Γιώργος Χότζογλου στο Ράδιο ΜέΡΑ: Η πολιτεία να μεριμνήσει για τα εισοδήματα των εργαζομένων στον κλάδο Επισιτισμού & Τουρισμού μέχρι το άνοιγμά τους

Συνεντεύξεις - videos
11 Μαρ, 2021

Τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό περιέγραψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Γιώργος Χότζογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡάδιοΜέρα.

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην απόλυτη εξαθλίωση, και οικονομική και ψυχολογική” τόνισε ο κ. Χότζογλου και στη συνέχεια σχολίασε τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού.

“Από τη στιγμή που ο υπουργός ανακοινώνει το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, σημαίνει ότι τον Απρίλιο δεν θα εργαστούμε. Επομένως, η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τα εισοδήματα των εργαζομένων στον κλάδο μέχρι τότε. Επίσης, το άνοιγμα του τουρισμού δεν σημαίνει ότι ξαφνικά χιλιάδες τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό, αν γίνει, θα γίνει σταδιακά. Αντίστοιχα, και η πρόσληψη των εποχικών υπαλλήλων, γίνεται σε συνάρτηση με την πληρότητα της κάθε επιχείρησης, με αποκορύφωμα τη 10η Ιουνίου, όπου ο επιχειρηματίας υποχρεωτικά πρέπει να επαναπροσλάβει όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από την πληρότητα.”

Ο κ. Χότζογλου συνέχισε λέγοντας ότι “η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει πως θα στηρίξει τους εργαζόμενους τους όλο αυτό το διάστημα μέχρι το Μάιο. Προσωπικά, αμφιβάλλω κιόλας κατά πόσο θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία, γιατί αν ένα ξενοδοχείο δεν έχει κρατήσεις, δεν έχει πληρότητα, τότε δεν συμφέρει τον ιδιοκτήτη να ανοίξει την επιχείρησή του.”

“Περισσότερο μοιάζει με ευχολόγιο η εξαγγελία για άνοιγμα στις 14 Μαΐου” σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. “Συμμεριζόμαστε αυτήν την ευχή, θέλουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας, στους μισθούς μας, στα εργασιακά μας δικαιώματα, όμως αυτό απομένει να το δούμε σε πράξεις, να το δούμε σε κρατήσεις και σε ό,τι άλλο συνεπάγεται στον κλάδο μας.”

Όσον αφορά στην υγειονομική ασφάλεια, ο κ. Χότζογλου ανέφερε ότι η Ομοσπονδία από τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε πρόταση ώστε οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό να εμβολιαστούν έγκαιρα, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό φάνηκε να βρίσκει θετική ανταπόκριση. Όμως, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα. Για παράδειγμα, κάποιοι εργαζόμενοι στον κλάδο δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας ή κάποιοι άλλοι δεν θα εμβολιαστούν για λόγους ιδεοληψίας. Δεν θα πρέπει να συνδυαστεί ο εμβολιασμός με την υποχρεωτική επαναπρόσληψη, η οποία είναι θεσμοθετημένη με νόμο. Σε αυτό το σημείο θέλουμε την παρέμβαση της πολιτείας, γιατί είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Δεν μπορεί αυτός ο ένας να μετατραπεί σε υγειονομικό κίνδυνο για τους πελάτες ή τους συναδέλφους του, όμως δεν μπορεί να γίνει επίσης αποδιοπομπαίος τράγος και να καταστραφεί η ζωή του. Άλλωστε, το Σύνταγμα προβλέπει ότι κανένας εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

“Στις συναντήσεις μας με τους κυβερνητικούς παράγοντες έχουμε θέσει επιτακτικά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, όπως η κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτική της συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού δεν είμαστε διατεθειμένοι οι συνάδελφοι να επιστρέψουν μετά από ένα χρόνο στις εργασίες τους και να κανιβαλιστούν με μισθούς των 500 και 600 ευρώ” κατέληξε ο κ. Χότζογλου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο