Θανάσης Μπαράκας: Όχι άλλη στάχτη στα μάτια του κόσμου για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Αρθρογραφία
04 Φεβ, 2021

Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό τους εκπροσώπους των φορέων και τους βουλευτές της Δωδεκανήσου, ιδίως των προερχομένων από τη ΝΔ να επαναφέρουν στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα που αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Αναρωτιόμαστε, αν το θέτουν για να ρίξουν για μια ακόμη φορά στάχτη στα μάτια του κόσμου και να δείξουν ότι κόπτονται, για την τοπική οικονομία που διαλύθηκε εξαιτίας των άσχημων χειρισμών τους στο θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, ή αν πραγματικά θέλουν να επαναφέρουν το μέτρο που ήταν ανάσα για όλους τους νησιώτες.

Η πραγματικότητα για μας είναι διαφορετική και δείχνει πως για μια ακόμη φορά η συζήτηση γίνεται, όχι για να ωφελήσει τους νησιώτες, αλλά για να στρέψει το ενδιαφέρον τους μακριά από την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας και στα νησιά.Να μην ασχολούνται με τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, που είναι σε απόγνωση. Να μην ακούν τις φωνές διαμαρτυρίας των εστιατόρων που καταστράφηκαν και παραδίδουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους.Να μην βλέπουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στα μέτρα και καταστράφηκαν με τα Lockdown.

Να μείνουν με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους νησιώτες και να περιμένουν μάταια, την επαναφορά του ειδικού καθεστώτος που αποτέλεσε μνημονιακή δέσμευση και καταργήθηκε. Όσο για τις αντιδράσεις όλων; Ήταν από χλιαρές έως ανύπαρκτες γιατί πάντα η συζήτηση περιορίζονταν στα δελτία τύπου και στις δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στη Βουλή ; Σιγήν ιχθύος. Το ίδιο και στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ που έπρεπε να γίνει αποδέκτης σφοδρών αντιδράσεων από τους βουλευτές τόσο του Νοτίου όσο και του Βορείου Αιγαίου.
Το ΜέΡΑ 25 έχει αποδείξει εμπράκτως, ότι ενδιαφέρεται και αγωνίζεται, για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Και το απέδειξε με δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν η μια το Νοέμβριο του 2019 και η δεύτερη τον Απρίλιο του 2020.Οι βουλευτές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είχαν χρέος απέναντι στους κατοίκους των δύο νομών, να στηρίξουν τις τροπολογίες και να αγωνιστούν για να επανέλθει το μέτρο που έκανε πράξη τη νησιωτικότητα. Δεν το έκαναν.

Ουδείς ανταποκρίθηκε, ουδείς στήριξε την προσπάθεια του ΜέΡΑ 25. Ούτε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς που δείχνει τώρα να κόπτεται για το ειδικό καθεστώς. Που ήταν όταν είχαμε καταθέσει τις τροπολογίες και κυρίως γιατί δεν τις ψήφισε; Το μόνο που έκανε τότε ήταν να κατηγορήσει δημοσίως το ΜέΡΑ 25 για την πρωτοβουλία του.

Για την ιστορία θυμίζουμε πως αντί της δικής μας τροπολογίας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ εισήχθη στη Βουλή και ψηφίστηκε άλλη τροπολογία , που αφορούσε τη μείωση στη φορολογίατων επαγγελματιών αθλητών από το 45% στο 23% εξυπηρετώντας έτσι την ολιγαρχία, που διοικεί τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ στη χώρα μας.

Επανερχόμαστε και ζητούμε να ανοίξει μεν το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά με αντιδράσεις και κυρίως κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που θα έχουν αποτέλεσμα. Και όχι πυροτεχνήματα για το θεαθήναι.

Η τοπική οικονομία έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και δεν αντέχει άλλα πυροτεχνήματα. Εδώ χρειάζονται ρήξεις σε όσα όργανα της χώρας ή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης απαιτείται για να επανέλθει το μέτρο. Χρειάζεται η συστράτευση και ο αγώνας όλων των βουλευτών σε Νότιο και Βόρειο Αιγαίο καθώς και των εκπροσώπων των φορέων.

Όχι άλλος διάλογος για … εσωτερική κατανάλωση,όχι άλλα πυροτεχνήματα για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Ακόμη και η κοροϊδία έχει τα όρια της…

ΥΓ. Οι κυβερνητικοί βουλευτές στο Νότιο και το Βόρειο Αιγαίο, ελέγχουν την πλειοψηφία της κυβέρνησης και αν πραγματικά επιθυμούν την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μπορούν να θέσουν βέτο.

Μπαράκας Αθανάσιος, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο