Κάλεσμα συμπόρευσης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Δεκ, 2019

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ, ΤΑΞΙΚΟΥ, ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

Φίλες και φίλοι, συνοδοιπόροι,

Η μετά το 2008 εποχή – και ιδίως η συγκυρία μετά το 2015 – έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο τις δύο όψεις ενός επιταχυνόμενου διττού αυταρχισμού:

  • Του επιθετικού νεοφιλελευθερισμού ενός ακραίου κατεστημένου (ακραία λιτότητα για τους πολλούς και σοσιαλισμός για τους ολίγους/τραπεζίτες)
  • Μιας ξενοφοβικής Εθνικιστικής Διεθνούς (Τραμπ, Μπρέξιτ, Λε Πεν, Σαλβίνι, Μπολσονάρο κλπ)

Δύο δήθεν μονομάχοι οι οποίοι, στην πραγματικότητα, λειτουργούν ως αλληλοενισχυόμενοι συνέταιροι: Το ακραίο κατεστημένο εφαρμόζει πολιτικές που γεννούν θυμό τον οποίο κατόπιν η Εθνικιστική Διεθνής δρέπει ως πρώτη ύλη για μισαλλόδοξα πολιτικά εγχειρήματα από τα οποία το ακραίο κατεστημένο μας υπόσχεται ότι θα μας σώσει!

Η μετά το 2008 οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση εξελίσσεται σε έντονο ταξικό πόλεμο εναντίον των μη προνομιούχων των οποίων η προστασία ρευστοποιείται (είτε πρόκειται για το κατασχεμένο σπίτι τους είτε για τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους), με αποτέλεσμα την απελπισία, την εξατομίκευση, την απώλεια ελπίδας.

Υπό συνθήκες επιταχυνόμενης κλιματικής καταστροφής και γεωπολιτικών εντάσεων, η ξενοφοβία θεριεύει και οι θεσμοί της αστικής δημοκρατίας χάνουν κάθε νομιμοποίηση στα μάτια ακόμα και των συντηρητικών πολιτών. Τα παραδοσιακά προοδευτικά κόμματα, αφού εφάρμοσαν τις πολιτικές του ακραίου κατεστημένου, έχουν απαξιωθεί – χαρίζοντας την εξουσία στους συντηρητικούς (Χριστιανοδημοκρατία, Νέα Δημοκρατία κλπ) οι οποίοι αλληθωρίζουν προς την Εθνικιστική Διεθνή την ώρα που δουλεύουν για την καθεστηκυία ολιγαρχία.

Για αυτούς τους λόγους, από καιρό προέκυψε ανάγκη ΕΝΟΤΗΤΑΣ υπό ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, αρχικά, και διεθνώς – από τη Μαρξιστική Αριστερά, τους Πράσινους και τους έντιμους σοσιαλδημοκράτες, έως και τους αντι-συστημικούς φιλελεύθερους.

Ένα κάλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση, βέβαια, θα απαξιωνόταν αν απευθυνόταν σε πάλαι ποτέ προοδευτικά κόμματα που, εφαρμόζοντας τις πολιτικές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της επιδρομής στο περιβάλλον, νομιμοποίησαν την πιο πάνω συγκυρία και, έτσι, ενίσχυσαν την Εθνικιστική Διεθνή. Συνεπώς, για να είναι αξιόπιστο το κάλεσμα απαιτείται να στηλιτεύει εκείνους που εφηύραν την πανευρωπαϊκά σκληρή λιτότητα (π.χ. debt break, δημοσιονομικό σύμφωνο – βλ. SPD) ταυτιζόμενοι με εταιρείες εξορύξεων (από την Exonn μέχρι την Gazprom), ή σε όσους κατήργησαν τις ελάχιστες συντάξεις των φτωχότερων ευρωπαίων (π.χ. ΕΚΑΣ), πούλησαν κόκκινα δάνεια σε αρπακτικά ταμεία, και σύναψαν συμφωνίες με δικτατορικά καθεστώτα (π.χ. Αιγύπτου) και ακροδεξιές κυβερνήσεις (π.χ. τον κ. Νετανιάχου) για να παραδώσουν την Μεσόγειο στην κλιματική καταστροφή.

Ένα πρώτο τέτοιο κάλεσμα έγινε το Φλεβάρη του 2016 στο Βερολίνο με αποτέλεσμα να ιδρυθεί το DiEM25 – το πανευρωπαϊκό κίνημα του οποίου το ΜέΡΑ25 είναι αναπόσπαστο κομμάτι. Μάλιστα, πριν ένα χρόνο το DiEM25 συνίδρυσε την Προοδευτική Διεθνή – μετά από αντίστοιχο κάλεσμα, με προσωπικότητες όπως ο Μπέρνι Σάντερς, η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσδότιρ, ο Ραφαέλ Κορέα, ο Νόαμ Τσόμσκι, η Ναόμι Κλάιν, οι ηγέτες των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και Τζον Μακντόναλντ, η Αρουντάτι Ρόι κ.α.

Εδώ στην Ελλάδα, αμέσως μετά την είσοδο του ΜέΡΑ25 στη Βουλή προβήκαμε σε ειλικρινές κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετάσχουν σε ανοικτή, από τα κάτω, επανεξέταση και επανίδρυση του ΜέΡΑ25 (μανιφέστο, καταστατικό, θέσεις) στη βάση της ισότιμης συμμετοχής όλων – νέων και παλαιότερων μελών που, κρατώντας, το στίγμα τους, προσέρχονται καθημερινά.

Η διαβουλευτική, συνεδριακή διαδικασία που ήδη «τρέχει» έχει ορίζοντα τα τέλη Μαΐου του 2020 οπότε θα συγκληθεί, μετά από σειρά περιφερειακών συνεδρίων, το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριό μας.

Σε αυτή τη διαδικασία είναι όλοι ευπρόσδεκτοι για να συνδιαμορφώσουμε, στη βάση της ισηγορίας (σε αντιδιαστολή με τη λογική «συμφωνιών κορυφής»), διεθνιστικό, πατριωτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα αντίστασης και διακυβέρνησης.

Εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25

Γιάνης Βαρουφάκης
Δεκέμβρης 2019

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο