Γιάνης Βαρουφάκης προς ΕΚΤ: «Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν κατευθείαν στο 3%»

Συνεντεύξεις - videos
15 Ιούν, 2022

Με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» ο Pierre Demoux σχολιάζει την κριτική που έκανε σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps» ο «αντικομφορμιστής πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφορικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το άρθρο, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγορεί ευθέως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που, στις 9 Ιουνίου ανακοίνωσε πως θα αυξήσει κατά 0,25% τα επιτόκια τον Ιούλιο και θα προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ότι είναι εκείνη που τροφοδότησε τον πληθωρισμό. Η μόνη λύση, υποστηρίζει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, είναι μια μονομιάς δραστική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να επιβραδυνθεί αποτελεσματικά η άνοδος των τιμών.

Το άρθρο υπενθυμίζει τα λόγια του Γιάνη Βαρουφάκη στην εφημερίδα «Le Temps»: «Η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων είναι σαν να υποβάλεις σε αργό βασανιστήριο σε έναν κρατούμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρότεινε την αύξηση των επιτοκίων κατευθείαν στο 3% καθώς, σύμφωνα με εκείνον, μόνο ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να επιβραδύνει την άνοδο των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών και να καταστήσει τα ακίνητα πιο προσιτά. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, με αυτό τον τρόπο «θα μειωθεί το χάσμα μεταξύ του επίσημου επιτοκίου και αυτού που εφαρμόζεται στην πραγματική οικονομία». Όπως αναφέρει το άρθρο «Ο άνθρωπος που βρισκόταν στο τιμόνι των οικονομικών της χώρας του κατά την περίοδο της οξείας ελληνικής οικονομικής κρίσης του 2015 και στην πρώτη γραμμή στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ)» δε διστάζει να αξιοποιήσει την εμπειρία του.

«Η ΕΚΤ τύπωσε μόνο τραπεζογραμμάτια, χρηματοδότησε τράπεζες και τροφοδότησε τον πληθωρισμό», σημειώνει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25. «Έδωσε την εντύπωση ότι διοχέτευσε ρευστότητα στην οικονομία. Στην πραγματικότητα, βοήθησε τις τράπεζες. Έπρεπε να είχε ασχοληθεί σοβαρά με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και να καταστήσει τις εθνικές αρχές πιο υπεύθυνες για τη διαχείριση της οικονομίας τους.»

Ως επικεφαλής του ΜέΡΑ25, του κόμματος που εκφράζει την ριζοσπαστική αριστερά στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι επίσης πολύ επικριτικός για την ευρωζώνη και τη λειτουργία της, αναφέρει το άρθρο. «Σχεδόν όλες οι χώρες είναι χρεωμένες πέρα ​​από το όριο που οι ίδιες έχουν θέσει» δηλώνει και τονίζει πως, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «χειρότερη» σήμερα από ό,τι το 2015, καθώς αυτή τη στιγμή έχει έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς της Ευρώπης (10% μέσα σε ένα χρόνο).

Κλείνοντας το άρθρο ο Pierre Demoux αναφέρει πως ο ιδρυτής του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25, το οποίο «στοχεύει στον εκδημοκρατισμό της ΕΕ προτού αυτή διαλυθεί», προτείνει επίσης η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ να συνοδεύεται από αναδιάρθρωση χρέους και αυξημένες επενδύσεις, «ειδικά μέσω ενός μεγάλου πράσινου ευρωπαϊκού σχεδίου» προκειμένου να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή και να «απελευθερωθούμε από την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα του Πούτιν».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο