Γιάνης Βαρουφάκης – Ομιλία στη Βουλή για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ 30/01/2020

Ομιλίες ολομέλειας
31 Ιαν, 2020

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Πρόεδρος του ΜέΡΑ25): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, επειδή σε αυτήν την Βουλή διψάμε για διάλογο αντί γι’ αυτές τις αντιπαραθέσεις μονολόγων, θα απαντήσω άμεσα σε κάτι που είπατε. Θέσατε το ερώτημα αν είμαστε αδιάφοροι σε δηλώσεις που κλείνουν, όπως φαίνεται, προς τη μεριά της δικής σας αντίληψης του εθνικού μας συμφέροντος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Εξωτερικών): Δεν τις συμμεριζόμαστε, κύριε Πρόεδρε;

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Πρόεδρος του ΜέΡΑ25): Θα σας πω γιατί δεν τις συμμεριζόμαστε.

Πρώτον, διαβάσατε μια ανακοίνωση του State Department. Κύριε Δένδια, είστε έμπειρος, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πρόβλημα που είχαμε πάντα ως ελληνικό κράτος με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του ΄60, για να μην πω και πιο πριν, ήταν ότι δεν υπάρχει μια αμερικανική πολιτική. Άλλη η γνώμη του State Department, άλλη η γνώμη του National Security Council, άλλη του Λευκού Οίκου, άλλη του Κογκρέσου. Εδώ προσπάθησαν να ετοιμάσουν ένα πραξικόπημα το 1967 και άλλο πραξικόπημα προετοίμαζε το Πεντάγωνο, άλλο πραξικόπημα προετοίμαζε η CIA, μεταξύ τους δεν μιλούσαν κιόλας. Με άλλα λόγια, εγώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι ήταν μια θετική κίνηση αυτή. Δεν είναι όμως αξιόπιστη.

Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα, πολύ πρόσφατο. Πόσες δεκαετίες ακούμε το State Department να διατυμπανίζει ότι σέβεται τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του παλαιστινιακού και για το σεβασμό των συνόρων του 1967, εντός των οποίων θα πρέπει να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος; Είδατε τι έγινε αυτήν τη εβδομάδα. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έσκισε σε χιλιάδες κομματάκια όλες αυτές τις δεσμεύσεις, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες αυτές τις εξαγγελίες και παρουσιάζει ένα δήθεν σχέδιο για την επίλυση του παλαιστινιακού, που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξανεμίζει, να καταδικάζει, να εκμαυλίζει τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού. Αυτό θα πρέπει να το ξέρετε. Είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε. Και αν βασιστείτε σε μια δήλωση του State Department, για να περάσουμε ένα πρωτόκολλο κύρωσης μιας πολύ σημαντικής αμυντικής συμφωνίας σαν αυτή, νομίζω ότι θα πρέπει να συμφωνήσετε μαζί μου ότι δεν αποτελεί στέρεη βάση κάτι τέτοιο ούτε μια ανακοίνωση του κ. Πομπέο, η οποία σήμερα υπάρχει, αύριο δεν υπάρχει. Ο κ. Τραμπ ο ίδιος, κάθε μέρα μέσα από το twitter άλλαξε τρεις φορές αποφάσεις και κάνει τρεις διαφορετικές, αντικρουόμενες μεταξύ τους, δηλώσεις. Αυτό πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη, κύριε Δένδια, και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε.

Έρχομαι στη συγκεκριμένη κύρωση. Είναι αδύνατον για το ΜέΡΑ25 να ψηφίσει ένα πρωτόκολλο τροποποίησης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας-ΗΠΑ, όταν πρόκειται για μια συμφωνία που ξεκάθαρα δεν είναι ούτε αμοιβαία ούτε αμυντική. Αμοιβαία; Μιλήσατε για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Να το συζητήσουμε κατά πόσον η Ελλάδα προστατεύεται από την παρουσία του 6ου στόλου, του 7ου στόλου, του 35ου στόλου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι το 1974 παρά το γεγονός ότι εδώ είχαμε μία κυβέρνηση χούντας -η οποία ουσιαστικά ήταν υπάλληλοι των Ηνωμένων Πολιτειών- η παρουσία του αμερικανικού Στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μας βοήθησε καθόλου στο να υπεραμυνθούμε των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, ως νομικό κείμενο, θα ήταν αμοιβαία η Συμφωνία εάν ταυτόχρονα με την ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση στα αμερικανικά πλοία που προσφέρει η Συμφωνία αυτή στην Αλεξανδρούπολη, πρόσφερε και ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση στον ελληνικό στόλο, σε μία φρεγάτα που μπορεί να έφτανε στο New Jersey. Γιατί δεν το βάζετε και αυτό; Αυτό σημαίνει αμοιβαιότητα τουλάχιστον στα χαρτιά.

Πέραν, όμως, του ανέκδοτου αυτού -το οποίο όμως, αν το σκεφτείτε, δεν είναι- τρέχουμε -το είπε και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος- με ένα μήνυμα, με ένα e-mail, με μία αίτηση των Αμερικανών συμμάχων και στέλνουμε πολεμικό υλικό, αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα, φρεγάτες στη Σαουδική Αραβία! Τι αμυντικούς σκοπούς του αμερικανικού έθνους ακριβώς εξυπηρετούμε κάνοντας κάτι τέτοιο; Κανέναν.

Αντίθετα, εμείς, που έχουμε πραγματικά ανάγκες άμυνας των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, -όπως είπατε πολύ σωστά- τι αντιμετωπίζουμε από τον μεγάλο σύμμαχο, πέραν της δήλωσης που είπα; Ουσιαστικά ούτε καν ίσες αποστάσεις. Να σας θυμίσω ότι την 4η Δεκεμβρίου, που μας πέρασε, ο κ. Ερντογάν βρέθηκε στο Λευκό οίκο. Πήγε, βέβαια, μετά και ο κ. Μητσοτάκης. Η διαφορά ποια είναι; Ο κ. Ερντογάν έφυγε με μία Συμφωνία εντεινόμενων διμερών εμπορικών σχέσεων της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης να μην σας πω με τι έφυγε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, δεν είναι αμυντική αυτή η Συμφωνία.

Η δολοφονία Σουλεϊμάνι στη Βαγδάτη ήταν μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δυναμίτισε την περιοχή και θα συνεχίζει να το κάνει για πολύ καιρό. Η εμπλοκή του ελληνικού χώρου μέσα απ’ αυτές τις Συμφωνίες σε αυτή τη διαδικασία, εμείς στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι πρώτον είναι ψευδεπίγραφη. Γιατί αυτό που κάνουμε ουσιαστικά είναι να διευκολύνουμε μιλιταριστικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών στη γύρω περιοχή σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Αν εσείς πιστεύετε ότι αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, να το συζητήσουμε. Αλλά τουλάχιστον, κύριε Υπουργέ, να παρακαλέσω να αλλάξετε τον τίτλο του νομοσχεδίου; Να το πούμε κάτι σαν «μονομερής Συμφωνία διευκόλυνσης εκ μέρους της Ελλάδας των μιλιταριστικών επιδρομών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους; Να μου πείτε ότι πρέπει να τους διευκολύνουμε στις μιλιταριστικές τους επιδρομές και να το συζητήσουμε αν αυτό μας εξυπηρετεί ή όχι. Αλλά μην κοροϊδεύουμε το κοινοβούλιο, μην κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό! Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα και δεν υπάρχει καμία αμυντική συνεργασία εδώ.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μη μιλάμε σε αυτό το κοινοβούλιο σήμερα τον Γενάρη του 2020 σαν να είμαστε στο 1990. Ναι, καλά κρατεί ο ιμπεριαλισμός, αλλά έχουμε νέα δεδομένα.

Κύριε Υπουργέ, -το ξέρετε; Είμαι σίγουρος ότι το ξέρετε- σε μια συνέντευξη που έδωσε ο Donald Trump την 19η Απριλίου του 2019 στο CBS και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο Jeff Glor, -υπάρχει στο YouTube, μπορείτε να το δείτε- ρωτήθηκε ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αυτή τη στιγμή. Θυμάστε τι απάντησε; Αυτό είναι δική μου μετάφραση, αλλά verbatim. «Θεωρώ ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας βασικός μας εχθρός με αυτό που μας κάνουν εμπορικά. Δεν θα το σκεφτόσασταν εσείς», είπε στον δημοσιογράφο, «αλλά είναι εχθρός.».

Θα ήθελα να μας πείσετε εδώ στο κοινοβούλιο ότι η ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει αυτά τα νέα δεδομένα. Πάρτε για παράδειγμα το πρώτο πράγμα που έκανε ο Donald Trump όταν εξελέγη Πρόεδρος. Ποιο ήταν; Ουσιαστικά κατήργησε τη Συμφωνία με το Ιράν, αποπυρηνικοποίηση του Ιράν και τερματισμού των κυρώσεων. Ήταν το πρώτο που έκανε. Ξέρετε γιατί το έκανε; Θα σας πω την άποψή μου και πείτε μου αν έχω λάθος ή όχι. Ήταν ένας πολιορκητικός κριός με τον οποίο προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την επόμενη μέρα η κ. Μέρκελ βγήκε και είπε ότι αυτή τη Συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ιράν θα την τηρήσει. Δέκα λεπτά αργότερα δέκα μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν θα την τηρήσουν, γιατί προτιμούσαν τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ οποιοδήποτε business τους παρείχε αυτό το πλαίσιο συμφωνίας με το Ιράν. Πέντε μέρες αργότερα είχαμε την πρώτη σύγκρουση μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν για θέματα δασμών. Όλα αυτά είναι κομμάτι του σκεπτικού Donald Trump. Είναι νέα δεδομένα στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε.

Για τον Donald Trump αυτή τη στιγμή η διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διάσπαση κάθε μίας από τις παγκόσμιες πολυδιάστατες διαδικασίες και συμφωνίες, από το World Trade Organisation, τη Συμφωνία των Παρισίων, είναι κομμάτι ενός σχεδίου το οποίο θα επιβιώσει του Donald Trump ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει μετά -εκτός αν βγει ο φίλος μας ο Bernie Sanders- και αφορά τη δημιουργία ενός νέος νέου διεθνούς καθεστώτος, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαπραγματεύονται κατά μόνας με τη Γερμανία, ξεχωριστά με τη Γαλλία, με τη Γαλλία ξεχωριστά απ’ ότι με εσάς.

Σε αυτό το πλαίσιο εμείς στο ΜέΡΑ25 θεωρούμε ότι «strongmen», όπως ο Ερντογάν, θα είναι από τους βασικούς επωφελούμενους. Αυτό επιβραβεύετε με τη βιασύνη για την κύρωση αυτής της Συμφωνίας; Είναι στιγμή αυτή; Εμείς είμαστε κάθετα εναντίον αυτής της Συμφωνίας είτε γίνει σήμερα είτε γίνει σε δύο χρόνια. Αλλά προσπαθούμε να το σκεφτούμε από τη δική σας πλευρά. Είναι αυτή η στιγμή να επιβραβεύσετε τον δυναμιτιστή της Ευρώπης, τον δυναμιτιστή της κοινής δράσης για την κλιματική αλλαγή, τον δυναμιτιστή της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, τον νεκροθάφτη των προσδοκιών του παλαιστινιακού λαού, του καλύτερου φίλου όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε αυτοί λέγονται Ορμπάν, Σαλβίνι, Λεπέν, Πούτιν ή Ερντογάν;

Εμείς ως ΜέΡΑ25 καταψηφίζουμε ως Έλληνες, γιατί δεν πιστεύουμε ότι αυτή η Συμφωνία τελικά –αντίθετα με ό,τι πιστεύετε εσείς- θα ενισχύσει τη δυνατότητα μας να υπεραμυνόμαστε του εθνικού μας εδάφους και των θαλασσών μας. Καταψηφίζουμε ως Ευρωπαίοι, που βλέπουμε μία Συμφωνία που επιβραβεύει τον δυναμιτιστή της Ευρώπης.

Καταψηφίζω προσωπικά ως φίλος του Τζούλιαν Ασάνζ, που σαπίζει σε μία φυλακή της Βρετανίας, επειδή ο κ. Trump συγκεκριμένα μαζί με το National Security Establishment προσπαθούν να τον εξοντώσουν, επειδή τόλμησε, εσείς και εγώ, να γνωρίζουμε τα εγκλήματα που έγιναν από τις Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού.

Καταψηφίζουμε εκ μέρους των Παλαιστινίων. Καταψηφίζουμε εκ μέρους των Εβραίων συντρόφων μας που στο πρόσωπο του κ. Νιετανιάχου από τη μία μεριά και του κ. Trump από την άλλη βλέπουν τον εξευτελισμό των δικών τους προσδοκιών για ένα δημοκρατικό Ισραήλ, το οποίο θα συζεί ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους.

Καταψηφίσουμε εκ μέρους των Αμερικανών συντρόφων μας, οι οποίοι βλέπουν μία τέτοια Συμφωνία ως επιβεβαίωση της χειρότερης κυβέρνησης που έχει περάσει από αμερικανικό έδαφος τους τελευταίους αιώνες.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ)

Κάποιοι θα πουν: «Καταψηφίζετε και τα βάζετε με το θηρίο;». Να σας θυμίσω, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όχι μόνο δεν υπέγραψε κάτι τέτοιο, αλλά όταν χρειάστηκε, έβγαλε την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να σας θυμίσω, κύριοι και κυρίες του ΚΙΝΑΛ, αυτό που εμένα μου έμαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ότι οι «yes men» δεν έχουν τύχη απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ευχαριστώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο