Ιωάννης Μάνος: Το έργο μας στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσ/νίκης υπονομευόταν από άτομα που λειτουργούσαν ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες της «ελληνικότητας»

Συνεντεύξεις - videos
06 Οκτ, 2021

Σχεδόν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης υπέβαλε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο επιστημονικό του έργο. Για τους λόγους τους οποίους εξωθήθηκαν στην παραίτηση έγκριτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας μίλησε στο Στίγμα της ΜέΡΑς ο πρώην αντιπρόεδρος πλέον του Μουσείου και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Μάνος:

Το ΔΣ του Μουσείου αποτελείται από 7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη. Ανάμεσά τους, βρίσκονται επτά καθηγητές πανεπιστημίου με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του Μουσείου, αλλά και άλλοι συνάδελφοι με ιδιαίτερη εμπειρία σε διοικητικά και οικονομικά ζητήματα.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση το συγκεκριμένο ΔΣ, που πλέον βρισκόταν στη μέση της δεύτερης τριετούς θητείας του, είχε σαν στόχο να ανοίξει το Μουσείο προς την κοινωνία και να ενισχύσουμε περαιτέρω την εξωστρέφειά του. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να δώσουμε και έναν πιο επιστημονικό χαρακτήρα, ώστε να υπάρχει μια συμμετοχική/συμπεριληπτική παραγωγή της γνώσης σε διάφορες δράσεις του Μουσείου και να ξεφύγουμε από την αντίληψη της στατικότητας του παραδοσιακού πολιτισμού που έχουν πολλοί, δηλαδή ότι πρόκειται απλά για παλιά αντικείμενα που εκτίθενται σε κάποιες προθήκες. Αντίθετα, θέλαμε να δείξουμε πώς σύγχρονοι δημιουργοί εμπνέονται και συνομιλούν με αυτές τις πτυχές του παρελθόντος. Άρα, να συνδέσουμε ουσιαστικά το παρελθόν με το παρόν.

Με αυτόν τον τρόπο κινηθήκαμε σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα. Στην πορεία όμως υπήρξαν προσπάθειες υπονόμευσης αυτού του τρόπου λειτουργίας, οι οποίες αντανακλούν συγκεκριμένους τρόπους σκέψης που ενδημούν σε πολλά πεδία της ελληνικής κοινωνίας. Εννοώ αντιλήψεις που αντιλαμβάνονταν το Μουσείο ως ιδιοκτησιακό πεδίο, με προσωπικά ή συλλογικά συμφέροντα. Εννοώ άτομα ή ομάδες ατόμων εντός, πέριξ ή ακόμη και εκτός Μουσείου που θεωρούσαν ότι είναι αυτόκλητοι θεματοφύλακες της ορθής αντίληψης για τον πατριωτισμό και την ελληνικότητα. Και κατά συνέπεια, νομιμοποιούνταν να ορίζουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, τι είναι ελληνόφρων και τι όχι.

Εντούτοις, αν κάτι πρέπει να διδαχθεί κανείς από την πρόσφατη και σύγχρονη ιστορία είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να λειτουργεί με έναν τέτοιο εργαλειακό τρόπο σε ζητήματα πατριωτισμού. Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και την επέτειο για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, είχαμε αλλεπάλληλα τέτοια δείγματα. Ως ΔΣ, αντιδράσαμε βέβαια θεσμικά και όπως αναφέρουμε και στην ανακοίνωσή μας εμείς δεσμευόμαστε έναντι θεσμών και σκοπός μας είναι η προστασία του κύρους του θεσμού, του Μουσείου δηλαδή, αλλά και η προστασία της επιστημονικής και ακαδημαϊκής μας ακεραιότητας και αξιοπιστίας. Από ένα σημεία και μετά δεν μπορεί κάποιος να λειτουργεί εξωθεσμικά. Ή θα πρέπει να μπει σε ένα φαύλο κύκλο ή θα πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις. Και 10 μέλη του ΔΣ πήραμε την απόφαση να υποβάλλουμε την παραίτησή μας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο