Η μεθοδολογία με την οποία η ΕΛΣΤΑΤ παραχαράσσει την πραγματικότητα είναι απόρροια των επιλογών της τρόικας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Ιαν, 2021

Βάσει των στοιχείων Δεκεμβρίου 2020 που δημοσιοποίησε προσφάτως ο ΟΑΕΔ, στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού είναι εγγεγραμμένοι 1.181.296 άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 26% του εργατικού δυναμικού. Από την άλλη, η ελεγχόμενη από την τρόικα, δήθεν ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ, «βρίσκει» ότι οι άνεργοι ήταν 786.439 και το αντίστοιχο ποσοστό 16,7% (Οκτώβριος 2020). Πρόκειται για διαφορά της τάξεως των 400.000 ανθρώπων ή περίπου 10% του εργατικού δυναμικού!

Ως απάντηση στο σχόλιο του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γ.Βαρουφάκη ότι πρόκειται για «αλχημεία μνημονιακών αριθμών», η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία όχι μόνο προσπαθεί να περιβάλλει με επιστημονικοφανή μεθοδολογικό μανδύα αυτό το ψεύδος, αλλά επιπλέον φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι αυτές οι 400 χιλιάδες συμπολίτες μας ΔΕΝ είναι άνεργοι, αλλά απλώς επιθυμούν να απολαμβάνουν “τα προνόμια του ΟΑΕΔ”! Με άλλες λέξεις, η ΕΛΣΤΑΤ μας λέει ότι ο ΟΑΕΔ σπαταλά δημόσιο χρήμα σε δήθεν άνεργους, αφού θεωρεί το 1/3 των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ως μη “πραγματικά” άνεργους!

Η μεθοδολογία με την οποία η ΕΛΣΤΑΤ παραχαράσσει την πραγματικότητα είναι απόρροια των επιλογών της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού που αποσκοπούν στην προώθηση της «μερικής ανεργίας» σε μια οικονομία όπου θα κυριαρχεί το outsourcing. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσφατα νομοθετήματα κινούνται στην κατεύθυνση της «δανεικής εργασίας» που είχε υπαγορεύσει ο ΣΕΒ. Ούτω πως η πανδημία μετατρέπεται σε ευκαιρία για απόλυτη άρση της εναπομείνασας προστασίας της εργασίας.

Να γιατί το ΜέΡΑ25 απαιτεί ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί της ΕΛΣΤΑΤ, υπό δημόσιο αλλά όχι υπουργικό έλεγχο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο