Γιάνης Βαρουφάκης: Τι δεν απάντησε ο Πρωθυπουργός για αναδασώσεις, εξορύξεις και ανεμογεννήτριες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Αυγ, 2021

Επισημάναμε από την αρχή πως η δομή της συζήτησης δεν λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εκεί έξω. Η εξέλιξη δυστυχώς της συζήτησης έκανε ακόμα χειρότερη την εικόνα αυτή. Χρειάζεται αναμόρφωση της δομής αυτής της συζήτησης.

Πέρα από το πλαίσιο όμως της συζήτησης, έχει πολύ ενδιαφέρον τι δεν απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρώτον, για το αν τα δενδρύλια της αναδάσωσης θα είναι γενετικής τεχνολογίας. Δεν απάντησε, δεν το διέψευσε, επιβεβαιώνοντας το. Ο κ. Χατζηδάκης με δελτίο τύπου μιλούσε για πιστοποιημένα δενδρύλια, που συνιστούν την αρχή του τέλους των δασών και αντικατάστασης τους από φυτείες.

Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός δεν απάντησε για το αν θα αλλάξει την στάση του για τις εξορύξεις, όπως είχε κάνει η κ. Μέρκελ με τα πυρηνικά μετά την έκρηξη στη Φουκουσίμα. Δεν είναι δυνατόν να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για κλιματική αλλαγή χωρίς να λέει πως η κύρωση των εξορύξεων ήταν λάθος και πως δεν θα προχωρήσουν οι εξορύξεις. Ούτε σε αυτό απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντ’ αυτών έδωσε μία αστεία απάντηση για την τροπολογία του ΜέΡΑ25 που απαγορεύει για 30 χρόνια την αλλαγή χρήσης γης, με το εξωφρενικό «επιχείρημα» ως συνωμοσιολόγος Πρωθυπουργός, λέγοντας πως οι οικολόγοι τότε θα έκαιγαν τα δάση για να μην μπουν ανεμογεννήτριες σε αυτά. Το άκρον άωτον της συνωμοσιολογίας! Μόνο η φαντασία του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο.

Τέλος να ξεκαθαρίσουμε πως το ΜέΡΑ25 είναι απολύτως υπέρ των ανεμογεννητριών εφόσον δεν είναι στη στεριά. Δεν αρκεί μας είπε ο Πρωθυπουργός για να καλύψει τις ανάγκες τις χώρες το δίκτυο θαλασσίων ανεμογεννητριών, η δύναμη των ανέμων στο κέντρο του Αιγαίου όχι μόνο τις ανάγκες της χώρας μας μπορεί να καλύψει, αλλά και να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, όπως το ΜέΡΑ25 εδώ και ένα χρόνο τώρα έχει προτείνει.

Επιπλέον κιόλας θα μπορούσαν οι ταράτσες των σπιτιών της Αθήνας, της χώρας να είναι γεμάτες φωτοβολταϊκά. Όμως η Κυβέρνηση μόνο λόγω συγκεκριμένων εταιρειών συμφερόντων, φίλα προσκείμενων με την Μητσοτάκης Α.Ε. προωθεί τις μεγάλες ανεμογεννήτριες σε βουνοκορφές, δάση και αρχαιολογικούς χώρους. Οπότε μην μας καλείτε να βρούμε κοινό τόπο μαζί σας, όταν δεν διστάζετε να παραδώσετε ακόμα και τα δάση σε «Αναδόχους».

Όσον αφορά τώρα τον εμβολιασμό έχουμε πάρει από την πρώτη στιγμή καθαρή θέση υπέρ του δημοσίου αγαθού του εμβολιασμού, υψίστης αξίας. Όμως ας μας πει η Κυβέρνηση για την καμπάνια υπέρ των εμβολίων για την οποία κιόλας είχαν πάρει κονδύλια τα κανάλια της συμφοράς και δεν έγινε ποτέ. Δυστυχώς και στον εμβολιασμό εσείς πάτε κατευθείαν στην καταστολή και τις απειλές, όπως κάνετε σε όλα τα μέτωπα.

Το επιτελικό κράτος, η «αριστεία», η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια την οποία υποσχεθήκατε προεκλογικά στους πολίτες, είναι όλα ερείπια σήμερα.Η μόνη σας φύση είναι η καταστολή όπως αποδείξατε αυτά τα 2 χρόνια.

Αστυνομικοί αντί για γιατρούς και δασοπυροσβέστες, λες και το σπίτι που καίγεται χρειάζεται καλύτερο συναγερμό.

Κι αφού ξεμείνατε από Αριστεία, Αποτελεσματικότητα και κάνατε το κόσμο να νιώθει Ανασφαλή και φοβισμένο. Απτόητος κ. Μητσοτάκη επενδύετε στον φόβο τον οποίο εμπορεύεστε.

Εμείς, στον Φόβο σας αντιπαραθέτουμε την μετριοπαθή ανάλυση του πως η Μητσοτάκης Α.Ε. λειτουργεί εκ μέρους των εθνικών και υπερεθνικών νταβατζήδων, το ριζοσπαστικό σχέδιο για την πραγματική Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση, και την στήριξή μας στο νέο συνδικαλιστικό κίνημα, που γεννιέται σήμερα πάνω στα συντρίμμια της αγοράς εργασίας, το νέο φεμινιστικό κίνημα που γεννιέται σήμερα μέσα στην αηδιαστική πατριαρχία και βέβαια στο ΝΕΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ που γεννιέται σήμερα μέσα από τις στάχτες των δασών μας.

Πάνω και πρώτα από όλα όμως, πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε διάλογο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο