Γιάννης Θεοχάρης: Η όλη διαδικασία που ακολουθείται στο σταθμό Βενιζέλου είναι προσβλητική για τα δημοκρατικά ήθη

Συνεντεύξεις - videos
23 Ιούλ, 2021

Μέσα σε ένα κύμα αντιδράσεων από επιστημονικούς φορείς και πολίτες ξεκίνησαν οι εργασίες απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Γιάννης Θεοχάρης, εξηγεί στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» τους λόγους για τους οποίους το καταστροφικό αυτό έργο δεν πρέπει να συνεχιστεί:

Ο σύλλογός μας, καθώς και ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων, προκήρυξαν μια 24ωρη απεργία, προκειμένου να δηλώσουν την αντίδρασή τους σε αυτό που προβλέπεται να ξεκινήσει στην περιοχή του σταθμού Βενιζέλου. Επιπλέον, ο σύλλογός μας έχει κηρύξει αποχή πανελλαδική από όλες τις εργασίες που αφορούν στο θέμα της εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης για τη λεγόμενη απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό. Αυτή η απόφαση ελήφθη όχι μόνο για να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφική ενέργεια που πρόκειται να γίνει, αλλά και για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας με βάση την επιστημονική δεοντολογία και ηθική που διέπει το επάγγελμά μας,

Θεωρούμε ότι οι δύο σχετικές υπουργικές αποφάσεις παραβιάζουν το πνεύμα του αρχαιολογικού νόμου και για αυτό το λόγο προσφύγαμε στο ΣτΕ.

Αυτό που είναι ενοχλητικό στη διαδικασία αυτή είναι ότι όλη η εκτέλεση της υπόθεσης είναι προσβλητική για τα δημοκρατικά ήθη, όπως και κάθε ενέργεια που έχει γίνει για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή στη λεγόμενη απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, μετά από τόσα χρόνια, τόσες διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις, την αλλαγή του σχεδιασμού ή γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ που βγαίνουν με τρόπο που δεν λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη της διεθνούς και εγχώριας επιστημονικής κοινότητας. Δεν μπορεί να μας λένε ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει καταστροφή των αρχαιοτήτων να έχουν άδικο και μόνο το ΚΑΣ να εκφράζει μια δίκαιη σκέψη, σύμφωνη με το νόμο.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο