Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Δεκ, 2020

Η Κομισιόν θα παραπέμψει τη χώρα μας λόγω της υπέρβασης των επιπέδων των τοξικών αιωρούμενων σωματιδίων PM10 στην πόλη μας επί 14 χρόνια (εκτός του 2013), κατηγορώντας τις Ελληνικές Αρχές για αθέτηση των περιορισμών παρά τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις.
Θλιβερό επίσης είναι ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το διπλάσιο σε αναλογία ποσοστό πρόωρων θανάτων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από διάφορα τοξικά σωματίδια, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τοξικά αιωρούμενα σωματίδια PM10 προέρχονται κυρίως από τις βιομηχανίες, την κυκλοφορία των οχημάτων, την θέρμανση, ακόμα και από εκπομπές αγροτικών δραστηριοτήτων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία στην  Ευρώπη, συμβάλλοντας δυστυχώς σε μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων, περίπου 400.000 κάθε χρόνο. Επιπλέον προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων, άσθμα κ.α.

Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη ο κίνδυνος πρόωρων θανάτων είναι υψηλότερος σε περιοχές οικονομικά ασθενέστερες και ατμοσφαιρικά επιβαρυμένες.

Σε αυτές τις ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές βρίσκεται και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ η οποία πάρα τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων πήρε άδεια και λειτουργεί την μονάδα καύσης απορριμμάτων με τη χρήση των ιδιαίτερα τοξικών και καρκινογόνων για την ατμόσφαιρα RDF και SRF. Πριν μερικές μέρες ο Δήμος Παύλου Μελά έκανε προσφυγή στο ΣΤΕ και αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, με έναν φάκελο δικογραφίας που περιέχει στοιχεία από 39.330 μετρήσεις αέριων ρύπων στην περιοχή!
Οι ελληνικές κυβερνήσεις επί σειρά ετών αγνοούν, συστηματικά, στοιχεία από μετρήσεις και έρευνες για την ατμοσφαιρική ρύπανση, κλείνοντας τα αυτιά σε καταγγελίες και αντιδράσεις κατοίκων και φορέων.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται:

Πως θα τολμήσουν να καίνε Απορρίμματα στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ όταν είμαστε προ ευρωπαϊκών προστίμων για αέρια ρύπανση;
Όταν η Ευρώπη προσανατολίζεται στην ανακύκλωση και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ εγκρίνει και προωθεί μοντέλα καταστροφικά για το περιβάλλον; Μήπως τα κέρδη για κάποιους είναι πιο σημαντικά από τα πρόστιμα και ακόμα περισσότερο από την Δημόσια Υγεία;

Ζητούμε από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα όχι μόνο για την αποφυγή των ευρωπαϊκών προστίμων αλλά πάνω από όλα για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αλλά και κάθε περιοχής της χώρας που υφίσταται περιβαλλοντικό έγκλημα…

Η Θεσσαλονίκη θέλει να ανασάνει!

Συνυπογράφουν: ΜεΡΑ25 Θεσσαλονίκης & Τομέας Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο