Η μεσαία τάξη έφυγε, η Amazon έρχεται

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Μάι, 2019


Κορυφαίος υπεύθυνος της Amazon ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα την ύπαρξη επαφών της εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επενδύσει η Amazon στην περιοχή της Ελευσίνας. Από την αναβάθμιση των εμπορικών δρόμων της περιοχής από την Cosco, η Amazon δεν θα μπορούσε να απουσιάσει. Όπως η Cosco, που έχει προκαλέσει ήδη κοινωνικές αντιδράσεις με περιβαλλοντικά και εργασιακά αίτια έτσι και η Amazon δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητη όπου έχει επενδύσει: βραχιολάκια, που επιβάλλουν ρομποτικούς ρυθμούς στους εργαζόμενους αλλά και χαμηλοί μισθοί, πυροδοτούν απεργίες σε Ιταλία και Γερμανία. Στην χώρα καταγωγής της στις ΗΠΑ, οι αντιδράσεις την ανάγκασαν να ακυρώσει την εγκατάσταση της στην Νέα Υόρκη.

Είναι γεγονός ότι η ηλεκτρονική Amazon ανταγωνίστηκε σκληρά και σε μεγάλο βαθμό νίκησε τα «φυσικά» βιβλιοπωλεία, επεκτεινόμενη στην πορεία στα ηλεκτρονικά είδη αλλά και στα φρέσκα λαχανικά! Οι εκπτώσεις της είναι μεγάλες και μάλιστα όταν εισέρχεται σε μια αγορά πουλάει για κάποιο διάστημα κάτω από το κόστος προσπαθώντας να εξαφανίσει τον οποιοδήποτε ανταγωνιστή. Δεν καθυστέρησε βέβαια και την είσοδο της στον τομέα της υγείας, όπου στις ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία αλλά και αλλού πουλάει από ιατρικά μηχανήματα μέχρι φάρμακα. Μάλιστα φημολογείται ότι ζητάει από του Μαξίμου να πάρει άδεια φαρμακαποθήκης. Οι πιέσεις στα φαρμακεία, μεγάλα και μικρά θα είναι αναμενόμενες  και έτσι θα εκπληρωθεί το όνειρο των θεσμών να «κλείσει» το ελληνικό φαρμακείο, αφού δεν υπάρχει στην κυβέρνηση ένας Βαρουφάκης να της δώσει την κατάλληλη απάντηση.

Βέβαια θα επισήμαινε κάποιος ότι αφού υπάρχει μια πτώση του κόστους αγοράς των προϊόντων τότε θα έπρεπε να είμαστε τουλάχιστον οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, ευχαριστημένοι. Διαβλέπω δύο προβλήματα εδώ, καταρχάς αυτή η συνεχής πτώση του κόστους πρέπει να εξασφαλίσει την αποφυγή πτώσης της ποιότητας. Θα μου πείτε το βιβλίο ή το συμπλήρωμα διατροφής, που θα σου στείλει η Amazon είναι συγκεκριμένος τίτλος ή εταιρεία οπότε η ποιότητα εξασφαλίζεται από τους παραγωγούς. Η υποψία για την ποιότητα ενισχύεται όμως, αφού η Amazon πλέον παράγει φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτή η προσήλωση στην ευτυχία του καταναλωτή αδιαφορεί πλήρως για τις άλλες ιδιότητες του. Ο καταναλωτής όμως είναι ένας άνθρωπος με αδιαίρετα χαρακτηριστικά, μπορεί να είναι παράλληλα και εργαζόμενος (είδαμε στην αρχή του άρθρου, πως συμπεριφέρεται η Amazon στους δικούς της εργαζόμενους), μπορεί να είναι ταυτόχρονα μικρομεσαίος, που η Amazon τον χρεοκοπεί. Εταιρείες σαν την Amazon δεν ενδιαφέρονται ποια είναι τα προβλήματα του μικρομεσαίου καταναλωτή ή πως εργάζεται ο καταναλωτής-εργαζόμενος και ιδού λοιπόν το πρώτο κατάστημα της Amazon χωρίς εργαζόμενους!  

Όσο για την φορολογία, που πληρώνει η Amazon…πολύ απλά δεν πληρώνει! Το 2018 στις ΗΠΑ ενώ διπλασίασε τις πωλήσεις της παρόλα αυτά, είχε επιστροφές! Με δυσκολίες πάντως προχωράνε οι διαδικασίες για ευρωπαϊκή και παγκόσμια φορολόγηση των ιντερνετικών κολοσσών, τόσο αναντίστοιχες δυσκολίες με τις ευκολίες, που φορολογούνται οι ευρωπαίοι-και άλλοι-πολίτες. Αλήθεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα φορολογηθεί η Amazon στην Ελλάδα, στην χώρα με την υψηλότατη φορολογία για τις επιχειρήσεις, φορολογία, που έχει «γονατίσει» τους μικρομεσαίους. Το ΜέΡΑ25 στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού προγράμματος του (DiEM25) προτείνει την φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών.

Το εμπόριο της Amazon θα πλήξει – μεταξύ άλλων – ισχυρά την ελληνική μεσαία επιχείρηση.  Τα ερείπια της ελληνικής μεσαίας τάξης θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της πλήρους ισοπέδωσης. Εταιρείες όπως η Amazon θα δώσουν ίσως τα τελειωτικά χτυπήματα.  Μάλιστα μια μελέτη για την ελληνική μεσαία τάξη, ανέφερε ότι το κομμάτι της μεσαίας τάξης, που θίγεται περισσότερο από την ελληνική κρίση είναι οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες.  Η εισβολή της Amazon σίγουρα θα πλήξει και το επιστημονικό μέρος της μεσαίας τάξης (δες παραπάνω για τους φαρμακοποιούς). Μια χώρα που μετατρέπει σε ουραγούς της οικονομικο-κοινωνικής ζωής τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες, πόσο σύγχρονη μπορεί να χαρακτηριστεί;

Μέχρι σήμερα στην κυβερνητική πολιτική της Ελλάδας λείπει ο Βαρουφάκης να δώσει την κατάλληλη απάντηση στην Amazon και την Λαγκάρντ. Στις εκλογές όμως έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε φωνή σε αυτή την πολιτική.

του Γιάννη Χαραλαμπάκη, υποψήφιου Ευρωβουλευτής ΜέΡΑ25, υπεύθυνου τομέα Πράσινης Μετάβασης

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο