Γιάνης Βαρουφάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί το επόμενο Μεγάλο Σκάνδαλο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Φεβ, 2021

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την Απογραφή και τα Μέτρα για την Πανδημία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως ήλπιζε ότι ο κ. Σταϊκούρας και η Κυβέρνηση θα σταματούσε να στρουθοκαμηλίζει με τη νέα χρονιά και ότι θα προέβαινε επιτέλους σε κουρέματα των συσσωρευμένων χρεών και οφειλών, ωστόσο επεσήμανε η Κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική της τρόικας, κερδίζει χρόνο πριν το 5ο της μνημόνιο που είναι απολύτως δεδομένο.

Για την απογραφή

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα στην απογραφή η οποία πρέπει να γίνει δια ζώσης και ότι ενώ φυσικά το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της ψηφιοποίησης, θέτει το ζήτημα του που θα ανήκουν οι σέρβερς στους οποίους θα αποθηκεύονται τα ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών και το λογισμικό. «Ποια εξασφάλιση υπάρχει ότι δεν θα πάνε τα δεδομένα αυτά στο ψηφιακό παρακράτος που στήνει η Κυβέρνηση μαζί με τις εταιριούλες της;» αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία και την αναντιστοιχία που υπάρχει με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια Κυβέρνηση που δεν μπορεί να οργανωθεί ώστε να λέει το ίδιο ψέμα, ενώ σχετικά με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο κ. Χατζηδάκης για το θέμα, υποστήριξε πως ο Υπουργός Εργασίας οργανώνεται μάλλον, ώστε να εξαφανιστούν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι από τα στοιχεία.

Ενίσχυση της Aegean

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα στην ενίσχυση που δίνεται στην Aegean και στο κατά πόσο θα υπάρξει αντιπροσώπευση του ελληνικού δημοσίου στο ΔΣ της εταιρείας, λογοδοσία και εγγυήσεις για τον εργασιακό τομέα και το δίκτυο της, αλλά και την αναντιστοιχία με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τους μικρομεσαίους στους οποίους δεν προκρίνει για το μη επιστρεπτέο κομμάτι τα δικαιώματα προαίρεσης.

Εκκρεμείς συντάξεις

Ταυτόχρονα ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για τις εκκρεμείς συντάξεις και πρότεινε αντί να δοθούν εκατομμύρια σε εταιρείες συμβούλων, να υπάρξει ένας απλός αλγόριθμος και να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση τους λογιστές με μια μικρή αμοιβή, ώστε να γίνουν αυτοί οι υπολογισμοί και να δίδονται προσωρινά τα 2/3 της σύνταξης τους.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 στο Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζοντάς το ως «το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο». Αναφέρθηκε στο πως ο Πρωθυπουργός δήλωνε στη Βουλή και στις Βρυξέλλες πως δεν χρειάζονται τα δάνεια και πως η Κυβέρνηση δεν θα τα παίρνε και τα όσα πλέον διαρρέονται στον Κυβερνητικό τύπο για τις τελικές προθέσεις της Κυβέρνησης. Πρόκειται για περίπου 12 δις τα οποία μάλιστα φέρεται να περνούν μέσω των ιδιωτικών τραπεζών σε ιδιωτικές επενδύσεις, με ή χωρίς άραγε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, αναρωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατηγόρησε μάλιστα την Κυβέρνηση πως θα φορτώσει στους πολίτες και αυτά τα 12 δις τη στιγμή κιόλας που ήδη τους έχει φορτώσει και τις εγγυήσεις στους φίλους της τα αρπακτικά ταμεία, που είναι περίπου άλλα τόσα.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αποδόμησε για άλλη μια φορά τα 72 δις του περιβόητου πακέτου και έκανε λόγο για ούτε 9,5 δις καθαρά που θα λάβει η ελληνική πλευρά χωρίς καν αυτά να πάνε στα ταμεία της και με αποπληρωμές χρεών περίπου 42 δις, καθώς και ένα δυσθεώρητο έλλειμα.

Αναφέρθηκε ακόμα στον διπλό πολιτικό στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης λέγοντας πως προσπαθεί να ρίξει στα μάτια των πολιτών και να χρησιμοποιηθεί και ως ευκαιρία για άλλη μια φορά υπέρ των λίγων. “Ένα ταμείο που είναι υπεραρκετό για να γίνουν πολύ πλουσιότεροι οι λίγοι που είναι ήδη πολύ πλούσιοι και μακροοικονομικά, δημοσιονομικά και κοινωνικά ασήμαντο, που συνιστά τον χειρότερο συνδυασμό αποδομητικού χαρακτήρα με κοινό χρέος χωρίς δημοσιονομική ένωση” ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Και κατέληξε: «Πολλά λεφτά αλλά για λίγους, πολλά λεφτά αλλά δημοσιονομικά ασήμαντα. Το ΜέΡΑ25 προειδοποιεί: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί το Επόμενο Μεγάλο Σκάνδαλο. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η προβιά με την οποία περιτυλίγεται ο λύκος της νέας λιτότητας του 5ου μνημονίου».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο