Γιάνης Βαρουφάκης στο OPEN: Με δεδομένη την ανυπαρξία της ΕΕ, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος είναι μία συνάντηση κορυφής μεταξύ Μπάιντεν-Πούτιν

Συνεντεύξεις - videos
09 Μαρ, 2022

Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Open TV και στους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη για την Ουκρανία, το ευρωομόλογο και την ακρίβεια και την αποχώρηση βουλεύτριας από το ΜέΡΑ25

Στη θέα της παλλαϊκής άμυνας δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε, να σκύψουμε το κεφάλι με ευλάβεια. Είμαστε ένας λαός που χωρίς αντίστοιχη παλλαϊκή άμυνα δεν θα υπήρχαμε ως χώρα, ως έθνος. Θα ήθελα να μεταφέρω εκ μέρους του ΜέΡΑ25 τη συμπαράστασή μας στο λαό της Οδησσού, του Χάρκοβου, του Κιέβου, του Ντόνμπας.

Επιτρέψτε μου και ένα μικρό σχόλιο: Προχθές η Σαουδική Αραβία βομβάρδισε 37 φορές την Υεμένη. Άνθρωποι στην Υεμένη ζητούν ακριβώς αυτά είδαμε τώρα στην Οδησσό. Με ΝΑΤΟϊκά όπλα, με δικά μας patriot να στηρίζουν τη Σαουδική Αραβία. Να μη μιλήσω για τους ανθρώπους στην Παλαιστίνη, για τους ανθρώπους στη Συρία. Εμείς στο ΜέΡΑ25, στο DiEM25, πανευρωπαϊκά, η Προοδευτική Διεθνής που εκπροσωπώ σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν λαοί όπως ο ουκρανικός, όπως οι Παλαιστίνιοι, όπως οι άνθρωποι της Υεμένης πλήττονται από εισβολή πρέπει να έχουμε ακριβώς την ίδια σθεναρή αποφασιστικότητα στήριξής τους.

Είδαμε τις συγκλονιστικές σκηνές στην παραλία της Οδησσού, η πόλη που «χτίστηκε» η Φιλική Εταιρεία, μην το ξεχνάμε αυτό. Το βασικό ποιο είναι; Να μη γίνει η απόβαση, να σταματήσει ο πόλεμος, να μη χρειαστούν αυτοί οι σάκοι με την άμμο, να μη χρησιμοποιηθούν σε οδομαχίες. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, αυτή είναι η θέση μας ως ΜέΡΑ25, είναι να υπάρξει μία άμεση κατάπαυση πυρός και συμφωνία για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων που θα επιτευχθεί μόνο μέσα από μία συνάντηση κορυφής του Αμερικανού Προέδρου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Η ΕΕ δεν υπάρχει, είναι γεωπολιτικά και διπλωματικά ανύπαρκτη. Μόνο μία συνάντηση κορυφής μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μπορεί να επιφέρει μία συμφωνία αρχικά κατάπαυσης του πυρός, απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων, μιας ουδέτερης αλλά ανεξάρτητης Ουκρανίας. Εάν ξεκινήσει μία τέτοια ειρηνευτική διαδικασία νομίζω ότι και ο κ. Πούτιν μπορεί «πουλήσει» μία τέτοια συμφωνία -στο δικό του κόσμο, στο δικό του καθεστώς, στους ανθρώπους που τον στηρίζουν- ως μια νίκη γιατί θα έχει σταματήσει την ΝΑΤΟϊκή επέκταση προς ανατολάς, ταυτόχρονα και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα, είναι ότι θα έχει εξασφαλιστεί η ειρήνη με ανεξαρτησία. Μην ξεχνάμε ότι η Αυστρία, η Σουηδία, η Φινλανδία είναι χώρες που «έχτισαν» τεχνολογικά θαύματα, πανέμορφες δημοκρατίες εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, όχι παρά το γεγονός ότι ήταν ουδέτερες αλλά επειδή ήταν ουδέτερες.

Το καθεστώς (στην Ουκρανία) πριν την εισβολή δεν ήταν καθεστώς ουδετερότητας. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν κομμάτι του Συντάγματος το οποίο είναι ανοησία. Κανένα Σύνταγμα δεν πρέπει να έχει καμία πρόθεση για ένταξη σε κανέναν. Ένα Σύνταγμα εξασφαλίζει κανόνες Δημοκρατίας και Ανθρώπινα Δικαιώματα στους πολίτες της χώρας.

Αν θέλουμε να μπούμε ή να βγούμε από το ΝΑΤΟ ή οπουδήποτε αλλού αυτό δεν είναι θέμα ενός Συντάγματος.

Τα πράγματα είναι απλά. Αυτή τη στιγμή τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να υπάρχει μία αποκλιμάκωση, να σταματήσει ο πόλεμος. Οι άνθρωποι που είδαμε στην Οδησσό, στο Χάρκοβο, που βλέπουμε στο Κίεβο να βγουν από τα σπίτια τους, να μην έχουν την αγωνία ότι θα ηχήσει η σειρήνα και πρέπει σαν ποντίκια να ξανακρυφτούν στα καταφύγια. Θα πρέπει να υπάρξει μία διαδικασία η οποία να είναι ειρηνευτική και να δώσει τη δυνατότητα για δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς θα λέγαμε και το έχουμε προτείνει ως ΜέΡΑ25 και ως DiEM25, η συμφωνία αυτή – βεβαίως πρέπει να είναι και ο κ. Ζελένσκι- άκουσα τον κ. Ζελένσκι σε μία συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό ABC, που πραγματικά με γέμισε με ελπίδα μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα, ο κ. Ζελένσκι ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι για μία κατάπαυση του πυρός και μία ειρηνευτική διαδικασία αν χρειαζόταν να απεμπολήσει η Ουκρανία την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν διατεθειμένος να το κάνει.

Ενεργειακή κρίση – ευρωομόλογο

Η πρώτη φορά που είχα προτείνει το ευρωομόλογο ήταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια ομιλία μου το 2002 οπότε μιλάτε σε έναν άνθρωπο που ακούει ευρωομόλογο και χαίρεται η καρδιά του. Τόσα χρόνια όλοι το κορόιδευαν, όλοι το δαιμονοποιούσαν και όλοι το αρνούνταν και τελικά δεν το έκαναν. Να το δούμε. Ο σατανάς ξέρετε ζει μέσα στις λεπτομέρειες και στις υποσημειώσεις.

Όσον αφορά στο ενεργειακό, άκουσα για την επιστολή που έστειλε στην κα Φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης με τα 6 σημεία και  πραγματικά του βγάζω το καπέλο μου στον κ. Μητσοτάκη γιατί επικοινωνιακά είναι καταπληκτικός. Κατάφερε να αιτηθεί σήμερα κάτι που η ΕΕ το έδωσε χθες. Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απελευθερώνει τα χέρια, «λύνει» τα χέρια των κυβερνήσεων των κρατών-μελών και της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να βάλει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ο κ. Μητσοτάκης σήμερα το αιτήθηκε. Συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη.

Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό, κατάργηση άμεση, μονομερή αυτή τη στιγμή αυτού του καφενείου –γιατί καφενείο είναι δεν είναι Χρηματιστήριο, το λεγόμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αν οι τηλεθεατές μας γνώριζαν σήμερα πως προέκυψε η σημερινή τιμή ενέργειας  χθες με μία σύμπραξη τριών ολιγαρχών συν την ιδιωτική ΔΕΗ θα είχαν βγει στους δρόμους, θα είχαν ξεσηκωθεί.

Άμεση κατάργηση αυτού του ψευτοχρηματιστηρίου. Ξέρετε τι σημαίνει να έχεις ένα χρηματιστήριο με 4 παίκτες; Είναι ένα καφενείο στο οποίο μαζεύονται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και από μόνοι τους αποφασίζουν ποια θα είναι η τιμή. Είναι έγκλημα, είναι σκάνδαλο πραγματικά. Καλώ τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας να το κοιτάξουν αυτό και να μου πουν, να πουν στον εαυτό τους, το δέχονται αυτό το πράγμα; Αυτό δεν είναι καν αγορά, δεν είναι καπιταλισμός,, είναι μία φεουδαρχία τριών ολιγαρχών. Κατάργησή του τώρα, σήμερα.

Ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15%. Έχουμε μία απίστευτη ακρίβεια, μία κατάρρευση της οικονομικής κίνησης.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να χάσει αν μειώσει τον ΦΠΑ. Σε μία κατάσταση κρίσης αποσβένεις τους κραδασμούς και μειώνεις την απώλεια και των δημόσιων εσόδων όταν μειωθούν οι συντελεστές της φορολόγησης. Κάντε το σήμερα αυτό.

Ένα δεύτερο πράγμα: Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των κοινωνικών επιδομάτων και του κατώτατου μισθού. Ο τιμάριθμός πλήττει τους ανθρώπους που ζουν με τον κατώτατο μισθό. Ξέρετε είναι μεγαλύτερος ο πληθωρισμός των φτωχών από τον πληθωρισμό των πλούσιων. Τα είδη βασικής ανάγκης ανεβαίνουν  πιο γρήγορα από τα είδη πολυτελείας. Οπότε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όχι όποτε αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, ο όποιος Πρωθυπουργός. Είναι βασικά πράγματα αυτά.

Θυμάστε το Μάρτη του 2020 όταν μας «χτύπησε» η πανδημία τότε ο Πρόεδρος Μακρόν είχε πει: Ευρωομόλογο. Και τότε, αντίθετα με αυτό που κάνω σήμερα, αφέθηκα στη χαρά ότι για να το λέει ο Μακρόν μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης. Και ο κ. Μητσοτάκης προς τιμήν –και είχα βγει και είχα πει «επιτέλους», παρά το γεγονός ότι δαιμονοποιούσε εμένα προσωπικά όταν έλεγα εγώ για ευρωομόλογο το 2015, το 2012 κλπ.- και άλλοι 12, 13, 14 συ συνολικά Πρόεδροι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνη ή Πρωθυπουργοί είπαν ΝΑΙ στο ευρωομόλογο. Και τι έγινε μετά; Ξεφούσκωσε. Και είχαμε το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο ήταν ένα ξεροκόμματο το οποίο πέταξαν στα κράτη.

(Για το αν θα πάρουμε 70 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης) Το είπε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί έχει βάλει μέσα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, έχει βάλει μέσα το ΕΣΠΑ, αυτά δεν είναι Ταμείο Ανάκαμψης. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάρουμε 10 δις.

Να κάνουμε το λογαριασμό μαζί; Το μεγάλο κομμάτι είναι το ΕΣΠΑ. Τα χρήματα που παίρνουν οι αγρότες από το 1982-3 τα προσέθεσε κι αυτά. Αυτά που θα πάρουμε είναι 12,7 δις που είναι δάνεια, σε μια υπερχρεωμένη – πτωχευμένη χώρα. Αυτά τα δάνεια ξέρετε ποιοι θα τα πάρουνε; Θα τα πάρουνε 200 επιχειρήσεις μέσα από τις τράπεζες, οι μικρομεσαίοι τίποτα.

Άρα οι ίδιοι οι ολιγάρχες, η Fraport που μας πήρε τα αεροδρόμια πληρώνοντας μηδέν από τη τσέπη της θα πάρει και ένα επόμενο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα άλλα χρήματα είναι 19 δις, αυτά μένουν που είναι οι λεγόμενες ενισχύσεις – αυτό είναι το ωραίο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης- όμως από αυτά τα 19 τα 10 θα τα χρωστάμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί όλα αυτά τα 850 δις που μάζεψαν για το Ταμείο Ανάκαμψης τα πήρανε με εγγυήσεις… Σε τέσσερα χρόνια δηλαδή το καθαρό κέρδος της χώρας από ενισχύσεις είναι 9, μόνο στην πανδημία αυξήθηκε το δημόσιο χρέος 50 δις. Το ευρωομόλογο για το οποίο έχω παλέψει και θα παλέψω.. Το ευρωομόλογο τι θα έκανε; Ουσιαστικά θα μετέτρεπε ελληνικό χρέος σε ιταλικό, σε γαλλικό, σε γερμανικό, σε ευρωπαϊκό χρέος. Αυτή είναι η ομορφιά του ευρωομόλογου. Είναι η ευρωπαοποίηση, αν θέλετε, του χρέους. Αυτό αν το δω τότε -μαζί σας να κάνουμε μια άλλη εκπομπή- να το χειροκροτήσουμε.

Για την αποχώρηση βουλεύτριας

Εμείς δεν είμαστε ένα παραδοσιακό κόμμα και δε θα σας μιλήσω πολιτικάντικα. Λυπήθηκα, στεναχωρήθηκα πάρα πολύ γιατί έχω στηρίξει την κα Αδαμοπούλου προσωπικά, ηθικά, δημόσια και κυρίως θεσμικά. Της εύχομαι στο κόμμα στο οποίο μετακομίζει να βρει αντίστοιχη στήριξη. Αυτό που δεν πρόκειται να βρει είναι ένα κόμμα σαν το ΜέΡΑ25 που λέμε αυτό που πιστεύουμε και πιστεύουμε αυτό που λέμε, που είμαστε έτοιμοι να χαλάσουμε τα μετεκλογικά τους σχέδια –γιατί θα έχουμε εκλογές όπου να ‘ναι, γι’ αυτό μεταπήδησε και η κα Αδαμοπούλου στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα είμαστε στη Βουλή ενδυναμωμένοι. Λυπάμαι για την κα Αδαμοπούλου που δεν θα είναι μαζί μας να χαρεί αυτή την αγνή χαρά που θα έχουμε όταν θα ξαναμπούμε πιο δυνατοί στη Βουλή για να χαλάσουμε τα σχέδια της ολιγαρχίας για συγκυβερνήσεις νέων μνημονίων και νέων αντιλαϊκών ολιγαρχικών μέτρων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο