Πέτρος Κουσουνάδης, κάτοικος Τήνου: Ποτέ δεν υπήρξε μια συνολική μελέτη για την παραγωγή ενέργειας στο νησί

Συνεντεύξεις - videos
24 Ιούλ, 2021

Απτόητη η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων, συνεχίζει να προσπαθεί να σπείρει αιολικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική. Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Τήνο και ο κάτοικος του νησιού Πέτρος Κουσουνάδης εξηγεί στο «Στίγμα της ΜέΡΑς» τους λόγους που αντιδρά η τποπική κοινωνία:

Αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε είναι ότι δεν μπορούν στον τόπο μας να κάνουν κουμάντο κάποιοι άλλοι. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για την Τήνο, αλλά μπορούμε να το δούμε και διασταλτικά για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. Δηλαδή, αν θέλουμε να εγκαταστήσουμε κάποιο εργοστάσιο, γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν είναι ανεμιστηράκια, θα πρέπει να προηγείται μια μελέτη, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από τις ορέξεις του κάθε επενδυτή. Δεν είναι δυνατόν να υποτασσόμαστε πάντα στο κέρδος. Κάποιοι θα βγάλουν λεφτά, οι υπόλοιποι τι θα κάνουν; Όλο το νησί τι θα κάνει; Όλες οι επιχειρήσεις που θεωρούν ότι αυτές οι εγκαταστάσεις τους βλάπτουν, βλάπτουν τον τουρισμό, βλάπτουν το τοπίο, τι θα κάνουν;

Δεν υπήρξε ποτέ στην Τήνο συνολική μελέτη για το τι μπορεί να γίνει για την παραγωγή της ενέργειας που καταναλώνει το νησί. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε, σε καμία περίπτωση δεν θα χρειάζονταν όλα αυτά που θέλουν να εγκαταστήσουν στο νησί. Οι άδειες παραγωγής που έχουν ζητηθεί από τη ΡΑΕ ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες της Τήνου και αυτό συμβαίνει λόγω της διασύνδεσης που υπάρχει και της δυνατότητας μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος.

Η πλειοψηφία των Τηνιακών είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλει τις ανεμογεννήτριες. Έχουμε καταθέσει ενστάσεις για την τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών στη ΡΑΕ, με κυριότερο επιχείρημα την υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας του νησιού από χωροταξική άποψη, ενώ παράλληλα τις τελευταίες μέρες κάνουμε συνεχείς παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δήμο ώστε να ασκηθεί πίεση σε όσο υψηλότερο επίπεδο γίνεται για να μην προχωρήσουν αυτές οι εργασίες.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο