Η κυβέρνηση εγκληματεί απέναντι στους πρόσφυγες του Καρά Τεπέ εμποδίζοντας τη φιλοξενία τους από τους κατοίκους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Φεβ, 2021

Η αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες του Καρά Τεπέ που διαβιούν μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες οι οποίες επιδεινώνονται λόγω των καιρικών συνθηκών εξακολουθεί να πιστοποιείται καθημερινά.

Εδώ και ένα 48ωρο ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΑΑΔΕ επεσήμανε ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους μόνιμους κατοίκους της Λέσβου να φιλοξενήσουν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που μένουν σε σκηνές στο Καρά Τεπέ και οι αρμόδιοι φορείς το απαγορεύουν.

Μέχρι σήμερα κανένας από την κυβέρνηση δεν απευθύνθηκε είτε στον ίδιο τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 είτε στο κόμμα για να ενημερωθεί σχετικά με το θέμα με αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, να αφήνονται στο έλεος των καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα και να εξακολουθούν να μένουν, με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, σε σκηνές.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης η συμπεριφορά σας είναι εγκληματική κατ’ εξακολούθηση γιατί ενώ μπορείτε να συνδράμετε αυτούς τους ανθρώπους εσείς συνεχίζετε να κωφεύετε!

Ακολουθεί η αναφορά του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΑΑΔΕ στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021:

Θα μου επιτρέψτε, όμως, κύριε Πρόεδρε, εν μέσω χιονιά και πανδημίαςνα μεταφέρω στη Βουλή, στην Ολομέλεια ένα μήνυμα που πήρα από πολίτες της Λέσβου. Γνωρίζετε πολύ καλά τις τραγικές, απάνθρωπες και απαξιωτικές συνθήκες, υπό τις οποίες αυτήν τη στιγμή διαβιούν πρόσφυγες, μετανάστες μέσα στις λάσπες. Δεν πρόκειται να κάνω αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα. Απλά, θα μεταφέρω ειλικρινά ένα μήνυμα από πολίτες της Λέσβου.

Και θα σας το διαβάσω: «Αφήστε όσους από εμάς θέλουν να φιλοξενήσουν μια προσφυγική οικογένεια μέσα στο κρύο να το κάνουν. Σας μιλάμε για τα σπίτια μας, τα δικά μας σπίτια που θα γίνουν πιο ζεστά και ανθρώπινα, όταν μπουν μέσα για λίγο καιρό όσοι σ’ αυτόν τον κόσμο στάθηκαν άτυχοι. Ανοίγουμε τα σπίτια μας σε συνανθρώπους που κρυώνουν. Κάντε το χρέος σας σαν άνθρωποι, αν μη τι άλλο, και επιτρέψτε το δημιουργώντας το πλαίσιο, για να μπορούμε να το κάνουμε, όχι μόνο για πρόσφυγες αλλά και για Έλληνες, όσους ανεξαρτήτως έχουν ανάγκη από ζεστασιά τις δύσκολες αυτές μέρες του χειμώνα.»

Μιλάμε για πενήντα οικογένειες αυτήν τη στιγμή από όλη τη Μυτιλήνη, που είναι έτοιμη η κάθε οικογένεια για τρεις-τέσσερις εβδομάδες να
φιλοξενήσουν μια οικογένεια προσφύγων στο σπίτι τους. Έχουν έρθει σε επαφή, μας λένε, με τις τοπικές αρχές, τις κυβερνητικές αρχές και δεν βρίσκουν άκρη. Αν είναι δυνατόν!

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, κοιτάξτε το. Εγώ μπορώ να σας δώσω τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι κομματικά μέλη, δεν έχουν σχέση με το ΜέΡΑ25, να έρθουν σε επαφή, να τους πείτε την απάντηση στο ερώτημα με το οποίο κλείνουν. Και ξαναλέμε: «Αν δεν γίνεται να τους πάρουμε σπίτι μας, πείτε μας γιατί, για να ξέρουμε». Αυτά για εισαγωγή.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο