Η Σοφία Σακοράφα στο ΡάδιοΜέρα για την προσωπική της διαδρομή και και Παλαιστίνη

Ράδιο ΜέΡΑ
09 Ιούν, 2022

Μια διαφορετική συνέντευξη στην εκπομπή «Αθλητισμός Αλλιώς» του Βασίλη Χλη στο ΡάδιοΜέρα παραχώρησε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, ανατρέχοντας στην προσωπική της διαδρομή, όχι μόνο μέσα στην πολιτική, αλλά και στους στίβους τόσο του κλασικού αθλητισμού, όσο και των κινηματικών δράσεων.

«Ξεκίνησα 14 ετών την ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό στο ΓΣ Τρικάλων και ήμουν αρκετά τυχερή να βρεθώ σε ένα περιβάλλον γόνιμο για το γυναικείο αθλητισμό, με εξαιρετικές συναθλήτριες και ένα πρόεδρο με όραμα, τις εποχές που δεν υπήρχαν στο χώρο χορηγίες και τόσα άλλα πράγματα που υπάρχουν σήμερα» θυμάται η κ. Σακοράφα, η οποία έπλεξε το εγκώμιο του κλασικού αθλητισμού τονίζοντας ότι είναι η ουσία του αθλητισμού, δεδομένου ότι ο αθλητής είναι μόνος και έχει στόχο να φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων του, με αποκλειστικό εφόδιο τις ικανότητές του.

«Παράλληλα, από πολύ μικρή ηλικία είχα επιλέξει τι ήθελα να γίνω. Ήθελα να γίνω καθηγήτρια φυσικής αγωγής, γιατί μου άρεσε η κίνηση και η άσκηση» εξομολογείται η αντιπρόεδρος της Βουλής, που θυμάται ότι «υπάρχει πολλή μοναξιά σε όλα τα αγωνίσματα του στίβου, αφού μετριέσαι με τον εαυτό σου και μόνο» και θεωρεί ότι ένα μεγάλο μάθημα που πήρε από τον αθλητισμό για τη ζωή της γενικότερα είναι να ξεπερνάει τα όρια της.

«Μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως ήταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκείνη την εποχή, είχα την τύχη να προέρχομαι από μια ανοιχτόμυαλη οικογένεια, η οποία με στήριξε με ό,τι μέσο μπορούσε στο να ασχοληθώ απερίσπαστη με τον αθλητισμό» συνέχισε την αναφορά η Σοφία στη νεανική της ηλικία.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι έχει στερηθεί πράγματα ώστε να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό, η κ. Σακοράφα απάντησε ότι «σίγουρα όταν επιλέγεις να κάνεις κάποια πράγματα, επιλέγεις παράλληλα να μην κάνεις κάποια άλλα. Για παράδειγμα, πρώτη φορά πήγα διακοπές στη ζωή μου στα 33 μου χρόνια, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποιος είναι αδρανής και παράλληλα να λέει ότι περνάει ωραία. Όμως οι εμπειρίες που αποκόμισα όλο αυτό το διάστημα που έκανα πρωταθλητισμό, οι διοργανώσεις όπου συμμετείχα, οι συναθλητές από όλη την υφήλιο που γνώρισα, τα ταξίδια σε τόσα μέρη του κόσμου, πραγματικά με γεμίζουν μέχρι και σήμερα».

«Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο. Η καθημερινή μάχη με τα όρια σου, όχι μόνο τα σωματικά, αλλά και τα πνευματικά, νομίζω ότι είναι από τις πιο όμορφες διαδικασίες».

Στη συνέχεια, η Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στη σχέση της με το Παλαιστινιακό γενικότερα, αλλά και με τον ιστορικό ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Γιασέρ Αραφάτ, ειδικότερα, για τον οποίο θεωρεί ότι ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς. «Η πρώτη μου γνωριμία με τον Αραφάτ ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία. Καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι στην περίφημη Μουκάτα, η οποία τότε θύμιζε περισσότερο στρατιωτικό καταφύγιο, με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας, όπου θυμάμαι συγκινήθηκε ιδιαίτερα όταν του ανέφερα ότι ήθελα να κατέβω στους Ολυμπιακούς με τα χρώματα της Παλαιστίνης γιατί από νωρίς είχα μια ταύτιση με τα δίκαια του παλαιστινιακού αγώνα, ενός αγώνα για αυτοδιάθεση, αλλά και για στοιχειώδη δικαιώματα απέναντι σε ένα αδίστακτο καθεστώς που δεν έχει πάψει να καταπατά κάθε έννοια και κανόνα του διεθνούς δικαίου. Ο Αραφάτ υπηρέτησε όλη του τη ζωή το λαό και τους στόχους του. Μου έκανε τρομερή εντύπωση αυτή η αποφασιστικότητα που είχε, η οποία πηγάζει από τη γνώση, ότι παρόλο που ήξερε ότι προσωπικά δεν πρόκειται να βιώσει την επίτευξη αυτών που σκεφτόταν για την πατρίδα του, μιλούσε για το μέλλον σαν να ήταν παρόν».

Και βέβαια δεν παρέλειψε να κάνει μια σύγκριση για την αντιμετώπιση του Παλαιστινιακού και της κατάστασης σήμερα στην Ουκρανία από τη δυτική κοινή γνώμη, όπου πράγματι συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός, όμως στην Παλαιστίνη υπάρχει κάτι που συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν υπάρχει στην εικόνα μας, είναι σαν να μην υπάρχει.

«Δεν γίνεται να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, αν δεν υπάρξει λευτεριά και δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό» τόνισε η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, η οποία λόγω των ιδιαίτερων δεσμών που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους ανθρώπους και τον τόπο αυτό χαρακτήρισε την Παλαιστίνη σαν δεύτερη πατρίδα της. «Η Παλαιστίνη μου έμαθε ότι δεν είμαστε μόνοι μας και ότι οι άνθρωποι πρέπει να δίνουν το χέρι ο ένας στον άλλο. Γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα σε αυτούς, αύριο μπορεί να συμβεί σε εμάς και πρέπει να έχουμε ανθρώπους δίπλα μας για να μας βοηθήσουνε» ολοκλήρωσε την αναφορά της στην Παλαιστίνη η Σοφία.

Για την εκλογή της στην προεδρεία του ΣΕΓΑΣ, πρώτη γυναίκα πρόεδρος του οργανισμού στα 124 χρόνια ιστορίας του, η Σοφία Σακοράφα δήλωσε ότι ως γνώστης του χώρου του αθλητισμού, όχι μόνο ως αθλήτρια, αλλά και ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έχει και άποψη και ιδέες για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων του αθλητισμού. «Στόχος μου θα είναι να νοιώσουν ασφάλεια όλοι οι αθλητές, οι προπονητές και τα σωματεία σε όλα τα επίπεδα, να βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός, καθώς και τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, στη βάση της αρωγής της πολιτείας, και όχι των χορηγιών, που είναι δευτερευούσης σημασίας» συνόψισε το όραμά της για τον κλασικό αθλητισμό στη χώρα μας, πάντα με τη συνδρομή και την υποστήριξη ανθρώπων με πάθος και μεράκι για το στίβο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο