Γιάνης Βαρουφάκης στα Παραπολιτικά FM: Ντρέπομαι για τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας που κάνει η Ευρώπη

Συνεντεύξεις - videos
08 Ιούν, 2022

Συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή για τις επαναπροωθήσεις, τα ελληνοτουρκικά, τις συνεργασίες και τις δημοσκοπήσεις

Για τις επαναπροωθήσεις

Έχουμε μία μεγάλη κρίση ως Ευρώπη, κρίση συνείδησης, κρίση πολιτικής, έλλειψη κοινής πολιτικής. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τουλάχιστον από το 2015 και μετά, και πιο πριν, είχαμε μεγάλες μάζες ανθρώπων που προσπαθούσαν να έρθουν στην Ευρώπη για τον α’ ή τον β’ λόγο και μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο που δεν μας τιμά ως Ευρωπαίους. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας θυμίσω ότι η ΕΕ αρχικά αντιμετώπισε την Ελλάδα σαν ένα χωράφι στο οποίο περικλείει ανθρώπινες ψυχές. Θυμάστε πως κλείσανε τα σύνορα με τα Σκόπια, τα Δυτικά Βαλκάνια, είχες αυστριακό πρωθυπουργό να λέει «δικό σας πρόβλημα είναι, εμάς δεν μας ενδιαφέρει». Με άλλα λόγια δεν υπάρχει ΕΕ. Υπάρχει κάτι το οποίο λέγεται ΕΕ αλλά είναι η ευρωπαϊκή κατάρρευση, ηθική και ουσιαστική.

Θυμάστε τη συμφωνία του κ. Τσίπρα με την κα Μέρκελ και τον κ. Ερντογάν, το καλοκαίρι του 2015. Αυτή δεν μας τιμά. Δεν τιμά τους Ευρωπαίους, δεν τιμά τους Έλληνες, του Αυστριακούς, τους Γερμανούς, κανέναν. Να σας θυμίσω τι κάναμε. Κάναμε κάτι απαράδεκτο, ως ΕΕ. Δώσαμε μπαξίσι στον κ. Ερντογάν δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαίων πολιτών έτσι ώστε ο Ερντογάν να μας επιτρέψει με τη δική του βούληση να παραβιάσουμε το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί όταν έρχεται ένας άνθρωπος από οπουδήποτε είτε από τη Συρία είτε από τη Ουκρανία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και φτάνει στη Λέσβο έχει -σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα, και έχει κάνει πολύ καλά που το έχει υπογράψει, από το 1947- το δικαίωμα να αιτηθεί άσυλο. Εμείς τι κάναμε με τη συμφωνία Μέρκελ-Ερντογάν; Δεν του δίνουμε το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο εδώ.

Θεωρούμε ότι Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και τους στέλνουμε στην Τουρκία και δίνουμε μπαξίσι στον Ερντογάν για να μας επιτρέψει να παρανομούμε. Αυτό το κάνουμε ως Ευρώπη. Εγώ ντρέπομαι ως Ευρωπαίος που σας το λέω.

Από το 2015 κάνουμε και κάτι άλλο ως Ευρωπαίοι για το οποίο θα έπρεπε να καταδικαστούμε σε Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων, ως Ευρωπαίοι. Σκεφτείτε τι γίνεται στη Λιβύη. Τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών που περνάγανε ανθρώπους από την  Κένυα ή την Γκάνα, από την Λιβύη στην Ιταλία με πλοιαράκια, αυτούς τους ανθρώπους –κάποιοι τους λένε δουλέμπορους, εγώ δεν τους λέω δουλέμπορους, τους λέω εμπόρους ψυχών- τους πληρώνουμε, εσείς κι εγώ σήμερα ως ευρωπαίοι πολίτες, δισεκατομμύρια για να φτιάχνουν στρατόπεδα συγκεντρώσεων στη νότια Λιβύη μέσα στην έρημο της Σαχάρας. Τους κλειδώνουν εκεί για να μην φτάνουν στα παράλια και περνάνε στην Ευρώπη. Αυτά είναι εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας που κάνει η Ευρώπη.

Εμείς προτείνουμε το πιο απλό, να μην παραβιάζουμε το Διεθνές Δίκαιο ως ευρωπαίοι. Αν δεν μας αρέσει το Διεθνές Δίκαιο να το αλλάξουμε αλλά να το παραβιάζουμε δεν είναι σωστό. Μην ξεχνάμε ότι ένα πράγμα έχουμε υπέρ μας, το Διεθνές Δίκαιο το οποίο το  επικαλούμαστε συνέχεια. Όταν είμαστε σε μία ΕΕ η οποία η ίδια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και εμείς έχουμε κλειστά μάτια και κάποιες φορές συμμετέχουμε…

[Στην ερώτηση αν το Λιμενικό «πνίγει μετανάστες»] Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά μας που υπηρετούν στο Λιμενικό μπαίνουν σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση από την ΕΕ και από την Κυβέρνηση. Τους βάζουν να σπρώχνουν ανθρώπους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα κύματα να κάνουν την επαναπροώθηση, αυτό είναι δεδομένο.

Αυτό είναι ένα έγκλημα απέναντι στους λιμενικούς μας. Όταν έχεις έναν νέο άνθρωπο, μία νέα κοπέλα που έχει πάει να υπηρετήσει την πατρίδα στο Λιμενικό και της δίνεις εντολή να εγκληματήσει είσαι εσύ ο εγκληματίας. Δεν φταίνε οι άνθρωποι του Λιμενικού, φταίει η ΕΕ και φταίει και η Κυβέρνησή μας. Σε τελική ανάλυση δεν λύνεται εκεί το πρόβλημα.

Οι μόνοι που κερδίζουν από αυτό είναι οι έμποροι. Γιατί όταν πνίγονται πιο πολλοί ανεβαίνουν τα κέρδη.

Η λύση δεν είναι να προσποιούμαστε ότι δεν γίνεται, η λύση είναι να σταματήσουμε.

[Στην ερώτηση ότι κανένα Λιμενικός δεν το έχει πει] Μα είναι δυνατόν κανένας να το πει;

Πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Όταν είσαι στο λιμενικό δεν μπορείς να βγεις να το πεις αυτό, κινδυνεύει και η ζωή σου.

[Λέτε ότι συνειδητά η ελληνική Κυβέρνηση εγκληματεί πνίγοντας ανθρώπους] Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που κάνουμε.

Ελληνοτουρκικά

Από μικρό παιδί φοβάμαι θερμό επεισόδιο. Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, είναι σταθερή. Η τουρκική κοινωνία έχει έναν μεγάλο δυναμισμό και ταυτόχρονα ένα μόνιμα απολυταρχικό δικτατορικό καθεστώς. Πάντοτε είναι ένα ασταθές δικτατορικό αυταρχικό καθεστώς το οποίο «πνίγει» τους ανθρώπους, κυρίως τους δημοκράτες στην Τουρκία και το οποίο είναι πάντοτε, επειδή είναι ασταθές, ετοιμοπόλεμο γιατί ο μόνος τρόπος να σταθεροποιείται ένα τουρκικό καθεστώς είναι να ρίχνει και μια ένταση στο Αιγαίο, γιατί αυτές οι εντάσεις ενώνουν το εσωτερικό μέτωπο. Αυτό είναι στάνταρ, αυτό συμβαίνει και σήμερα.

Το ζητούμενο είναι τι μπορούμε να κάνουμε εμείς.

Η θέση του ΜέΡΑ25 στη Βουλή από τη μέρα που μπήκαμε το 2019. Την έχουμε εκφράσει και κατ’ ιδίαν στον Πρωθυπουργό, έχουμε κάνει σοβαρές συζητήσεις γι’ αυτό, δεν μου έχει πει ότι διαφωνεί σε προσωπικό επίπεδο αλλά δεν εφαρμόζει τη δική μας συμβουλή. Δικαίωμά του, Πρωθυπουργός είναι.

Εμείς λέμε ένα πράγμα, όχι διμερείς διαπραγματεύσεις. Μετά την Κωνσταντινούπολη στην ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς του είπα «δεν έπρεπε να έχεις πάει στην Κωνσταντινούπολη γιατί ο Ερντογάν είτε σε χρησιμοποιεί επικοινωνιακά είτε αν καθίσετε στο τραπέζι για μια σοβαρή συζήτηση θα φορτώσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι μια σειρά από ζητήματα έως και τη Γαύδο θα βάλει μέσα, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη, μόνο και μόνο για να σε εξαναγκάσει να φύγεις από τις διαπραγματεύσεις και μετά να σε κατηγορήσει ότι δυναμιτίζεις τη διαπραγματευτική διαδικασία». Είναι δεδομένο ότι θα το κάνει ο Ερντογάν αυτό. Τι θα πρέπει να κάνουμε αντί γι’ αυτό;

Να καλέσει ο Πρωθυπουργός, το έχω πει και από το βήμα της ΔΕΘ και στη Βουλή το λέω τώρα 3 χρόνια, η ελληνική Κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να καλέσει σε διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη όλες τις χώρες που βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα  για να γίνει μία συζήτηση, μία διαπραγμάτευση πολυμερής με ένα μόνο ζήτημα, τη χάραξη θαλασσίων ζωνών που περιλαμβάνονται υφαλοκρηπίδες και ΑΟΖ. Προφανώς και θα είναι και η Τουρκία.

Καλείς όλες τις χώρες της Ανατ. Μεσογείου και την Τουρκία βεβαίως. Εδώ υπάρχουν δύο πιθανότητες, η μία είναι να έρθει ο Ερντογάν οπότε αμέσως τον έχεις εγκλωβίσει να μη συζητάει γι’ αυτά που εσύ δεν θέλεις να συζητήσεις και μιλάς μόνο για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων.

Η δεύτερη είναι να μην έρθει ο Ερντογάν οπότε απομονώνεται. Εκείνος λέει όχι σε μία λογική, σε ένα χάρτη από κοινού –να καταθέσουν όλες οι χώρες τις απαιτήσεις τους και να συμφωνήσουμε όλες οι χώρες μαζί ότι θα πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή είναι η πρόταση του ΜέΡΑ25.

Συνεργασίες

[Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να βγάλει Κυβέρνηση;] Όχι. Μηδέν πιθανότητες.

Και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας θα θέλουν να ρίξουν τα ζάρια μία δεύτερη φορά για να σχηματίσουν αυτόνομη Κυβέρνηση.

Είχαμε ένα συνέδριο πρόσφατα και πήραμε μία απόφαση. Εμείς τι λέμε; Δεν είμαστε μικρομέγαλο κόμμα, δεν πιστεύουμε ότι εμείς θα σχηματίσουμε Κυβέρνηση ούτε είμαστε εναντίον στο να γίνουν πράγματα που αυτός ο λαός έχει ανάγκη.

Στη Γερμανία τα τρία κόμματα που κυβερνούν ξόδεψαν 3,5 μήνες να σφυρηλατούν ένα κοινό σοβαρό συνεκτικό πρόγραμμα.

Τέτοια προοπτική δεν υπάρχει την Ελλάδα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις σε τρεις μέρες είναι να γίνει ένα αλισβερίσι, μια μοιρασιά υπουργείων. Εμένα αυτό δεν με ενδιαφέρει.

Εμείς στο συνέδριό μας καταθέσαμε 7+1 σημεία-τομές και λέμε, ελάτε να τα συζητήσουμε, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να μιλήσουμε με οποιονδήποτε φυσικά δεν θα έρθει η Νέα Δημοκρατία.

Χωρίς αυτά τα σημεία-τομές δεν θα πάμε μπροστά. Ελάτε πείτε μας που έχουμε άδικο και αν θέλετε αντιπροτείνετε τις δικές σας τομές. Εγώ δεσμεύτηκα και ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ότι ό, τι πρόταση μας δώσετε εγώ προσωπικά θα την καταθέσω στα μέλη του κόμματος και με εσωτερικό δημοψήφισμα θα αποφασίσουμε για να κάνουμε συγκυβέρνηση με αυτούς. Αλλά αυτό θα γίνει προεκλογικά.

Εάν δεν έρθουν πριν την Κυριακή των εκλογών δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης από εμάς. Καμία. Μηδέν. Κανένας.

Δημοσκοπήσεις

[Στις δεύτερες εκλογές το ΜέΡΑ25 δεν φαίνεται να μπαίνει σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις καθώς τα μικρά κόμματα δείχνουν να συμπιέζονται]

Η Κάπα Research ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2019 μας έδινε 1,4% και πήραμε 3,44%. Εάν μας δίνει τώρα 2,6%…

Ο κόσμος που ψηφίζει τώρα ΜέΡΑ25 δεν μπαίνει στο δίλημμα μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα. Κάνουμε κι εμείς τις δημοσκοπήσεις μας με την Public Issue. Έχει αλλάξει το κοινό που παρακολουθεί το ΜέΡΑ25. Στους νέους πάμε ακόμα καλύτερα απ’ ότι πήγαμε το ’19 απλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι το οποίο μας ψήφισε το 2019 δεν θα μας ψηφίσει τώρα. Και αυτό το έχουμε υπεραναπληρώσει με ανθρώπους που δεν σκεφτόντουσαν καν να μας ψηφίσουν το 2019.

Στη διάρκεια της πανδημίας, εμείς πήραμε μία πολύ γενναία θέση υπέρ του εμβολιασμού, ακόμη και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας συμφωνήσαμε με την αναστολή σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ξένισε πολύ κόσμο αυτό. Επιπλέον η θέση που πήραμε για τα θέματα του προσφυγικού, για το μακεδονικό… Ένα κομμάτι αυτού που λέμε της πατριωτικής Αριστεράς που μας ψήφισε το ’19 δεν μας ψηφίζει τώρα.

Στη νεολαία πετάμε, μεταξύ 18-28 είμαστε πολύ ψηλά.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο