Γιώργος Βήχας: ΣΔΙΤ στον τομέα της υγείας σημαίνει υποβάθμιση του δημοσίου τομέα και αναβάθμιση του ιδιωτικού

Συνεντεύξεις - videos
08 Ιούλ, 2021

Παρά το γεγονός ότι απέχουμε ακόμη πολύ από το να απαλλαγούμε από τους κινδύνους της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ένα τέταρτο κύμα ίσως να μας χτυπά την πόρτα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει ακόμη και τώρα ουσιαστικές ενέργειες για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά αντίθετα σχεδιάζει και εξαγγέλλει συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών στον τομέα της υγείας. Σε παρέμβασή του στο «Στίγμα της ΜέΡΑς», ο γιατρός Γιώργος Βήχας επισημαίνει το ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων και καταγγέλλει την κυβερνητική στάση για έλλειψη ουσιαστικής στήριξης του ΕΣΥ:

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έγινε με «μπαλώματα» στο ΕΣΥ για να κλείσουν κάποιες τρύπες, χωρίς πρόθεση να συμβάλλει στην ουσιαστική ενίσχυσή του, είτε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, είτε με τον εμπλουτισμό του διαθέσιμου εξοπλισμού.
Δυστυχώς, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, παρόλο που το δημόσιο σύστημα υγείας κράτησε όρθια την κοινωνία με μια υπέρμετρη προσπάθεια όλων των εργαζομένων, βλέπουμε την κυβέρνηση να προγραμματίζει ΣΔΙΤ στην υγεία, η οποία σημαίνει υποβάθμιση του δημοσίου τομέα και αναβάθμιση του ιδιωτικού. Παράλληλα, έχουμε τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει το κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων γιατί πλεονάζουν.

Αυτά δυστυχώς δεν είναι σωστά μηνύματα, ούτε σωστές κινήσεις. Αυτό που φάνηκε ξεκάθαρα στην Ελλάδα και όλον τον κόσμο με την πανδημία ήταν ο πρωτεύων ρόλος που έχει το δημόσιο σύστημα υγείας και κυρίως όταν είναι ενισχυμένο. Είδαμε κράτη στην Ευρώπη με ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως η Νορβηγία, οι οποίες είχαν μια διαχείριση της πανδημίας πολύ καλύτερη από άλλες χώρες, όπως η δική μας, όπου λείπουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες.

Επίσης, ένα σημαντικό θέμα εγείρεται και για την αντιμετώπιση της υπόλοιπης νοσηρότητας, η οποία δεν έλαβε την φροντίδα που θα έπρεπε διότι ουσιαστικά δεν υπήρχαν διαθέσιμες δομές και γιατροί.

Ένα άλλο ζήτημα που ακόμη δεν έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα είναι ότι εκτός από την οξεία φάση της Covid, υπάρχουν πολλές φορές και παραμένουσες παθολογίες στον ασθενή για αρκετό διάστημα, το οποίο ονομάζεται long Covid περίοδος. Βλέπουμε συμπτώματα μήνες μετά την ασθένεια τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν και ό,τι γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται αποκλειστικά μέσα από προσωπικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες υγειονομικών. Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός σχεδιασμός ώστε να παρακολουθείται συστηματικά. Διότι υπάρχει πολύς κόσμος που παρουσιάζει τέτοια συμπτώματα και ταλαιπωρείται, ενώ παράλληλα δεν ξέρει καν τι σημαίνουν, ούτε μπορεί να τα διαχειριστεί.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο