Γιάνης Βαρουφάκης: “Γη και ύδωρ, τόσο σε Τρόικα, όσο και σε ολιγαρχία”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Δεκ, 2019

Ο προϋπολογισμός εμπεριέχει τις ευχές των Κυβερνώντων και τις κακουχίες των αδυνάμων. Πρόκειται για ένα έγγραφο που ενσαρκώνει τις αξίες των κρατούντων. Ένα έγγραφο στο οποίο αποκρύπτεται το πού βρισκόμαστε, αποκρύπτεται η μη βιωσιμότητα της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Μετά από 10 χρόνια απατηλής απόκρυψης της χρεοκοπίας που διακόπτεται μόνο από προσωρινούς εορτασμούς μιας δήθεν ανάκαμψης, αναβιώνουν πάλι οι αξίες της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Με τον ΦΠΑ, τον πιο ταξικό φόρο να συνεχίσει να αυξάνει πάλι τα έσοδα του μετά από 10 χρόνια μνημονίων.

Και την ίδια στιγμή με περίσσεια μισαλλοδοξία δημιουργείται η προϋπόθεση των 10 ετών διαμονής για να μην παίρνουν επιδόματα ακόμα και οι νόμιμοι μετανάστες.

Επιπλέον δεν είναι δυνατόν το κείμενο του προϋπολογισμού να μην αναφέρει το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο, όπως και να μην περιλαμβάνει τα 12 δις του “Ηρακλή”, καθώς και τα 56 δις των εγγυήσεων των IOUS των τραπεζών. Ο ελληνικός λαός που έχει εγγυηθεί δεκάδες δις στους τραπεζίτες και δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό, όπως και το επιτόκιο το οποίο πληρώνει το δημόσιο για αυτούς.

Ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη θα μείνει στην ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας ακόμα Κυβέρνησης της μνημονιακής νύχτας. Τα πράγματα δεν θα πάνε καλύτερα αν δεν έρθει πρώτα η αναδιάρθρωση του χρέους και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (και όχι το αντίστροφο).

Η Κυβέρνηση όμως κρύβεται πίσω από την ανεύθυνη υπακοή. Χθες ο κ. Πρωθυπουργός συναντήθηκε με την νέα Κεντρική Τραπεζίτη της ΕΕ την κ. Λαγκάρντ και αντί να της θέσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους (του δανείου του 1ου μνημονίου π.χ.) και της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, συζητήθηκε μόνο η πλήρης ρευστοποίηση του ιδιωτικού χρέους των κόκκινων δανείων των πολιτών.

Γη και ύδωρ, τόσο σε τρόικα, όσο και σε ολιγαρχία δηλαδή.

Η Κυβέρνηση επιλέγει την λιτότητα ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτήν, όπως ακριβώς έκαναν και οι προκάτοχοι της. Παράλληλα έχει και το θράσος να παρουσιάζεται ως τιμητής για το 1ο εξάμηνο του 2015 με την ρητορική της δήθεν περί κόστους των 100 δις κλπ. Ποια; Η ΝΔ που χαιρόταν το 2014 μαζί με το ΠΑΣΟΚ που είχαν φέρει την απόλυτη ύφεση με μείωση των τιμών και του ΑΕΠ.

Ο ορισμός των σταφυλιών της οργής.

Δεν στοίχησε η “δημιουργική ασάφεια” αλλά η σαφήνεια της υποταγής τους στην τρόικα. Τολμάει η ΝΔ να παρουσιάζεται ως τιμητής που παρέδωσε το 2015 με τον κ. Σταϊκούρα, αποθεματικά για 24 μέρες, ενώ την ίδια στιγμή φώναζε να τα υπογράψει όλα και να πει “ναι σε όλα” η τότε πρώτη Κυβέρνηση του 15′.

Οι τιμητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που άφησαν 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα, που όταν απειλούσε ο κ. Ντάισελμπλουμ την τότε Κυβέρνηση λέγανε “βάστα γερά”, αυτοί που είναι τα πρόσωπα της κρίσης. Δεν θα παρουσιάζονται ως η λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν (η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνθηκολόγηση του 15′ πάσχει από ηττοπάθεια.

Αν δεν πει “όχι” όμως και αυτή η Κυβέρνηση στην τρόικα, τόσο οι αξίες, όσο και τα στοιχεία και οι προβλέψεις και αυτού του προϋπολογισμού δεν θα βγουν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο