Γιάνης Βαρουφάκης: «Υπονομεύετε ακόμα και τον μαζικό εμβολιασμό που προωθείτε»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Δεκ, 2020

Στο πολυνομοσχέδιο “σκούπα” της Κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στη Βουλή, λέγοντας πως δεν είναι σκούπα τακτοποίησης δυστυχώς, αλλά συγκάλυψης.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στα “κουρέματα” των συσσωρευμένων οφειλών, που συνιστούν την μοναδική λύση για τους χρεοκοπημένους ουσιαστικά μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, κάτι το οποίο η Κυβέρνηση, αρνείται πεισματικά να κάνει. Ακόμα, σχετικά με τις “προσλήψεις” υποτίθεται για το ΕΣΥ, τόνισε προς πρόκειται για επιμηκύνσεις των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων, χωρίς καμία πρόσληψη. Επιπλέον, επανέφερε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την “προαίρεση” όσον αφορά το μη επιστρεπτέο κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για το ζήτημα των εργασιακών, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι οι συλλογικές συμβάσεις, ενώ είναι βέβαια εξαιρετικά αρνητικό που αναβάλλεται η αύξηση του κατώτατου μισθού για το καλοκαίρι και που εισάγεται από την πίσω πόρτα η υποχρεωτική εργασία της Κυριακής. Ενώ για τους ανθρώπους του πολιτισμού και όλους τους αχαρτογράφητους και ευάλωτους συμπολίτες μας, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για το σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών, μια απόλυτα συστημική ακόμα πρόταση που βασίζεται στην ιδέα του αναβαλλόμενου φόρου που εφαρμόστηκε με το 2ο μνημόνιο για τις τράπεζες.

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε πως στηρίζουμε προφανώς την προσπάθεια για τον εμβολιασμό στη χώρα, όμως δεν έχουμε δει έναν πραγματικό σχεδιασμό. Τα χίλια περίπου κέντρα της Κυβέρνησης δεν τα γνωρίζουμε, ούτε και ποιο θα είναι το προσωπικό που θα τα στελεχώσει. Αυτό λοιπόν, δεν είναι σύστημα, είναι έλλειψη συστήματος, οπότε το ΜέΡΑ25 στηρίζει τον εμβολιασμό, η Κυβέρνηση όμως μάλλον όχι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρθηκε ακόμα στον “μνημονιακό ραγιαδισμό” του μνημονιακού τόξου, επισημαίνοντας πως δεν είναι αγγελικά πλασμένο ότι πει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Το ζήτημα της μικρότερης ποσότητας της πρώτης παρτίδας των εμβολίων στην ΕΕ, προέκυψε από τη διαπλοκή εντός της ΕΕ και η καθυστέρηση οφείλεται στην εμπλοκή μεταξύ μεγάλων εταιρειών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ενώ η Κυβέρνηση δεν μας έχει πει ακόμα πόσα θα δαπανήσει για τα εμβόλια, μιας κι αυτά φαίνεται να έχουν διαφορετικές τιμές.

Το εμβόλιο, έχει χαρακτήρα δημόσιου αγαθού και γι΄ αυτό απαιτείται ένα δημόσιο δίκτυο κέντρων εμβολιασμού, όμως η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους κλινικάρχες δεν θα το δημιουργήσει, όπως δεν έκανε και το δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ που θα μπορούσε τώρα να μετατραπεί στο δίκτυο εμβολιασμού και στη συνέχεια με το τέλος της πανδημίας, να ενταχθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η Κυβέρνηση όμως θέλει τα καλά του εμβολίου, χωρίς να αναδείξει τον δημόσιο χαρακτήρα του, λες και το οφείλουμε στον ιδιωτικό τομέα.

Η Κυβέρνηση ακόμα, έχει προβεί σε μια σειρά από αντιφατικές πράξεις, με τις οποίες σπέρνει η ίδια την αμφιβολία στους πολίτες υπονομεύοντας την αξιοπιστία της. Τόσο το ζήτημα των διπλών βιβλίων των κρουσμάτων που προσπαθεί να κουκουλώσει τώρα η Κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, όσο και η δημιουργία ενός ψηφιακού παρακράτους με “αξιοποίηση” μέχρι και της Palantir, ώστε με την τεχνοφεουδαρχία της αδιαφάνειας και της επιτήρησης, να κρύψουν από τους πολίτες τα εγκλήματα τους.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ακόμα, ανέφερε πως η δημοκρατία έχει μπει σε καραντίνα, ενώ η πρώτη φορά που έγινε αυτό ήταν το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν το όχι έγινε ναι. Από τότε αυτή η νύχτα της δεκαετίας της χρεοκοπίας και των μνημονίων, κράτησε πολύ. Πρέπει να ανοίξει λοιπόν ο φάκελος αυτής της χρεοκοπίας το 2010 και των μνημονίων που την ακολούθησαν, διότι αν δεν το κάνουμε δεν θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε γιατί κάνει σήμερα όσα κάνει η ΝΔ, εξυπηρετώντας την αρπακτική ολιγαρχία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ όμως της έστρωσε το δρόμο.

Τέλος είναι σαφές, ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να διδαχθεί από την εμπειρία γιατί η θέση της εξαρτάται από το να μην διδαχθεί, ώστε να μεγιστοποιήσει τις προσόδους της αρπακτικής ολιγαρχίας την οποία εξυπηρετεί.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο