάτη», όπου ο καθένας μας περιμένει από τον άλλον να λύσει το πρόβλημα,

2. η έλλειψη συντονισμού μεταξύ πόρων και αναγκών,

3. αλλά η βασική αιτία είναι ο καπιταλισμός, που για εδώ και 200 χρόνια εμπορευματοποιεί οτιδήποτε είναι καλό.

Οι επιχειρήσεις κολοσσοί είναι οι λαθρεπιβάτες εδώ και 200 χρόνια και η εργατική τάξη σε όλον τον κόσμο, ιδίως τον ανεπτυγμένο, είναι αυτή που θα πληρώσει το κόστος, που οι πρώτοι δεν πληρώνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι οι επιχειρήσεις κολοσσοί δεν θα σταματήσουν με τη θέλησή τους να παράγουν αγαθά που η παραγωγή τους απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, έως ότου τους πάρουμε «τα παιχνίδια» τους, δηλαδή τα μέσα παραγωγής, από τα χέρια,. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σώσουμε τον πλανήτη. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο καπιταλισμός.

Αυτή η παραδοχή ενθουσίασε τον Roger Waters, ο οποίος συμφώνησε ανεπιφύλακτα.

Ο Brian Eno που βρέθηκε στη Γλασκόβη κατά τη διάρκεια του COP26 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί για να μιλήσουν μεταξύ τους, επί της ουσίας δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Επί της ουσίας οι ακτιβιστές συνομιλούσαν μόνο με ακτιβιστές και οι επίσημες αντιπροσωπείες συνομιλούσαν μεταξύ τους και υπήρχε ελάχιστη μεταξύ τους διάδραση. Οι άνθρωποι και η συνεισφορά τους αλληλοακυρώνονταν καθώς, αν και είχαν σοβαρά επιχειρήματα δεν άκουγαν οι μεν τους δε από προκατάληψη και αλαζονεία.

Η Ece Temelkuran μίλησε για την ανάγκη να μεγαλώσει το μέτωπο γιατί στην πραγματικότητα τους χρειαζόμαστε όλους, καθώς η κλιματική κρίση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Συνάμα αναφέρθηκε και σε μια αναμενόμενη γενεαλογική κρίση, αφού οι νέοι δεν δίνουν τη «συγκατάθεσή» τους στον καπιταλισμό.

Ο Roger Waters συνέδεσε τον καπιταλισμό με τον φασισμό. Και αναρωτήθηκε πως γίνεται οι νέοι να απορρίπτουν τον καπιταλισμό και ταυτόχρονα να μην αντιλαμβάνονται τη σύνδεσή του με τον φασισμό. Κι έκανε τη διαπίστωση ότι οι πολίτες του κόσμου αδιαφορούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν τους καίγεται καρφί για τον νόμο. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί η γενικευμένη αδιαφορία για τον Julian Assange.

Απαντώντας στην E. Temelkuran και στον R. Waters ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για τη νεολαία ωσάν να είναι κάτι ομοιόμορφο. Υπάρχουν νέοι σοσιαλιστές – και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται – υπάρχουν νέοι φασίστες και υπάρχουν νέοι που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή αλλά έχουν μάθει να θεωρούν τον καπιταλισμό όπως τα ψάρια το νερό: ως κάτι δεδομένο. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι το Net Zero είναι απάτη. Κι αν θέλουμε να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να γίνουμε επίμονα ενοχλητικοί.

Επανερχόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Roger Waters επέμεινε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε θα αναγνωρίζονται σε όλους είτε δεν θα αναγνωρίζονται σε κανέναν και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι μέσω της εφαρμογής ενός διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, χωρίς καμία διάκριση για κανέναν άνθρωπο και για κανέναν λόγο.

Η Ece Temelkuran επανήλθε λέγοντας πως ναι μεν οι νέοι άρουν την συγκατάθεσή τους στον καπιταλισμό αλλά την ίδια ώρα δεν αντιλαμβάνονται τη σύνδεσή του με τον φασισμό, καθώς νομίζουν πως ο ολοκληρωτισμός συνδέεται με καθεστώτα τύπου Σοβιετικής Ένωσης, και ότι ο φασισμός συνδέεται με στολές παραλλαγής και δεν καταλαβαίνουν τη σύνδεση του δεξιού λαϊκισμού με τον φασισμό και του φασισμού με τον καπιταλισμό.

Ο Brian Eno αναφέρθηκε στους 40.000 νέους ανθρώπους που συνέρρευσαν στο COP26 που καθόλου δεν καταπίνουν την παραμύθι και γνωρίζουν τις ρίζες του προβλήματος. Ωστόσο αδυνατούν να συνεργαστούν για την επίλυση του προβλήματος, καθώς, όπως συνήθως συμβαίνει με τις δυνάμεις της Αριστεράς, δεν υπάρχει μεταξύ τους διάθεση για συμβιβασμούς.

Κι γι’ αυτό είναι αναγκαία η Προοδευτική Διεθνής. Για να ενώσει τους προοδευτικούς ανθρώπους ανά τον κόσμο, όπως συνέβη στην περίπτωση της κυλιόμενης απεργίας και της καμπάνιας make amazon pay.

Στη συνέχεια στην παρέα προστέθηκαν η Dipti Bhatnagar εκ μέρους της “Friends of the Earth International” και η Aruna Chandrasekhar. H Dipti Bhatnagar αναφέρθηκε σε όσα οδήγησαν τον πλανήτη σε αυτό το σημείο αλλά και σε όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για δικαιοσύνη. Η Aruna Chandrasekhar κάλυψε το COP26 και ενημέρωσε για τα συμπεράσματα που προέκυψαν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο