Γιάνης Βαρουφάκης στον Real FM: Τον Φραγκούλη τον σκότωσε η ατιμωρησία αυτών που σκότωσαν τον Σαμπάνη

Συνεντεύξεις - videos
13 Δεκ, 2022

Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου

16χρονος Ρομά

Τα συλλυπητήριά μου, εκ μέρους του ΜέΡΑ25, στην οικογένεια του Κώστα Φραγκούλη, του 16χρονου που χάθηκε με τόσο τραγικό τρόπο που πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά την όλη μας στάση απέναντι σε αυτήν την κοινότητα των συμπολιτών μας Ρομά.

Με έχει στεναχωρήσει πάρα πολύ ο οχετός των μηνυμάτων που έχω λάβει από τότε που τοποθετήθηκα, κι εγώ και άλλοι στη Βουλή, για τον πυροβολισμό που, τελικά, οδήγησε σήμερα στην κατάληξη του νεαρού Κώστα. Μου στέλναμε μηνύματα: «ένας ακόμα λιγότερος». Ένας οχετός ρατσισμού απέναντι στην κοινότητα των Ρομά. Νομίζω ότι οφείλουμε -στην οικογένειά του, στη μνήμη του Κώστα, του Νίκου του Σαμπάνη που πριν από έναν χρόνο δολοφονήθηκε πάλι από αστυνομικούς με αντίστοιχο τρόπο-, να βάλουμε στην άκρη κομματικές εγκλήσεις και αντιπαραθέσεις και να σκεφτούμε πάρα πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πιο ευαίσθητα μέρη της ελληνικής κοινωνίας, γιατί κρινόμαστε ως ελληνική κοινωνία συνολικά.

Qatar gate – Εύα Καϊλή

Υπήρξε ένας τεράστιος νικητής από όλη αυτήν την υπόθεση χτες, ονόματι Βίκτωρ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. Με το που σκάει το σκάνδαλο αυτό η Κομισιόν αποφασίζει ότι βάζει στον πάγο τις προσπάθειές για να πειθαρχηθεί ο Βίκτωρ Ορμπάν και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Να θυμίσω, ότι μετά την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπήρχε η ελπίδα ότι με δέλεαρ τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης ο Βίκτωρ Ορμπάν θα εξαναγκαστεί να ξηλώσει ένα καθεστώς διαφθοράς στην Ουγγαρία που, ουσιαστικά, μοίραζαν ευρωπαϊκό χρήμα στον κομματικό οργανισμό του κ. Ορμπάν.

Υποτίθεται ότι μέχρι χθες, μέχρι προχθές η Κομισιόν ήταν σταθερή στην επιλογή της να επιβάλει το λεγόμενο κανόνα του Δικαίου στην Ουγγαρία. Χτες το πήρε πίσω και ουσιαστικά ενέδωσε πλήρως στον Β. Ορμπάν. Εγώ λέω ότι αυτό είναι απόλυτα συσχετισμένο με τις αποκαλύψεις που επικεντρώνονται προς το πρόσωπο της κας Καϊλή αλλά είναι πολύ γενικότερες, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Γιατί πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να ηθικολογεί απέναντι στον Ορμπάν για θέματα διαφθοράς όταν υπάρχουν αυτά τα σκάνδαλα μέσα στην «κοιλιά του τέρατος» στις Βρυξέλλες. Θεωρώ ότι ο Ορμπάν είναι ένας μεγάλος κερδισμένος από αυτό και μια μεγάλη ηττημένη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις Βρυξέλλες έχουμε 40.000 εγγεγραμμένους λομπίστες και η μόνη τους δουλειά είναι να «σπρώχνουν» γραφειοκράτες, πολιτικούς, ακόμα και δημοσιογράφους προς την κατεύθυνση όσων πληρώνουν τον μισθός τους. Με άλλα λόγια να διαστρεβλώνουν τη δημοκρατική διαδικασία.

Εγώ, πες ότι είμαι ευρωβουλευτής σε περίπτωση που συναντηθώ με κάποιον από αυτούς πρέπει να πω μόνο τι ώρα έγινε η συνάντηση, το τι ειπώθηκε δεν έχω καμιά να το δηλώσω κάπου. Ξέρεις τι είναι αυτό; Είναι ενορχηστρωμένη, συστηματικοποιημένη, θεσμοθετημένη διαφθορά. Γι’ αυτό εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν τα προσωποποιούμε, αυτή είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, για την κα Καϊλή, για τον κ. Τάδε.

Εμείς λέμε ότι εδώ έχουμε ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο είναι σχεδιασμένο ως καρτέλ με μία ολόκληρη πολιτεία γύρω από αυτό που στόχο έχει να διαφθείρει ακόμη και το καρτέλ.

Βελγικές – ελληνικές αρχές

Κατ’ αρχάς δεν ξέρουμε πως προέκυψε αυτή η ιστορία. Όταν έχεις πάρα πολλούς καρχαρίες μέσα σε μία δεξαμενή, όπως είναι οι Βρυξέλλες, ο ένας υπονομεύει τον άλλον. Δεν ξέρω ποια πολιτικά συμφέροντα, ποια επιχειρηματικά συμφέροντα κατέδωσαν αυτούς που τελικά συνελήφθησαν.

Στην Ελλάδα είναι 5 οι παίκτες, τα βρίσκουν πιο εύκολα μεταξύ τους.

Δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης. Είναι και αυτό. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε μία μικρή δεξαμενή όπως είναι η Ελλάδα οι 5 καρχαρίες έχουν πολύ πιο εύκολο τρόπο για να συνεννοούνται.

Παρακολουθήσεις

Εμείς ως ΜέΡΑ25 δεν μπαίνουμε σε αυτή την θολή κατάσταση, δεν ενισχύουμε την κοκορομαχία, δεν πριμοδοτούμε αυτήν με το σταγονόμετρο ακολουθία αποκαλύψεων.

Ο κόσμος εκεί έξω, που δεν μπορεί να βγάλει την εβδομάδα, δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα του, δεν μπορεί να πληρώσει το σούπερ μάρκετ του, γυρίζει την πλάτη του προς το κοινοβούλιο, προς την πολιτική όταν έχουμε κοκορομαχίας σαν αυτήν που είχαμε πρόσφατα, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ.

Εδώ έχεις έναν Πρωθυπουργό, ανεξάρτητα τι πιστεύεις γι’ αυτόν, ο οποίος επέλεξε ο ίδιος να πάρει υπό την σκέπη του, την δική του, προσωπική ευθύνη την ΕΥΠ και το έκανε αυτό κόντρα στις συμβουλές ανθρώπων όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και άλλοι έγκριτοι νομικοί από το χώρο της Δεξιάς, δεν μιλάμε, τώρα, για τη δική μας παράταξη, οι οποίο έλεγαν ότι κανένας, σε καμιά δημοκρατική κοινωνία ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να έχει υπό τη δική του ευθύνη τις μυστικές υπηρεσίες. Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε. Καλώς, καλώς το έκανε και μετά πιάστηκε στα πράσα να παρακολουθεί η ΕΥΠ, που είναι υπό τη δική του ευθύνη, έναν πολιτικό αντίπαλό του και μάλιστα σε μια ευαίσθητη στιγμή για το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, όταν παιζόταν μεταξύ Ανδρουλάκη και Λοβέρδου ποιος θα γίνει αρχηγός του κόμματος. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο κ. Μητσοτάκης θα είχε παραιτηθεί και αν δεν είχε παραιτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να θέσει ερωτήματα και να λάβει απαντήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης με αυτό που έκανε, ουσιαστικά, φίμωσε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και κρύφτηκαν πίσω από το απόρρητο.

Με το ΜέΡΑ25 ένα πράγμα είπαμε, οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας μετά από το ’16 ήταν ελάχιστες και γι’ αυτό και κάνουν πάρα πολύ έντονες κοκορομαχίες μεταξύ τους για να εφευρίσκουν διαφορές όταν δεν έχουν.

Έχουμε μία αρχή, την ΑΔΑΕ, η οποία προΐσταται υποτίθεται εκ μέρους μας, μας προστατεύει από τους προστάτες μας η οποία δεν έχει την εξουσία να το κάνει. Εμείς ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι έπρεπε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και η ΑΔΑΕ να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τι κάνει η ΕΥΠ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο