Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργό, ήρθαν σήμερα και οι ανακοινώσεις της “τριανδρίας” των Υπουργών του για να τα εξειδικεύσουν. Ακούσαμε λοιπόν ενδιαφέροντα πράγματα και όχι τόσο καλλωπισμένα όσο προσπάθησε χθες ο κ. Μητσοτάκης να μας τα παρουσιάσει. Κατ’ αρχάς μάθαμε ότι από τα περιβόητα 10 δις τα 4 θα εγγραφούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό (προφανώς προερχόμενα από την έκδοση των ομολόγων) και τα υπόλοιπα 6 είναι εγγυήσεις, δάνεια και διευκολύνσεις ρευστότητας της ΕΕ και των “χρηματοδοτικών εργαλείων” της. Αν δε, υπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι πολλά μέτρα αφορούν απλώς αναστολές-αναβολές πληρωμών (μιας και η Κυβέρνηση όπως και η ΕΕ αντιλαμβάνονται μία ακόμα κρίση χρεωκοπίας, ως κρίση ρευστότητας), καταλαβαίνουμε ότι η “κοστολόγηση” κατεβαίνει πολύ περισσότερο καθώς δεν πρόκειται για χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία, αλλά απλώς δεν θα πληρωθούν άμεσα από τους υπόχρεους, για να πληρωθούν όμως μαζεμένα μετά.
Πέραν των ανωτέρω όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η “αναστολή των συμβάσεων εργασίας” των εργαζομένων από επιχειρήσεις που πλήττονται, ώστε οι τελευταίοι να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις αυτές να τύχουν των άλλων διευκολύνσεων (αναστολές πληρωμών και πρόσβαση σε εύκολο δανεισμό). Ο αρμόδιος Υπουργός μάλιστα ανέφερε πως αυτό γίνεται για να αποτραπούν οι απολύσεις καθώς οι επιχειρήσεις για να υπαχθούν στα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει αποδεδειγμένα να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Βέβαια για όσους ήδη έχασαν την εργασία τους από αρχές Μαρτίου μέχρι τώρα, όπως ουσιαστικά είπε και χθες ο Πρωθυπουργός, θα λάβουν μεν κι αυτοί το επίδομα και ορθώς, όμως “όσοι απολύθηκαν, απολύθηκαν” για αυτούς γυρισμός δεν υπάρχει σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ δεν διευκρινίζεται κι αν οι επιχειρήσεις τους θα υπαχθούν και στα ευνοϊκά μέτρα που εξαγγέλλει η Κυβέρνηση.
Ένα ακόμα ζήτημα που ταλανίζει από χθες τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχει να κάνει με το δώρο του Πάσχα. Μετά από την χθεσινή πρωινή δήλωση του κ. Σταϊκούρα που προκάλεσε σάλο, ο κ. Μητσοτάκης το απόγευμα προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα διευκρινίζοντας ότι το δώρο θα καταβληθεί, όμως οι αρμόδιοι Υπουργοί θα ορίσουν το πότε. Οι αρμόδιοι λοιπόν Υπουργοί διευκρίνισαν σήμερα ότι ουσιαστικά το δώρο του Πάσχα μπορεί να καταβληθεί μέχρι και την ημερομηνία καταβολής του επιδόματος αδείας του καλοκαιριού! Από τη στιγμή όμως που η Κυβέρνηση από χθες πανηγυρίζει μαζί με τα μέσα προπαγάνδας της για τα δήθεν 12 δις που απελευθερώθηκαν από την ΕΕ και τα δήθεν 10 δις που ρίχνει στη μάχη για τον κορωνοϊό, δεν μπορεί να εγγυηθεί την έγκαιρη καταβολή του δώρου του Πάσχα που – όπως ο νόμος ορίζει – αυτή είναι πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα έως τη Μεγάλη Τετάρτη;
Η Κυβέρνηση ακόμα ανακοίνωσε, και καλώς, την καταβολή δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και την πολιτική προστασία (το δώρο αυτό έχει καταργηθεί γενικά στο δημόσιο με τις μνημονιακές περικοπές), οι εργαζόμενοι όμως στα νοσοκομεία πέρα από αυτό έχουν τονίσει την ανάγκη για έμπρακτη στήριξη των νοσοκομείων και του δημοσίου συστήματος, αλλά και των ιδίων με σειρά αιτημάτων (για αναγκαίο υλικό και εξοπλισμό για την προστασία τους, για τις απαραίτητες υποδομές, το ιατροφαρμακευτικό υλικό και τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού), τα οποία η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας, όχι απλώς συστηματικά και εμμονικά συνεχίζουν να αγνοούν, αλλά πρόσφατα αρνήθηκαν να συναντήσουν αντιπροσωπεία την ΟΕΝΓΕ επικαλούμενοι τον ιό προκειμένου να μην ακούσουν τα αιτήματα τους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τίθεται όμως και ζήτημα για τους άλλους αφανείς ήρωες, αυτούς που εργάζονται στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία (μισθωτοί δηλαδή του ιδιωτικού τομέα), οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει η Κυβέρνηση θα λάβουν το δώρο του Πάσχα μέχρι την άδεια του καλοκαιριού!
Πρέπει να αλλάξει την απόφαση της η Κυβέρνηση και το δώρο να καταβληθεί κανονικά και έγκαιρα (πριν το Πάσχα) γιατί τώρα ειδικά το έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι αλλά και η ίδια η αγορά. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να εξαιρεθούν σίγουρα οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, take away, πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ) και έστω σε αυτές να καταβληθεί το δώρο του Πάσχα στην νόμιμη ώρα του. Ενώ για τις επιχειρήσεις αυτές (τις λειτουργούσες εν μέσω κορωνοϊού) έχουμε πολλάκις υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας τόσο για τις υπερωρίες που καλούνται πλέον αρκετοί εργαζόμενοι να κάνουν (με το διευρυμένο ωράριο των σούπερ μάρκετ φερ’ ειπείν), όσο και για το κατά πόσο παρέχεται από τους εργοδότες όλος αναγκαίος εξοπλισμός για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της εργασίας τους υπό αυτές τις συνθήκες, για τα ζητήματα όμως αυτά καμία νύξη στην πληθώρα διαγγελμάτων της Κυβέρνησης.
Ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται επιτακτικά για την προστασία όχι μόνο των εργαζομένων των νοσοκομειακών, αλλά και ολόκληρου του πληθυσμού είναι η επάρκεια στα απαραίτητα είδη προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), αλλά και η αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας σε αυτά. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να κατασχέσει όλες τις απαραίτητες ποσότητες (αποζημιώνοντας τους παραγωγούς και πωλητές τους σε εύλογη τιμή ανά μονάδα) και να τις διαθέσει δωρεάν σε όσους πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν, ή σε εύλογη χαμηλή τιμή στους υπόλοιπους. Ας μην αρκείται απλώς στις ικεσίες στους οικονομικά ισχυρούς όπως η ίδια λέει, τα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές που καιρό τώρα θα έπρεπε να έχουν επιταχθεί χάριν δημοσίου συμφέροντος.
Τέλος για τις αναστολές πληρωμών των δόσεων σε τράπεζες και την απαγόρευση οχλήσεων από τις εισπρακτικές – πέρα από το ότι το τελευταίο μέτρο έπρεπε να ισχύει καιρό τώρα στη δεκαετή κρίση – απαιτείται και σαφής παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τη δεδομένη στιγμή αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα κόκκινα δάνεια και τα αρπαχτικά ταμεία που από 1η Μάη – εν μέσω κορωνοϊού – παραμονεύουν να ξεκινήσουν πλειστηριασμούς. Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα σχετική απόφαση και να μην στέκεται απλώς σε δήθεν καλύτερους όρους διακανονισμού και τις οχλήσεις εν μέσω κρίσης.
Όλα αυτά συνηγορούν στην ανάγκη δραστικών μέτρων από την Κυβέρνησης, σαν αυτά που πρότεινε από την πρώτη κιόλας στιγμή το ΜέΡΑ25 με τα 7+1 μέτρα, που είναι άμεσα και πραγματικά, ενώ εστιάζουν στην ουσία και αντιλαμβάνονται και την φύση του προβλήματος. Ας σταματήσει λοιπόν η Κυβέρνηση και τα “παπαγαλάκια” της να χειροκροτούν την ανύπαρκτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις άτολμες και ανεύθυνες “μη αποφάσεις της”. Ας αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος αλλά και την φύση της συγκεκριμένη κρίσης πριν να είναι πολύ αργά για την δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και εν γένει την εθνική οικονομία.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.