Η Julijana Zita του MeRA25 Γερμανίας μας μιλάει για τον κρίσιμο ρόλο του φεμινισμού, πέρα από τα δικαιώματα των γυναικών

Αρθρογραφία
08 Μαρ, 2022

Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο φεμινισμός χρειάζεται να είναι το ασφαλές καταφύγιο όλων των περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων, όπου η ισότητα γίνεται πράξη για όλους. Ο αγώνας για ίσα δικαιώματα, και ειδικά για έμφυλα δικαιώματα, είναι το θεμέλιο του φεμινισμού, αλλά στη σημερινή ταραχώδη συγκυρία, οι στόχοι του πρέπει να διευρυνθούν.

Ο πλανήτης χρειάζεται επειγόντως ένα άλμα προς τα μπρός. Την ώρα που η γεωπολιτικη κακοφωνία μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση, το φεμινιστικό κομμάτι εντός μας πρεπει να παραμείνει στοχοπροσηλωμένο στην ειρήνη και την αποτροπή κάθε πολέμου.
Η φωνή του φεμινισμού οφείλει να παρεμβαίνει και να υπενθυμίζει σε όλους τις αξίες της συμπόνοιας και της δικαιοσύνης, χωρίς συμβιβασμούς.

Πέρα από την καθημερινή μάχη ενάντια στις πατριαρχικές δομές, οφείλουμε να βάζουμε στο στόχαστρο την εκμετάλλευση, τους διαχωρισμούς, την καταπίεση, τη λιτότητα και τους πολέμους. Όλα αυτά δεν είναι απλά η ρίζα της καταπίεσης όλων των ανθρώπων-ιδιαίτερα των γυναικών-παγκοσμιως, αλλά και συστατικά ιδεολογιών που οφείλουμε να τις ξεμπροστιάσουμε ως αυτό που είναι: βλαβερές για την ίδια τη ζωή.

Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι και τα ζώα χρειάζεται να απελευθερωθούν από τα δεσμά του αχαλίνωτου καπιταλισμού και ενός συστήματος που ευνοεί τις ελίτ. Για να χτίσουμε έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο για όλους, χρειάζεται να ενωθούμε σε κοινό αγώνα.

Είναι πάντα θετικό να βλέπουμε να αγκαλιάζονται ομάδες που απειλείται η ύπαρξή τους, αλλά υπάρχουν τόσες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν λάβει την αλληλεγγύη μας. Ποιος, αν όχι οι φεμινίστριες, θα πρέπει να δείξουν συμπόνια προς όλες τις απροστάτευτες ψυχές που στερούνται τόσο βασικά πράγματα;

Πολλοί στο λεγόμενο «Δυτικό κόσμο» δείχνουν να μη νοιάζονται για την ίδια τους τη μοίρα, στο βαθμό που οι ίδιοι αισθάνονται ευνοημένοι στο σήμερα, και δυστυχώς, αυτός ο ατομισμός θα συνεχίσει να βλάπτει άλλους.

Ο φεμινισμός του 21ου αιώνα θα πρέπει να είναι βασικό συστατικό κάθε κινήματος ή κόμματος που το διέπει γνήσιο ενδιαφέρον για τους αγώνες των πολλών. Δεν πρέπει να είναι απλώς μια ιδιότητα που αποδίδουμε στους εαυτούς μας, αλλά η έκφραση των αρχών και αξιών στις οποίες βασίζουμε τις πράξεις μας.

Αν όλες οι φεμινίστριες ενώσουν τη φωνή τους στο αίτημα για έναν κόσμο καθαρό, όπου το βιωτικό επίπεδο είναι υψηλό για όλους κι όχι μόνο για λίγους, τότε η ουτοπία μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ειδικά σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι σημαντικό να αγωνιστούμε για ειρήνη, ελευθερία, ευημερία και την ισότητα όλων.

Ευτυχισμένη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας!

Julijana Zita, Γραμματέας MeRA25 Γερμανίας

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο