Νεολαία ΜέΡΑ25: Η εξαφάνιση της Δήμητρας, τα ερωτήματα που προκύπτουν και προκαλούν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Μάι, 2021

Τις τελευταίες ημέρες πληροφορηθήκαμε την εξαφάνιση της Δήμητρας από την περιοχή του ΨΝΑ στο Δρομοκαΐτειο.

Οι λόγοι που πρέπει να δώσουμε μια παραπάνω προσοχή στην συγκεκριμένη υπόθεση εξαφάνισης είναι πολλοί και είναι κυρίως κοινωνικοί. Όπως έχει γίνει γνωστό μέσα από την ιστορία της ζωής της όταν η Δήμητρα μίλησε στην οικογένεια της, σχετικά με την ταυτότητας της, την έκλεισαν σε ίδρυμα και όταν βγήκε από αυτό της έριχναν κρυφά στο φαγητό ισχυρά φάρμακα. Δραπέτευσε στην Αθήνα και έζησε άστεγη για πολλά χρόνια και στην συνέχεια γύρισε στο χωριό της, για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της. Πρόσφατα τον περασμένο Δεκέμβρη, η Δήμητρα είχε δεχθεί επιθέσεις και εισβολές στο σπίτι της, στην σκάλα Συκαμνιάς Λέσβου από συμμορία ανηλίκων.

Η υπόθεση της εξαφάνισης της Δήμητρας, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας κοινωνίας κακοποιητικής που αρνείται να δει και να δώσει χώρο στην διαφορετικότητα και στον ελεύθερο προσδιορισμό του κάθε ατόμου. Αυτό φαίνεται από την αναφορά που κάνουν πολλά ΜΜΕ και υπηρεσίες στην υπόθεση χρησιμοποιώντας κακοποιητικές εκφράσεις, λανθασμένες αντωνυμίες και προσβλητικά εισαγωγικά. Αλλά και από την στάση που κρατάνε πολλές Κυβερνήσεις στα θέματα των ΛΟΑΤΚΙ Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το περιοδικό Antivirus πρόσφατα (17/5) δημοσιεύτηκε ο ετήσιος χάρτης “Rainbow Europe” της ILGA Europe που αφορά την πολιτική και νομική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε 49 Ευρωπαϊκές χώρες. Με βάση την οργάνωση τους τελευταίους 12 μήνες έχουν σχεδόν σταματήσει οι πρόοδοι στα ΛΟΑΤΚΙ Δικαιώματα, (η Ελλάδα είναι στην 18η θέση με ποσοστό 47%). Αυτή η στάση των Κυβερνήσεων απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και στην ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητα γίνεται επικίνδυνη διότι δίνει χώρο και περιθώριο να εμφανίζονται όλες εκείνες οι ΛΟΑΤΚΙ-φοβικές απόψεις που μπορεί να είναι από λεκτική βία μέχρι δολοφονία (υπόθεση Ζακ Κοστόπουλου) ή ακόμα και η απάνθρωπη θεωρία της μεταστροφής. Παρότι η Κυβέρνηση εξήγγειλε την δημιουργία ειδικής θεματικής επιτροπής για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, αποτελέσματα δεν υπάρχουν.

Στην υπόθεση εξαφάνισης της Δήμητρας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του The Press Project φαίνεται να έχει ευθύνες τόσο το Δημόσιο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο που νοσηλευόταν η Δήμητρα καθώς και η ΓΑΔΑ διότι δεν επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί πρόκειται για δραπέτη από ψυχιατρικό ίδρυμα. Με βάση τα όσα αναφέρονται η Δήμητρα εξαφανίστηκε στις 6/4/21. Ο διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert, κ. Γεράσιμος Κουρουκλής, μιλώντας στο In.gr δείχνει την ΓΑΔΑ για την καθυστέρηση του συναγερμού ενώ επισημαίνει ότι η υπηρεσία είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης. “Η υπηρεσία ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και από τον αδερφό της και από το Δρομοκαϊτειο.” Και συνεχίζει λέγοντας “Είχαμε κανονίσει να παραλάβουμε τα κατάλληλα έγγραφα, ώστε να δηλωθεί η εξαφάνιση, αλλά η ΓΑΔΑ δεν επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί πρόκειται για δραπέτη από ψυχιατρικό ίδρυμα”. Επί ενάμιση μήνα, που έχει εξαφανιστεί η Δήμητρα, η υπηρεσία δεν είχε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από το νοσοκομείο, ούτε από την αστυνομία και την ΓΑΔΑ.

Η ΓΑΔΑ μετά τα περιστατικά βασανιστηρίων στα κρατητήρια της που έγιναν γνωστά πριν λίγους μήνες για άλλη μια φορά είναι υπόλογη για την καθυστέρηση του συναγερμού εξαφάνισης της Δήμητρας. Ως Νεολαία του ΜέΡΑ25 απαιτούμε τόσο από την ΓΑΔΑ όσο και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και από τους αρμόδιους Φορείς να δώσουν εξηγήσεις, για ποιο λόγο καθυστέρησαν τον συναγερμό εξαφάνισης ενάμιση μήνα.

Για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων!
Να πούμε επιτέλους σαν κοινωνία, φτάνει πια με τις διακρίσεις στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο