Κώστας Λυμπέρης, μέλος ΔΣ ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: Η ιδιωτικοποίηση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή και την ποιότητα του νερού

Συνεντεύξεις - videos
02 Νοέ, 2021

Με έμμεσο τρόπο η κυβέρνηση δρομολογεί την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση του πολυτιμότερου δημόσιου αγαθού, του νερού, και το μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, Κώστας Λυμπέρης, ανέλυσε στο “Στίγμα της ΜέΡΑς” τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πολίτες και τη δημόσια υγεία από μια τέτοια ενέργεια:

Τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του νερού, με όποιο τρόπο και να έγινε, άμεσα ή έμμεσα, οπουδήποτε στον κόσμο, ήταν αποτυχημένο, με δραματικές συνέπειες για τα τιμολόγια που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής, για την ποιότητα του νερού, για το περιβάλλον, για τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας.

Παρά ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση εμμένει σ’ αυτή λογική. Λόγω της απόφασης του ΣτΕ το 2014 που απέτρεπε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, βρήκαν τη φόρμουλα να παραχωρήσουν μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της εταιρείας ύδρευσης, το οποίο είχαν διαχωρίσει από την ΕΥΔΑΠ προκειμένου υποτίθεται για να το σώσουν ακριβώς από την ιδιωτικοποίηση!

Και τώρα θέλουν να παραχωρήσουν σε ιδιώτες τις πηγές, τα ποτάμια, τα φράγματα και τα κανάλια μεταφοράς νερού προς την Αττική μέσω ΣΔΙΤ. Οτιδήποτε υπάρχει μέχρι να φτάσει το νερό στα διυλιστήρια της Αττικής σε επίπεδο διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης. Το θέμα αυτό αφορά άμεσα την υδροδότηση της πρωτεύουσας, δηλαδή τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών.

Θεωρώ ότι η πρώτη συνέπεια που θα βιώσουμε σε λίγο διάστημα θα είναι η αύξηση των τιμολογίων του νερού. Παρότι η ΣΔΙΤ αφορά το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα, στο τέλος θα επηρεάσει και το τιμολόγιο που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής.

Επίσης, στην πορεία θα έχουμε επιπτώσεις και στην ποιότητα του νερού. Η ποιότητα του νερού έχει κόστος. Η σωστή διύλιση, τα σωστά χημικά, ο σωστός έλεγχος σε διάφορα σημεία έχει κόστος. Ο ιδιώτης προκειμένου να μεγιστοποιήσει το κέρδος του, θα κάνει εκπτώσεις σε πολλά από αυτά.

Αν έχουμε υπόψη και τα θέματα της κλιματικής αλλαγής που μπορεί να επιδεινώσει πάρα πολύ καταστάσεις λειψυδρίας στον πλανήτη, θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μαζί σαν κοινωνία τον κίνδυνο και να κινηθούμε προς μια κατεύθυνση αποτροπής αυτής της προοπτικής για το βασικότερο δημόσιο αγαθό.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο