Γιάνης Βαρουφάκης στο Documento: Να βάλουμε φρένο στην κατρακύλα προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο

Αναδημοσιεύσεις
05 Φεβ, 2023

Συνέντευξη του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη στο Documento και την δημοσιογράφο Παναγιώτα Μπίτσικα για το ταξίδι στην Κούβα, το Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων, την εξελισσόμενη θεσμική εκτροπή, τις εκλογές και τις προοπτικές συνεργασίας.

***

Ήσασταν στην Κούβα τις μέρες που η ελληνική βουλή συζητούσε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ. Είχε κάποιον συμβολισμό η επιλογή σας, όταν στείλατε βιντεοσκοπημένο σχόλιό σας για τις υποκλοπές από εκεί, να  βρίσκεστε στους δρόμους της Αβάνας αντί σε μια αίθουσα;

Ενστικτωδώς επέλεξα να γυρίσουμε το βίντεο-τοποθέτησή μου στους δρόμους της Παλιάς Αβάνας, χωρίς να σκεφτώ καν την εναλλακτική μιας αίθουσας. Είχε ενδιαφέρον όμως η αντίδραση ακροκεντρώων, αντικομμουνιστών, μενουμευρωπαίων και γενικά αντιδραστικών στο βίντεο αυτό: το είδαν ως ευκαιρία να ζητωκραυγάσουν για την «πλούσια» Ελλάδα σε αντιδιαστολή με την τριτοκοσμική Κούβα, την «δυστοπία» στην οποία το ΜέΡΑ25 και γενικότερα η Αριστερά θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα. Στον αντικομουνιστικό παροξυσμό τους τους διέφυγαν κάποια βασικά πράγματα – π.χ., ότι τα παιδιά που έπαιζαν πίσω μου στην φτωχική αλλά πανέμορφη συνοικία ήταν πιο ανέμελα από τα δικά μας και, επί της ουσίας, λιγότερο φτωχά (με εξασφαλισμένη στέγη, συστήματα υγείας και παιδείας που ούτε στον ύπνο τους δεν έχει η πλειοψηφία των νέων μας).

Καταλάβατε τι κάνει τους Κουβανούς να κρατάνε ακόμα όρθιο το όραμα του σοσιαλισμού, κατά το δυνατόν, παρά τον πολυετή οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό τους από τη Δύση και κυρίως από τις ΗΠΑ;

Η γνώση του τι θα συνέβαινε στους πολλούς αν λύγιζαν (βλέποντας, π.χ., την τραγωδία που εξελίσσεται υπό την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον στο Εκουαδόρ ή στην Γουατεμάλα), η περηφάνεια που δεν συνθηκολόγησαν τόσες δεκαετίες, ο πατριωτισμός, αλλά και μια απίστευτη ικανότητα να βρίσκουν την χαρά της ζωής μέσα από την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Εχετε κινητοποιηθεί για την  οικοδόμηση ενός Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων. Επιδίωξη είναι να μπει αυτό εξισορροπιστική σφήνα (πολιτικά και οικονομικά) στο νέο διπολισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία-Κίνα;

Η αρχή είχε γίνει τον Μάιο με την «Διακήρυξη της Αθήνας», μια κίνηση του ΜέΡΑ25 και της Προοδευτικής Διεθνούς που παρουσιάσαμε με τον Τζέρεμι Κόρμπυν και την Έτσε Τεμέλκουραν το πλαίσιο του Συνεδρίου του ΜέΡΑ25. Στόχος της ήταν, εν όψει της συνεχιζόμενης σφαγής στην Ουκρανία και των πολεμοχαρών κραυγών της διεθνούς των ΝΑΤΟϊκών, ένα διεθνές κάλεσμα για την συγκρότηση Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων που θα βάλει φρένο στην κατρακύλα προς Νέο Ψυχρό Πόλεμο ακόμα πιο επικίνδυνο από τον προηγούμενο.

Στο μεταξύ, τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν κήρυξε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κίνας αλλάζοντας όλα τα δεδομένα και βάζοντας την ανθρωπότητα σε τροχιά μεγάλης περιπέτειας. Βρισκόμαστε, με άλλα λόγια, σε σημαντική ιστορική καμπή. Ο κόσμος διαιρείται γοργά σε δύο οικονομικά μπλοκ – μια ζώνη δολαρίου και μία γουάν – που φέρνει φτώχεια, πόλεμο και στερεί από την ανθρωπότητα και την τελευταία ελπίδα αποτροπής της κλιματικής καταστροφής.

Αυτή την απειλή για όλους τους λαούς, ακόμα και τον κινεζικό και τον αμερικανικό, μόνο μια Νέα Διεθνής Οικονομική Τάξη μπορεί να αποτρέψει. Κι αυτήν μόνο ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων μπορεί να οικοδομήσει.

Η συνάντησή σας με τον πρόεδρο του Μεξικού κατέδειξε ότι είναι εφικτή η συγκρότηση ενός τέτοιου συνασπισμού, και με ποιες χώρες;

Η συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Λόπεζ Ομπραδόρ ήταν μια μεγάλη πηγή ελπίδας για μένα. Για ενενήντα λεπτά μελετήσαμε διεξοδικά τι πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Μην ξεχνάμε ότι το Μεξικό δεν είναι μια τυχαία χώρα αλλά μια κραταιά οικονομία που ενδυναμώνεται καθημερινά, ακόμα και σε συνθήκες Νέου Ψυχρού Πολέμου. Με τον φίλο Λόπεζ Ομπραδόρ, καθώς και με τον Μαρσέλο Εμπράρντ, το Υπουργό Εξωτερικών (και επικρατέστερο υποψήφιο στις Προεδρικές του 2024), δρομολογήσαμε κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή που συμπεριλαμβάνουν σημαντικές χώρες όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Νότια Αφρική, η Ινδία. Πρώτο μας μέλημα η δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών εντός της Λ. Αμερικής, το οποίο δεν θα εντάσσεται ούτε στη ζώνη του δολαρίου ούτε σε εκείνη του γουάν.

Συνεχίζετε τον πολιτικό διάλογο με πολιτικές κινήσεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Θα κατεβείτε στις εκλογές μαζί με τη ΛΑΕ -Ανυπότακτη Αριστερά;  

Να σας θυμίσω ότι οι συνιδρυτές του ΜέΡΑ25 δεν βιαστήκαμε να φτιάξουμε κόμμα. Μετά την συνθηκολόγηση του Ιουλίου του 2015, δουλέψαμε σκληρά σε διεθνικό επίπεδο – μέσω του DiEM25 στην Ευρώπη και της Προοδευτικής Διεθνούς ευρύτερα. Αναμέναμε να αναδυθεί μια ώριμη ριζοσπαστική εκλογική κίνηση που να διασώσει το ΟΧΙ και να του δώσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κάτι που δεν έγινε. Βλέποντας αυτή την δυστοκία ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 ως τον καταλύτη μιας Προγραμματικής Συστράτευσης του κατακερματισμένου αγωνιστικού χώρου. Κι έτσι καταφέραμε να μπούμε στη Βουλή.

Σήμερα, με εξασφαλισμένη την παρουσία μας και στην επόμενη Βουλή, ανοίξαμε τον προγραμματικό διάλογο που έλειπε τόσα χρόνια. Όταν προκύψει μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία, με πολλούς διαφορετικούς χώρους και φορείς, θα δώσουμε χώρο στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25 στους εκπροσώπους αυτών των χώρων και φορέων.

Οπότε, για να σας απαντήσω ευθαρσώς, το ΜέΡΑ25 δεν κατεβαίνει με άλλα κόμματα, αλλά θα δώσει χώρο στα ψηφοδέλτιά του σε εκπροσώπους φορέων, κινημάτων και κομμάτων στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης και συστράτευσης στοχεύοντας το ΜέΡΑ25 να είναι – όπως εξ αρχής στοχεύαμε – ο καταλύτης της ενότητας που αρνιόταν να γεννηθεί μετά το 2015.

Άφησαν «πληγές» οι αποχωρήσεις  βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και στελεχών από τον κομματικό μηχανισμό με αμφισβήτηση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματός σας;

Ανακούφιση άφησαν. Η κριτική της εσωκομματικής δημοκρατίας στο ΜέΡΑ25 ήταν αβάσταχτα προσχηματική και μόνο χαμόγελα έφερε στα πρόσωπα των μελών και στελεχών μας. Γιατί; Ούτε μία φορά, έστω για δείγμα, οι αποχωρήσασες βουλεύτριες δεν πήραν τον λόγο στις πάνω από 30 συνεδριάσεις της ΚΕ, ούτε εντός της ΚΟ, για να καταθέσουν κριτική για το ο,τιδήποτε. Απλά, είδαν νέα ικανά στελέχη να έρχονται στο ΜέΡΑ25, κατάλαβαν ότι το ΜέΡΑ25 δεν τους προσφέρει έδαφος για παλαιοκομματική καριέρα, και ξεπούλησαν την έδρα τους στο παζάρι της καριερίστικης αποστασίας.

Μπορείτε να μας πείτε για κάποιες ακόμα προσχωρήσεις στο ΜέΡΑ25, μετά την Αλεξάνδρα Κορωναίου, πρώην κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον τραγουδοποιό Δημήτρη Ζερβουδάκη;

Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι ο Δημήτρης Ζερβουδάκης δεν είναι απλά «τραγουδοποιός» αλλά ακτιβιστής με τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό έργο, ιδίως στη Β. Ελλάδα. Όσο για τις επόμενες προσχωρήσεις, έως ότου ανακοινωθούν, θα πω το εξής: Το ΜέΡΑ25 δεν ακολουθούμε την λογική των μετεγγραφών. Οι άνθρωποι που προσχωρούν πρώτα δουλεύουν μαζί μας στα κινήματα, στους μαζικούς χώρους, βαθιά στον κοινωνικό ιστό. Ζυμώνονται με την κοινωνία και εμείς μαζί τους. Και κατόπιν συστρατεύονται στον εκλογικό αγώνα.

Εχετε ξεκαθαρίσει ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες γίνονται με προεκλογικές συμφωνίες. Αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικά, υπό προϋποθέσεις, να δώσετε ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θέσετε εκ νέου το θέμα , αν προκύψει, στα συλλογικά σας όργανα;

Το Συνέδριο του ΜέΡΑ25 έχει αποφασίσει ρητά: Καμία ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δεν θεμελιώνεται σε κοινό μίνιμουμ πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία το οποίο να έχει σφυρηλατηθεί προεκλογικά. Το ΜέΡΑ25 ρίχνεται στην εκλογική μάχη μαζί με όσες/ους εναντιώνονται στη λογική του ήσσονος κακού που αποτελεί, εν τέλει, θρίαμβο της ολιγαρχίας. Σε αυτή τη λογική, και σε αυτόν τον θρίαμβο, το ΜέΡΑ25 δεν θα δείξει καμία ανοχή.

Πώς κρίνετε την κίνηση Τσίπρα να μην μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια στη βουλή; 

Μετά από τριάμισι χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφιζε όλα τα απίθανα της Μητσοτάκης ΑΕ (εκποίηση Ελληνικού, 600άρι επίδομα καταστολής κλπ), ξάφνου, πριν διαλυθεί η Βουλή,απέχει από το Κοινοβουλευτικό Έργο. Πρόκειται για ρεσιτάλ υποκρισίας που μάλιστα επέλεξε να δώσει στο Ζάππειο – χώρο με παράδοση σε τέτοιες παραστάσεις από κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Βλέπετε» θεσμική εκτροπή, αναφορικά με τις υποκλοπές και τις αποκαλύψεις για διαφθορά;

Προφανώς. Όμως, μην ξεχνάμε ότι η θεσμική εκτροπή έχει γίνει κανονικότητα στην Ελλάδα από το 2010. Με το 1ο Μνημόνιο είχαμε κατάλυση του Κοινοβουλευτισμού. Με το 2ο είχαμε παράδοση εθνικής κυριαρχίας στην τρόικα. Με το 3ο το κακό προχώρησε πιο βαθιά με νέα παράδοση εθνικής κυριαρχίας (π.χ. Υπερταμείο). Όπως προέβλεπε από το 2018 το ΜέΡΑ25, η «Μητσοτάκης ΑΕ» έσπρωξε αυτή τη διαδικασία θεσμικών εκτροπών στα όρια της καθιστώντας την χώρα ένα υβριδικό μοντέλο Ορμπανισμού και Χρεοδουλοπαροικίας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφορικά με τον τρόπο διακυβέρνησης, την καταστολή, την οικονομική πολιτική;  

«Μητσοτάκης ΑΕ» με θυγατρικές που πουλάνε εθνικισμό, ρατσισμό, φασισμό κι ότι βάναυσο μπορεί να ευφράνει τις καρδιές του Ακραίου Κέντρου και της Ακροδεξιάς.

Γιατί έχετε εκφράσει επιφυλάξεις για την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση  για τον εκλογικό  αποκλεισμό των νεοναζί και καταδικασμένων χρυσαυγιτών;

Πρώτον, επειδή είναι αδύνατον να οριστεί νομικά ο ναζισμός. Δεύτερον, επειδή πιστεύω ότι μια απαγόρευση θα θέριευε, αντί να εξολοθρεύσει, το κτήνος. Τρίτον, επειδή ζούμε σε μια τρισάθλια ΕΕ η οποία, επισήμως, ταυτίζει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό, με ασφαλές αποτέλεσμα ότι την επομένη θα θέσουν εκτός νόμου το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, όποιον τους καπνίσει. Αυτό, σας διαβεβαιώ, δεν θα γίνει με την συναίνεση του ΜέΡΑ25!

Τις μέρες του συνεδρίου του ΜέΡΑ25  σας είχε στείλει μήνυμα «Hasta la victoria siempre» ο τ. Προέδρος  του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, που τον ξανασυναντήσατε , στο περιθωριο των συναντήσεών σας με τον Πρόεδρο του Μεξικού. Εσείς ποιο μήνυμα δώσατε από την Ελλάδα και ποιο φέρνετε πίσω;

Να σας θυμίσω ότι με τον φίλο και συνοδοιπόρο Ραφαέλ μας συνδέουν χρόνια φιλίας και συνεργασίας – από το παράλληλο σύστημα πληρωμών (το οποίο εκείνος εφάρμοσε στο Εκουαδόρ και εμείς ετοιμάζαμε το 2015 για την Ελλάδα) ως την προσπάθεια διάσωσης του Τζούλιαν Ασάνζ. Πρέπει ακόμα να σας πω ότι, όλα αυτά τα χρόνια της εξορίας του Ραφαέλ, το κόμμα μας, και το DiEM25, είμαστε σταθερά στο πλευρό του. Οπότε, δεν χρειάστηκε να του μεταφέρω κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα. Δουλεύουμε μαζί, συστηματικά, ως την τελική νίκη – πάντα!

Δημοσιεύτηκε στο Docomento της Κυριακής την 05/02/2023

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο