Αλληλεγγύη στο δημοσιογράφο του Ράδιο ΜέΡΑ Γιώργη Χρήστου και στους Γρηγόρη Καλομοίρη και Μίλτο Αλικαρίδη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
08 Μαρ, 2022

Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει τη δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση, που έχει ασκηθεί κατά του δημοσιογράφου του Ράδιο ΜέΡΑ, αρχισυντάκτη του ErgasiaNET και μέλους του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, Γιώργη Χρήστου, κατόπιν σχετικής κατάθεσης αγωγής της «Commercial Value», για άρθρο που δημοσίευσε, στις 23 Μάρτη 2017, στο ErgasiaNET, και αφορούσε σε δυσμενή μεταβολή της εργασιακής σχέσης εργαζομένου στην εταιρεία. Μαζί του και με την ίδια κατηγορία, κατηγορούμενοι είναι και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, τότε εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕΤΑ που διαχειριζόταν την ιστοσελίδα ErgasiaNET, καθώς και ο εργαζόμενος της παραπάνω εταιρείας, Μίλτος Αλικαρίδης. Και οι τρεις δικάζονται, στις 9 Μαρτίου 2022 και ώρα 10πμ., στο Κτήριο 8, Αίθουσα 2 των Δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων.

O δημοσιογράφος στοχοποιήθηκε, τόσο λόγω της αδέσμευτης δημοσιογραφίας που ασκεί, αποκαλύπτοντας τα όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς, όσο και για την ενεργή κινηματική του δράση στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα. «H δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας και η μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης ανεπηρέαστα και εμπεριστατωμένα είναι καθήκον του δημοσιογράφου, όπως και τμήμα της αποστολής του ο σχολιασμός και η κριτική», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αλληλεγγύης που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, σημειώνοντας παράλληλα πως o δημοσιογράφος και μέλος του Μεικτού Συμβουλίου «έπραξε το καθήκον του σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, υπερασπιζόμενος την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης». Ο Γιώργης Χρήστου «διώκεται επειδή ακριβώς τήρησε τις προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας των δημοσιογράφων», σημειώνει στη δική της ανακοίνωση συμπαράστασης η ΠΟΕΣΥ. Η δε στοχοποίηση της εργατικής ιστοσελίδας ErgasiaNET, που εδώ και πολλά χρόνια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, καθώς και τον αυταρχισμό, τη βία και τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων, αποσκοπεί στην αχρήστευση ενός «όπλου» που διαθέτει το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια SLAPP αγωγή και εντάσσεται στις επιθέσεις που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και στόχο έχουν τη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής από την κυρίαρχη: φωνής υπεράσπισης δικαιωμάτων ανθρώπου, φύσης και περιβάλλοντος, όλων εκείνων που αποκαλύπτουν ή ερευνούν επιχειρηματικές πρακτικές διαφθοράς αλλά και όλων εκείνων που μάχονται την «ομερτά» της σιωπής και μιας δημοσιογραφίας ελεγχόμενης από την κυβέρνηση και τις εταιρείες. Τα παραδείγματα πολλά, όπως οι Slapp διώξεις κατά: Alterthess και Σταυρούλας Πουλημένη, Τάσου Σαραντή και «Εφημερίδας των Συντακτών», Γιάννη Αναστασίου, Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου κ.λπ. Στο ίδιο μήκος κύματος, του εκφοβισμού και της φίμωσης, η επιθετική στάση του πρωθυπουργού και των συστημικών ΜΜΕ, η στοχοποίηση αλλά και σωματική επίθεση κατά της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel, η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Σταύρου Μαλιχούδη και του «We are Solomon» από την ΕΥΠ, η δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου και του Κώστα Βαξεβάνη, η κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις του δημοσιογράφου Νίκου Γιαννόπουλου για ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει τον Οκτώβριο του 2020 για την Ιωνίδειο σχολή του Πειραιά και την κατάληψη από τους μαθητές, τα εξώδικα κατά δημοσιογράφων του Solomon και του Reporters United κ.λπ. Αλλά και η στοχοποίηση του κινηματικού δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη από την ΕΛ.ΑΣ., «η οποία έχει εκδηλωθεί και με συγκεκριμένες ενέργειες παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού έργου του».

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες στους τρεις κατηγορούμενους και ζητούμε την απόσυρση των κατηγοριών και την αθώωσή τους. Τέτοιες ενέργειες, που βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας, οδηγούν σε ολισθηρούς δρόμους, και εντάσσονται στην κοινή προσπάθεια κυβέρνησης, κεφαλαίου και εργοδοσίας για φίμωση κάθε φωνής αντίστασης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες στους/στις δημοσιογράφους, τους πολίτες και τα κινήματα που στοχοποιούνται, στην προσπάθειά τους να αναδειχθεί η αλήθεια γύρω από κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά εγκλήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας και όχι μόνο. Δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την εργοδοσία να πετύχουν το στόχο τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο