Κρίτων Αρσένης: “Να δημοσιοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Φεβ, 2020

Με την διαδικασία της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, ο βουλευτής ΜέΡΑ25 της Δυτικής Αθήνας ζητάει από την Κυβέρνηση να δημοσιοποιηθούν άμεσα τα έγγραφα που αφορούν το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός.

Ολόκλητο το κείμενο της αίτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Έγγραφα που αφορούν στο νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ελληνική κυβέρνηση και η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την αλλαγή του επενδυτικού σχεδίου που έχει υποβληθεί το 2006, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ Δημοσίου και της εταιρείας και κυρώθηκε με το ν.3220/2004.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, 03.02.2020), η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. διεκδικεί ουσιαστικές αλλαγές στη σύμβαση για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να επιμερίσει το κόστος ενός επενδυτικού σχεδίου το οποίο αποδεικνύεται πλέον πολύ ακριβό για να το αναλάβει μόνη της. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εταιρεία προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο επεξεργασίας του μεταλλεύματος. Επισημαίνεται ότι η μέθοδος που υποχρεούται η εταιρεία να εφαρμόσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της μονάδας είναι αυτή του “ακαριαίας τήξης” (flash melting).

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στην κατοχή του το νέο επενδυτικό σχέδιο που απέστειλε η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ. στις 22.11.2019.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει κατηγορηθεί λόγω των τεράστιων και πολύπλευρων αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην τοπική οικονομία.

Δεδομένου ότι η εταιρεία που προωθεί την επένδυση δεν έχει αποδείξει ότι είναι δυνατή η μέθοδος “ακαριαίας τήξης” για τη μεταλλουργική κατεργασία του ορυκτού και ότι δεν θα γίνει χρήση της απαγορευμένης μεθόδου με χρήση κυανίου, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση γενικότερα την επένδυση.

Αιτούμαι την κατάθεση των ακολούθων εγγράφων:

Το νέο επενδυτικό σχέδιο που κατέθεσε η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.

Όλη την αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργείου που αφορά στη διαπραγμάτευση του νέου επενδυτικού σχεδίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο