Αλίκη Κοσυφολόγου, φεμινιστική ομάδα Κιουρί@: Ζούμε σε μία περίοδο γεμάτη αντιφάσεις, με ανησυχητική αύξηση της έμφυλης βίας, αλλά και αυξημένο κοινωνικό ενδιαφέρον για τα θέματα φύλου και ισότητας

Συνεντεύξεις - videos
09 Μαρ, 2022

Από τη μια πλευρά, ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων έμφυλης βίας, από την άλλη ενίσχυση του φεμινιστικού κινήματος είναι κάποιες από τις αντίρροπες δυνάμεις που χαρακτηρίζουν την εποχή μας και η Αλίκη Κοσυφολόγου από τη φεμινιστική ομάδα Κιουρί@ αναλύει στο Στίγμα της ΜέΡΑς αυτές τις αντιφάσεις:

Ζούμε σε μια πολύ σύνθετη περίοδο με διαρκείς κρίσεις και επιμέρους κλιμακώσεις. Η φετινή 8η Μάρτη λαμβάνει χώρα μια στιγμή που συμβαίνουν καταιγιστικές εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο.

Όμως είναι και μία εποχή γεμάτη αντιφάσεις, με αυτή τη σοκαριστική ορατότητα κρουσμάτων έμφυλης βίας από την μία πλευρά, ειδικά τα δυο τελευταία χρόνια της πανδημίας, όμως από την άλλη βλέπουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τα θέματα φύλου, ισότητας, το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία.

Θα λέγαμε ότι έχει αναπτυχθεί και ένα επίπεδο πιο ώριμης κοινωνικής συνείδησης γύρω από αυτά τα ζητήματα και γι αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει και μεγαλύτερη ορατότητα.

Έτσι, σε αυτή τη μεταβατική περίοδο αντιφάσεων κατανοούμε καλύτερα αυτό που περιγράφεται ως γυναικεία χειραφέτηση και κατανοούμε καλύτερα ποιο είναι το υλικό υπόβαθρο αυτής της χειραφέτησης, δηλαδή πόσο πολλαπλά και σύνθετα εμπόδια πρέπει να υπερβούμε για προσεγγιστεί αυτό που περιγράφεται ως γυναικεία χειραφέτηση στην εργασία, στην ιδιωτική σφαίρα, στην πολιτική ζωή και ευρύτερα.

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα διάφορες προσπάθειες αναβίωσης αναχρονιστικών αντιλήψεων, ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης, που είναι ένα πεδίο το οποίο μπορεί να επιτελέσει ένα ρόλο αναπαραγωγής στερεοτύπων για τα φύλα, τις έμφυλες σχέσεις, κλπ.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν και πολλαπλά επίπεδα αντίστασης που εκδηλώνονται και δεν είναι τυχαίο ότι οι διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος έχουν φτάσει σε σημείο να ασκούν κάποια πίεση στην κεντρική εξουσία, και μάλιστα σε μια εποχή που υπάρχει κάποια ύφεση στις συλλογικές διεκδικήσεις.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο