Γιάνης Βαρουφάκης στο iEidiseis: Το ΜέΡΑ25 θα διεκδικήσει την κυβέρνηση!

Αναδημοσιεύσεις
31 Μάι, 2021

«Κάθε ορθοδοξία ξεκίνησε ως αίρεση», διαμηνύει o Γιάνης Βαρουφάκης και επιμένει ότι η χώρα οδηγείται σε νέο μνημόνιο. Γιατί λέει όχι σε αντικυβερνητικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τι αναφέρει για το Συνέδριο του ΜέΡΑ25 που ξεκινάει την προσεχή Παρασκευή.

Το ΜέΡΑ25 θα διεκδικήσει να κερδίσει την κυβέρνηση, δηλώνει με συνέντευξή του στο iEidiseis o Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή το Συνέδριο του κόμματός του που θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως την και Κυριακή.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζητά την ψήφο των πολιτών αν δεν έχει πλάνο, στόχο και βούληση να εφαρμόσει εκείνα που προτείνει. Κάποιοι θα πουν ότι είναι μικρομεγαλισμός ένα κόμμα σαν το ΜέΡΑ25 να μιλά για κυβέρνηση. Τους θυμίζω ότι κάθε ορθοδοξία ξεκίνησε ως αίρεση, κάθε κίνημα που άλλαξε τον κόσμο ξεκίνησε από μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων που αναρωτήθηκε «Πόσο ακόμα;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σοβαρές αιχμές εναντίον της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, επιμένει στη θέση του ότι οι εξελίξεις στην οικονομία θα οδηγήσουν σε ένα νέο μνημόνιο, ενώ αναφέρεται λεπτομερώς στους στόχους του επικείμενου Συνεδρίου του ΜέΡΑ25.

Κύριε Βαρουφάκη, ποιος ο στόχος του Συνεδρίου σας; Και πότε θα υπάρξει και εκλογή ηγεσίας από Συνέδριο;

Από πριν τις περασμένες εκλογές είχαμε πει ότι, μόλις μπούμε στη Βουλή, ξεκινά η διαδικασία μετατροπής του κόμματος σε πραγματικά συμμετοχικό κόμμα. Στόχος μας, που τώρα ολοκληρώνεται με το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο, ήταν το ΜέΡΑ25 να εξελιχθεί, από μια ομάδα ανθρώπων που συμπορευτήκαμε επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να εκφραστεί η πλειοψηφία από τα υπάρχοντα κόμματα, σε πραγματικό συμμετοχικό κόμμα αρχών. Να το παραδώσουμε, εμείς που το στήσαμε αρχικά, στα νέα μέλη που συμπορεύτηκαν στην πορεία.

Πράγματι, από το καλοκαίρι του 2019 αρχίσαμε την διαβούλευση. Στόχος μας ήταν η διαμόρφωση ενός νέου Καταστατικού και η σύγκλιση του 1ου Διαβουλευτικού Συνέδριου τον Μάη του 2020. Το νέο Καταστατικό μας εγκρίθηκε στην ώρα του μετά από βαθιά και έντονα συμμετοχική διαβούλευση, πριν ψηφιστεί πανευρωπαϊκά (καθώς για όλες τις μεγάλες μας αποφάσεις ψηφίζουν όλα τα μέλη του DiEM25, έλληνες και μη).

Ο κορωνοϊός είχε βέβαια άλλες ιδέες κι έτσι αναγκαστήκαμε στην αναβολή του Συνεδρίου. Ακόμα και τώρα ήταν δύσκολη η σύγκλιση Συνεδρίου όμως αποφασίσαμε να το κάνουμε, έστω και σε εξωτερικό χώρο. Μετά την πολύμηνη απομόνωση και τη μοναξιά της καραντίνας, ήταν σημαντικό να βρεθούμε σε μια περίοδο που το ΜέΡΑ25 μεγαλώνει. Κι αυτό επειδή, για να μεγαλώνει όπως πρέπει, δηλαδή σε στέρεες δημοκρατικές βάσεις, έχει σημασία να δυναμώνουμε μαθαίνοντας να κάνουμε πράγματα μαζί – πράγματα που πρέπει να γίνουν, πράγματα που συν-αποφασίζουμε.

Αυτός είναι ο στόχος του Διαβουλευτικού Συνέδριού μας, των 22 θεματικών που συζητιούνται ήδη από τον προσυνεδριακό διάλογο, των θέσεων που θα ψηφιστούν την Κυριακή ηλεκτρονικά από συνέδρους όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Βέβαια, επειδή ο εξωτερικός χώρος μας «κλέβει» πολλές ώρες κάθε μιας από τις μέρες του τριήμερου (καθώς αναγκαζόμαστε να ξεκινάμε όταν πέφτει ο ήλιος, στις 19.00), δεν θα μπορέσουμε σε τρεις μέρες και να αποφασίσουμε για τις θέσεις μας και να ψηφίσουμε νέο καταστατικό ή νέα πρόσωπα. Οπότε σπάσαμε το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο σε δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος γίνεται τώρα, 4,5 και 6 Ιουνίου, για να συναποφασίσουμε για τις θέσεις μας, και, παράλληλα, να διευρύνουμε την Κεντρική Επιτροπή με δεκάδες νέα κληρωτά μέλη (καθώς πιστεύουμε στην κληρωτίδα σαν όπλο εναντίον των γνωστών μηχανισμών) αλλά και την Πολιτική Γραμματεία.

Όσο για το δεύτερο μέρος, που θα αποφασίσει τροποποιήσεις στο Καταστατικό και θα εκλέξει εκ νέου Κεντρική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία και Γραμματέα, το αφήνουμε για τον Νοέμβριο οπότε ελπίζουμε να μπορούμε να το κάνουμε σε κλειστό χώρο.

Το Συνέδριό σας διεξάγεται σε ένα χρονικό διάστημα που επιδιώκεται η λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα». Πώς κρίνετε την κυβέρνηση δυο χρόνια μετά την εκλογή της; Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία;

Από μία άποψη, η πανδημία ήρθε «κουτί» στον κ. Μητσοτάκη. Αν το σκεφτείτε, τον βοήθησε να συγκαλύψει το γεγονός ότι, από το φθινόπωρο του 2019, η χώρα γύρισε στην ύφεση – όπως μόνο το ΜέΡΑ25 προέβλεπε. Χωρίς την πανδημία, η σαθρότητα των υποσχέσεών του και των μεγαλόστομων στόχων ρυθμών μεγέθυνσης του 3% και 4% θα είχαν ήδη αποκαλυφθεί ως παραμύθια της Χαλιμάς. Καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να του καταλογίσουν τον ιό, ιδίως εν όψει της διαχείρισης-φιάσκο της πανδημίας από την ΕΕ, την Βρετανία και τις ΗΠΑ, για τον κ. Μητσοτάκη η πανδημία ήταν μια λύση: ιδίως δεδομένου ότι η τρόικα του έλυσε τα χέρια να δίνει χρήμα πολύ στα κανάλια, ώστε να λειτουργούν ως γραφεία τύπου του, κι έτσι να συγκαλύπτει την εγκληματική κακοδιαχείριση τόσο των υγειονομικών όσο και της οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Από την άλλη, ως προς την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να επωφεληθεί από την κατάρρευση ζωών και εισοδημάτων, απλά επιβεβαιώνεται εκείνο που το ΜέΡΑ25 έλεγε προεκλογικά, ξενίζοντας μάλιστα πολλούς: Ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμένη ψήφος! Το επιχείρημά μας τότε ήταν το εξής: Δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με την συμφωνία όλης της ηγεσίας, χαρακτήρισαν «αυταπάτη» την ρήξη με την τρόικα, και είχαν ήδη νομοθετήσει όλα τα μέτρα υπέρ της ολιγαρχίας (π.χ. μόνιμη λιτότητα, εξορύξεις, ιδιώνυμα και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το «Ελληνικό» στον κ. Λάτση, την ασυδωσία του ΟΠΑΠ κλπ), τί είδους αντιπολίτευση μπορούσαν να ασκήσουν στον κ. Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας; Όπως προβλέπαμε τον Ιούλιο του 2019, κάθε φορά που θα έλεγαν κάτι εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης κι οι υπουργοί του θα απαντούσαν, όπως κι έκαναν: «Μα, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από εκείνα που εσείς νομοθετήσατε!» Έτσι, ο κ. Τσίπρας έμεινε με μοναδικό «χαρτί» εν μέσω πανδημίας το «μαξιλάρι» επιμένοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να ξοδέψει από αυτό υπέρ των θυμάτων της πανδημίας. Όμως, οι πολίτες συναισθανόντουσαν την αλήθεια: Το «μαξιλάρι» του κ. Τσίπρα ήταν φτιαγμένο από αγκάθια – από δανεικά που παίρναμε είτε από την τρόικα είτε ελέω της τρόικας για να τα επιστρέψουμε στην τρόικα. Πως να πειστούν από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η οικονομία πού θα οδηγηθεί; Επιμένετε για νέο μνημόνιο;

Ας είμαστε επακριβείς. Το χρέος των 370 δις πλέον δεν μπορεί να αποπληρωθεί ούτε κι αν η κυβέρνηση επιστρέψει γρήγορα στα «ματωμένα» πλεονάσματα που υποσχέθηκε το 4ο Μνημόνιο του Αυγούστου του 2018, το οποίο ονόμασαν Μεταμνημόνιο. Όπερ μεθερμηνευόμενον, θα υπάρξει με μαθηματική ακρίβεια νέα χρηματοδότηση (μάλλον μέσω νέας επιμήκυνσης) του χρέους μας στην τρόικα.

Παράλληλα, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να πιάσει τα «ματωμένα» πλεονάσματα που θα απαιτήσει το Βερολίνο με το που θα ισοσκελίσει τον δικό του ομοσπονδιακό προϋπολογισμό χωρίς κούρεμα συντάξεων και νέους φόρους, δηλαδή νέας λιτότητας. Με τι ισοδυναμεί ο συνδυασμός (Α) νέας χρηματοδότησης του κρατικού χρέους στην τρόικα από την τρόικα και (Β) νέας λιτότητας; Με νέο μνημόνιο, το 5ο κατά σειρά, το οποίο, βέβαια, όπως και το 4ο δεν θα το ονομάσουν μνημόνιο!

Αντικυβερνητικό μέτωπο που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει;

Βεβαίως. Όχι όμως με το ΜέΡΑ25! Εμείς ενδιαφερόμαστε μόνο για μέτωπο ρήξης με την ολιγαρχία εσωτερικού και εξωτερικού, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει βρει μια χαρά. Πράγματι, ένα αντικυβερνητικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ με μέρος του ΚΙΝΑΛ κι άλλων καθεστωτικών δυνάμεων είναι πιθανόν να υπάρξει ώστε να εξασφαλίζεται η εναλλαγή δύο κομματικών μπλοκ που εκφράζουν τα συμφέροντα της ίδιας ολιγαρχίας.

Το ΜέΡΑ25, εφόσον δεν υπάρχει αυτοδυναμία στις εκλογές, σε τι είδους κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει;

Σε καμία που να μπορούμε να φανταστούμε. Σκεφτείτε το: Είμαστε άνθρωποι που δεν ενδιαφερόμαστε για τα αξιώματα. Το ΜέΡΑ25 το φτιάξαμε άνθρωποι που δεν συμπαθούμε τα κόμματα, που δεν είχαμε καούρα να φτιάξουμε κόμμα, αλλά που το κάναμε για να αλλάξουν πράγματα που τα υπάρχοντα κόμματα εξουσίας δεν θέλουν να αλλάξουν. Αν πιστεύαμε ότι κάποια κόμματα εξουσίας ίσως να έκαναν καλό στον τόπο, στους πολλούς, θα καθόμασταν σπίτια μας και θα τα υποστηρίζαμε – ίσως και να γινόμασταν μέλη τους για να τα σπρώξουμε προς την κατεύθυνση που εμείς θεωρούμε σωστή. Για να έχουμε φτιάξει λοιπόν το ΜέΡΑ25 με αυτές τις σκέψεις κατά νου είναι λογικό ότι δεν έχουμε καμία βλέψη σε συμμετοχή σε κυβέρνηση από κοινού με αυτά τα κόμματα εξουσίας.

Δηλαδή θα διεκδικήσετε ως κόμμα την κυβέρνηση;

Προφανώς. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ζητά την ψήφο των πολιτών αν δεν έχει πλάνο, στόχο και βούληση να εφαρμόσει εκείνα που προτείνει. Κάποιοι θα πουν ότι είναι μικρομεγαλισμός ένα κόμμα σαν το ΜέΡΑ25 να μιλά για κυβέρνηση. Τους θυμίζω ότι κάθε ορθοδοξία ξεκίνησε ως αίρεση, κάθε κίνημα που άλλαξε τον κόσμο ξεκίνησε από μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων που αναρωτήθηκε «Πόσο ακόμα;»

Πηγή: ieidiseis.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο