Kυβέρνηση Μητσοτάκη: διαδικασίες fast track και κάκιστες νομοθετικές πρακτικές

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Ιαν, 2020

Σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων συζητήθηκε το ζήτημα της τοποθέτησης Προέδρου και Αντιπροέδρου αντίστοιχα στην Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας. Η εν λόγω Επιτροπή είναι απότοκο του πρώτου νομοθετήματος της Κυβέρνησης, του νόμου 4622/2019, aka «Επιτελικό Κράτος», βλ. άρθρο 64. Στόχος της Επιτροπής, όπως αναφέρει το αντίστοιχο άρθρο του Επιτελικού Κράτους είναι «η αξιολόγηση και γνωμοδότηση προς τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, σχετικά με την εφαρμογή και τήρηση των αρχών της Καλής Νομοθέτησης στα σχέδια νόμων, υπουργικών τροπολογιών, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κανονιστικών διαταγμάτων, πριν από την αποστολή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κανονιστικών υπουργικών αποφάσεων καθώς και των Αναλύσεων Συνεπειών Ρύθμισης, που παραπέμπονται σε αυτήν από τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων».

Αρχές Καλής Νομοθέτησης

Ποιες είναι οι Αρχές της Καλής Νομοθέτησης; Όπως ορίζει το άρθρο 58 του Επιτελικού Κράτους, αυτές συνίστανται στα εξής 9 σημεία: «(α) η αναλογικότητα (καταλληλότητα, αναγκαιότητα, εύλογη σχέση μέσου και σκοπού), (β) η απλότητα και η σαφήνεια του περιεχομένου των ρυθμίσεων, (γ) η αποφυγή αντιφατικών ρυθμίσεων ή ρυθμίσεων που αποκλίνουν από τη γενική πολιτική, (δ) η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της ρύθμισης, (ε) η διαφάνεια μέσω της προσβασιμότητας στις ρυθμίσεις και της δυνατότητας υποβολής προτάσεων σχετικών με αυτές, κατά το στάδιο της κατάρτισης και της αξιολόγησης της εφαρμογής τους (ανοιχτή διαδικασία), (στ) η επικουρικότητα και λογοδοσία μέσω του σαφούς προσδιορισμού των αρμόδιων οργάνων εφαρμογής των ρυθμίσεων, (ζ) η ασφάλεια δικαίου, (η) η ισότητα των φύλων, (θ) η δημοκρατική νομιμοποίηση».

Τι μας έχει δείξει η μέχρι τώρα νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η Κυβέρνηση νομοθετεί με διαδικασίες fast track. Ειδικά ο πρώτος μήνας διακυβέρνησης περιελάμβανε πέντε νομοσχέδια, κομβικής σημασίας, τα οποία έγιναν νόμοι του κράτους με κάκιστες νομοθετικές πρακτικές. Όπως σημειώναμε τότε:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παγιώσει μια κάκιστη νομοθετική πρακτική, που ευτελίζει το κοινοβούλιο. Το μοτίβο στα πέντε ν/σ που έχει φέρει η κυβέρνηση μέχρι τώρα, τα τέσσερα πρώτα είναι νόμοι του κράτους πλέον, είναι κοινό: κατεπείγον (3), επείγον (1), και ταχύρρυθμο «κανονικό» (1).

Αναλυτικά:

  • Επιτελικό Κράτος (ο νόμος-ρεσάλτο της ΝΔ στην κεντρική διοίκηση), 120 άρθρα, κατατέθηκε 25/7 αργά το βράδυ, με το πνεύμα βέβαια της διαδικασίας να έχει σαφώς τον χαρακτήρα επείγοντος: τέσσερις μέρες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης (29,30,31/7 – 1/8) και δύο στην Ολομέλεια (5,6/8), για ένα τόσο κρίσιμο ν/σ που Μητσοτακοποίησε το κράτος.
  • Μίνι Φορολογικό (ΕΝΦΙΑ – 120 ΔΟΣΕΙΣ), κατατέθηκε Παρασκευή 26/7 στις 19:00 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μία μέρα στην Επιτροπή Οικονομικών (Δευτέρα 29/7), μία στην Ολομέλεια (Τρίτη 30/7).
  • Πολυνομοσχέδιο για ΟΤΑ – Άσυλο και λοιπές διατάξεις (το ρεσάλτο της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση/περιφερειακή διοίκηση), 120 άρθρα, κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 2/8 με τη διαδικασία του επείγοντος, δύο μέρες στις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Μορφωτικών Υποθέσεων (5,6/8), δύο μέρες στην Ολομέλεια (7,8/8), με 10 τροπολογίες, αποχώρησή μας και άλλων κομμάτων.
  • Προσωπικά Δεδομένα, 86 άρθρα, κατατέθηκε αργά το απόγευμα Πέμπτη 22/8 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μία μέρα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης κ Δικαιοσύνης (Παρασκευή 23/8), μία μέρα στην Ολομέλεια (Δευτέρα 26/8).

και χτες 28/8, αργά το βράδυ, κατατέθηκε το ν/σ του Υπουργείου Μεταφορών κ Υποδομών με τίτλο: Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος! Το πρωί στις 10:00 εισήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής κ Εμπορίου, για μία και μοναδική συνεδρίαση και την Παρασκευή εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση».

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση νομοθετεί με τροπολογίες και προσθήκες της τελευταίας στιγμής, καθόλα φωτογραφικές υπέρ των ολιγαρχών εντολέων της. Χαρακτηριστική η τροπολογία κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν τη ψηφοφορία, στο ν/σ για τους ΟΤΑ υπερ του ΣΕΒ, κάτι στο οποίο αντιδράσαμε σφοδρά και αποχωρήσαμε.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει τεράστια βαρύτητα, προτεραιότητα, στην επικοινωνιακή διαχείριση της εξουσίας. Γνωρίζοντας τον τρόπο που θα νομοθετούν, προέβλεψαν την εν λόγω Επιτροπή απλώς ως επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού: «Σεβόμαστε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, το κοινοβούλιο και τους βουλευτές, δηλαδή την ίδια την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, οπότε προβλέπουμε Αρχές Καλής Νομοθέτησης και ανάλογη Επιτροπή για να επιβλέπει, γνωμοδοτικά, την τήρησή τους», κάπως έτσι έχει το αφήγημα των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ.

Δεν θα πάρουμε μέρος σε αυτή την παρωδία που στήνει η κυβέρνηση, νομιμοποιώντας τις δήθεν δημοκρατικές της ευαισθησίες και δεν θα δώσουμε νομιμοποίηση στην κάκιστη νομοθετική πρακτική που έχει εφαρμόσει, και συνεχίζει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο